11.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAfacerea fregatelor britanice second hand cumparate de Romania - sub semnul intrebarii

Afacerea fregatelor britanice second hand cumparate de Romania – sub semnul intrebarii

Contractul incheiat in 2002 privind livrarea a doua fregate ale marinei britanice catre Romania risca sa fie reziliat, din cauza neindeplinirii de catre autoritatile romane a obligatiilor contractuale care ii revin – sa furnizeze Londrei echipament militar in valoare de 116 milioane de lire sterline, contravaloarea celor doua nave.

Potrivit cotidianului The Daily Telegraph, Romania urma sa achizitioneze fregatele britanice Coventry si London, in schimbul armamentului de fabricatie romaneasca, oferit la pret redus. Saptamina trecuta, oficiali din cadrul Ministerului roman al Economiei si Comertului au anuntat ca negociatorii britanici au refuzat sa accepte cea mai mare parte a materialelor oferite. Secretarul de stat Decebal Ilina a declarat ca reprezentantii Marii Britanii s-au declarat nemultumiti de listele de inventar prezentate de Romania. „Ne aflam intr-un stadiu extrem de dificil al negocierilor cu britanicii. Sint extrem de reticenti si nu vor sa cumpere echipamentul nostru, in ciuda faptului ca le-am prezentat zeci de liste de produse. Potrivit contractului, anul trecut ar fi trebuit sa cumpere bunuri in valoare de 300 de milioane de lei, dar nu au fost interesati decit de armament in valoare de 17 milioane de lei“, a declarat oficialul roman. Ministerul a refuzat sa dea detalii referitoare la produsele militare oferite de Romania, insa se pare ca pe listele prezentate Marii Britanii au fost incluse diverse tipuri de armament. Potrivit The Daily Telegraph, uzinele specializate din Romania fabrica pistoale, pusti si arme automate, ca si grenade, obuze de mortiera, explozibili, rachete si mine.

In iulie 2002, Romania a incheiat un contract pentru a furniza noii armate afgane munitie si arme usoare, printre care si 1.700 de pusti AK-47. The Daily Telegraph mai precizeaza ca industria de armament romaneasca a suferit importante pierderi, coborind de pe onorabilul loc noua in topul producatorilor mondiali de armament, pe care il ocupa inainte de prabusirea Uniunii Sovietice. In ultima perioada, exporturile de arme ale Romaniei nu mai depasesc 30 de milioane de lire sterline anual. Ministerul britanic al Apararii a refuzat sa dea detalii referitoare la contractul cu Romania, desi lucrarile de reparatie ale fregatei Coventry, in vederea livrarii catre Romania, au inceput deja la Portsmouth.

Romania, care va adera anul acesta la NATO, intentioneaza sa cheltuiasca milioane de dolari pentru modernizarea navelor. Marea Britanie trebuia sa livreze prima fregata in decembrie, cea de-a doua urmind sa plece catre Romania in iunie 2005.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS