12.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalLiderii romilor au mai „ars“ o runda de negocieri cu „bulibasii“ din MI

Liderii romilor au mai „ars“ o runda de negocieri cu „bulibasii“ din MI

Pe Aeroportul Baneasa au ajuns joi 40 de romi (dintre care 12 copii) care solicitasera azil politic in Elvetia, ei fiind expulzati din Tara Cantoanelor. In acelasi moment, la sediul Ministerului de Interne, la initiativa lui Madalin Voicu s-au intilnit reprezentantii etniei cu mai multi comandanti din cadrul ministerului, printre care generalii Tudor Cearapin, Toma Zaharia, Pavel Abraham, chestorul Eugen Sandu si seful Vamii Baneasa, Vasile Neagu.

Acolo s-a discutat despre modul in care poate fi stopata emigratia clandestina, scotindu-se in evidenta faptul ca Oltenia este zona din care pleaca spre Occident cei mai multi tigani. Ca la fiecare intilnire de acest gen nu s-a facut altceva decit sa se cada de acord ca trebuie gasite solutii si proiecte-pilot menite sa ajute la eradicarea exodului, dar nu ceva concret.

De la Craiova au participat la intilnire Silvian Filoti Fulguta – presedintele CER, Vasile Velcu Nazdravan – ULRR si Nelson Bambaloi.

Romii expulzati din Elvetia aveau dosare penale

Toti adultii din grupul de romani de etnie roma returnati, joi, din Elvetia – cu exceptia unuia – au dosare penale pentru trecerea frauduloasa a frontierei unui stat strain, informeaza surse din Inspectoratul General al Politiei de Frontiera. Potrivit surselor citate, Politia de Frontiera a retinut tututor celor 40 de romi expulzati din Elvetia documentele temporare de calatorie, in vederea suspendarii dreptului de folosinta a pasapoartelor pentru o anumita perioada de timp.

De asemenea, patru dintre ei erau urmariti penal pentru diferite infractiuni. Fiecare dintre familiile expulzate a a primit inainte de plecare, din partea autoritatilor elvetiene hrana si 500 de franci elvetieni. Comisarul Nicu Vaduva, seful Politiei de Frontiera a Aeroportului Baneasa, a declarat ca urmeaza sa se stabileasca traseul parcurs de romani pina in Elvetia, existind posibilitatea ca o parte dintre ei sa fi trecut ilegal frontiera ori sa fi comis fapte antisociale.

Romanilor care stateau ilegal in Elvetia li se va suspenda dreptul de folosinta a pasaportului pe o perioada de maximum cinci ani, iar celor care au trecut ilegal frontiera in aceasta tara sau au declarat alte date de identitate decit cele reale li se vor intocmi dosare penale. Prim-adjunctul al Biroului Federal pentru Refugiati, Urs Von Arb, a precizat ca acestia sint primii romani returnati dintre cei 400 care se afla in Elvetia. ‘’Ei au cerut azil, pentru ca oricine are dreptul sa il ceara, dar, totodata, statul elvetian decide cui acorda acest drept’’, a mai spus Von Arb Urs. Potrivit editiei electronice de miercuri a cotidianului “Le temps”, grupul a fost descoperit in 13 septembrie, la bordul a doua vehicule stationate intr-o curte din localitatea Renens.

O mare parte dintre romani plecasera din tabara de la Choisy-le-Roy, aflata la periferia Parisului, fiind primul grup de tigani romani care a ajuns in Elvetia in urma inaspririi politicii franceze fata de imigranti. Ulterior, in Elvetia au sosit alti cel putin 350 de tigani romani. Autoritatile elvetiene considera ca Romania este o „tara sigura“ si, chiar daca rromii traiesc in conditii de saracie si sint victime ale discriminarii, viata lor nu este pusa in pericol, relata publicatia citata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS