22 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalIon Iliescu: Zona de sud-est este spatiul cel mai important si cel mai fragil din Europa

Ion Iliescu: Zona de sud-est este spatiul cel mai important si cel mai fragil din Europa

Reformele interne si schimbarile globale produse dupa 11 septembrie au sporit sansele Romaniei de a se alatura Aliantei Nord-Atlantice (NATO) pina la sfirsitul anului, a declarat joi presedintele Ion Iliescu, intr-un interviu acordat cotidianului Washington Times. „Am inregistrat progrese importante si cred ca exista o apreciere pozitiva atit din partea NATO, cit si a prietenilor nostri americani“, a afirmat presedintele Iliescu, citat de cotidianul Washington Times. Romania, tara cu cea mai numeroasa pupulatie dintre cele noua state est-europene care doresc sa se alature NATO la summit-ul din noiembrie de la Praga, a devenit circumspect de optimista in ceea ce priveste sansele sale, mai ales ca urmare a participarii sale la misiunile de pace din Balcani si Afganistan, noteaza editorialistul de la cotidianul mentionat. Iliescu, care s-a intilnit cu mai multi congresmeni, in timpul desfasurarii unei vizite neoficiale pentru Micul Dejun de Rugaciune, a declarat ca argumentele politice ale Romaniei sint si mai importante dupa atacurile teroriste din 11 septembrie.

Publicatia americana il citeaza pe presedintele roman care a spus ca, din punct de vedere strategic, zona de sud-est este spatiul cel mai important si cel mai fragil din Europa. Premierul roman Adrian Nastase remarca, la rindul sau, intr-un discurs rostit pe 1 februarie, la Columbia University, ca Romania si Bulgaria ar avea rolul de a consolida flancul sudic, intrerupind retelele crimei organizate si cele teroriste, si ar putea constitui, din punct de vedere geografic si politic, o punte spre lumea islamica. „Din perspectiva geostrategica, includerea Romaniei si Bulgariei in NATO ar insemna consolidarea flancului sudic al Aliantei si sporirea capacitatii acesteia de a satisface nevoile curente de securitate“, a adaugat Nastase, potrivcit cotidianului citat.

Potrivit Washington Times, Iliescu, fost comunist si primul presedinte al tarii dupa singeroasa inlaturare de la putere a regimului comunist condus de Nicolae Ceausescu, isi satisface acum pentru a doua oara apetitul sau pentru putere. Infrint in alegerile din 1996, el a devenit din nou presedinte al tarii in 2000, promitind solemn ca va sustine efortul Romaniei de aderare la NATO si la Uniunea Europeana. In ciuda trecutului sau comunist, Iliescu se declara acum un sustinator al reformelor economice, fiind impins de guvernarea de stinga a premierului Nastase. Sprijinul popular pentru aderarea tarii la NATO este mai mare in Romania decit in orice alta tara candidata, insa este de asteptat ca ezitantele reforme sociale si economice sugereaza mai degraba contrariul. Oficiali americani afirma ca Romania trebuie sa demonstreze ca inregistreaza progrese si in combaterea coruptiei generalizate.

Un motiv de ingrijorare retinut de articolul citat ar fi acela ca partidul de opozitie cel mai mare si cel mai important este Partidul Romania Mare, ale carui politici dure in privinta minoritatilor ungara si evreiasca au provocat ingrijorari in regiune. Oficiali romani s-au aratat plini de speranta, insa au afirmat ca nu se pune problema unor reactii bruste si violente in cazul in care Romania nu va fi invitata sa devina membra a NATO. Seful diplomatiei romane Mircea Geoana a declarat ca reformele in armata continua si ca sprijinul popular pentru integrarea tarii in organizatia nord-atlantica este in continuare ridicat, in ciuda faptului ca Romania a fost lasata in afara NATO la precedenta extindere care a avut loc la summit-ul de la Madrid in 1997. „Noi vrem sa intram in NATO nu pentru ca este la moda, ci pentru ca acest lucru este fundamental pentru interesele tarii noastre“, a spus el. „Sintem un popor incapatinat“, a adaugat Geoana, precizind: „Cind ne punem in minte sa facem ceva, facem“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS