25.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSarbatoare in Banie cu politicieni, mesteri populari si bere din belsug

Sarbatoare in Banie cu politicieni, mesteri populari si bere din belsug

26 octombrie. Craiova este in sarbatoare. Ziua religioasa a Sfintului Dumitru, patronul spiritual al orasului. Aceasta se desfasoara simultan cu manifestarile artistice dedicate Zilelor Craiovei, cu spectacole, festival si buna dispozitie. In semn de cinstire a orasului, autoritatile locale s-au gindit sa-i rasfete pe localnici inca de la primele ore ale diminetii cu strazi curate si forfota mare, asa cum ii sta bine unei zile de sarbatoare intr-un oras mare.

Ora 9.20: In sala mare a Primariei Craiova a avut loc o sedinta solemna a consiliului local, manifestare la care au participat si invitatii sositi din Capitala: Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului Romaniei, Razvan Theodorescu, ministrul culturii, si Sorin Stanciu, consilier prezidential. Dupa mesajele rostite de oficialitati a urmat o festivitate de inminare a cinci titluri de „Cetatean de onoare al Craiovei“. Beneficiarii distinctiei au fost presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, renumitul medic Irinel Popescu, regizorul Geo Saizescu, academician Mihnea Gheorghiu, si postmortem conf. univ dr. Virgil Joita. Prin vistieriile primariei s-au gasit ceva bani si pentru cei mai inteligenti tineri ai orasului, pentru cel mai virstnic craiovean si pentru cel mai tinar cetatean al orasului.

Ora 11.00: Cei mai mici locuitori ai orasului au putut participa la un spectacol oferit de copii – „Alba ca Zapada“ – care a avut loc la Teatrul pentru Copii si Tineret „Colibri“.

Ora 12.30: La Muzeul Olteniei a avut loc un simpozion cu tema „Craiova – istorie si actualitate“, la care au participat istorici, profesori universitari si reprezentanti ai autoritatilor locale.

Ora 13.00: Iubitorii de arta fotografica si admiratorii marelui sculptor Constantin Brancusi au putut admira vernisajul unei expozitii de fotografii, intitulata sugestiv „Anul International Constantin Brancusi“.

Ora 15.00: A XIV- a editie a Tirgului Mesterilor Populari a fost deschisa oficial cu un spectacol sustinut de Ansamblul Folcloric „Maria Tanase“. Zeci de mesteri au venit sa participe si in acest an la tirgul inchinat artei populare. Craiovenii au putut admira si cumpara obiecte de ceramica, lemn, sticla, instrumente muzicale din diferite zone ale tarii. Organizatorii editiei din acest an a Tirgului Mesterilor Populari au fost nevoiti chiar sa refuze prezenta unor participanti, deoarece numarul solicitarilor venite din tara a fost foarte mare.

Ora 15.30: Pentru prima oara de Zilele Craiovei, in oras a avut loc o parada a portului popular, care s-a desfasurat intre Teatrul National si Prefectura Judetului Dolj. La parada au participat Ansamblul Folcloric „Lesile“, Ansamblul Folcloric „Maria Tanase“ si Ansamblul Folcloric „Bordeiasul“ din Bechet.

Ora 16.00: La Mitropolia Olteniei s-a desfasurat prima parte a simpozionului „Mitropolitii Olteniei: Nifon Criveanu, Firmilian Marin, Nestor Vornicescu“. Manifestarea a fost organizata de Mitropolia Craiova, in colaborare cu Consiliul Local si cu Primaria municipiului Craiova.

Ora 18.00: La sediul Fundatiei „Satul romanesc“ s-a desfasurat un spectacol de muzica populara sustinut de Ansamblul „Dor calator“ apartinind organizatorilor.

Ora 19.00: Amurgul a fost dedicat muzicii culte. La Filarmonica „Oltenia“ a avut loc un spectacol-concert cu piese de A. Vieru, A. Ginastera, R. Schumann.

Ora 23.00: Seara s-a incheiat la Festivalul Berii printre miasme de mici si floricele. Organizatorii le-au propus craiovenilor un spectacol muzical surpriza, sustinut de trupe deja consacrate. In program figurau formatiile „Orizont 77“, „Alizee“ si „Iris“.

Astazi este o noua zi. Tot a Craiovei!

Zilele Craiovei, in spatele cortinei

„O mare zapaceala, un haos care trebuie curmat…“

Dincolo de intentiile bune si onorabile ale autoritatilor locale, de eforturile si consumul nervos al organizatorilor, de poleiala festiva si aerul ceremonios, deschiderea Zilelor Craiovei nu a fost lipsita de intimplarile si gafele inerente sarbatorilor oltenesti. Risul infundat fata de exagerarile perfectionistice ale tuturor destindea o atmosfera strivita de importanta oaspetilor si de stradaniile precipitate de a remedia la timp anumite lucruri. Umorul involuntar al organizatorilor a dat tonul bunei dispozitii, care ii va anima pe craioveni pe toata durata festivalului.

• Pregatirea urbei pentru festivitatea de deschidere a Zilelor Craiovei a inceput in urma cu citeva zile, cind s-a muncit intens, mai ales noaptea. Strazile si stradutele Craiovei au fost curatate, maturate, spalate si samponate. Utilaje performante au curatat pavajul orasului. Dis-de-dimineata, muncitorii erau obositi, dar multumiti ca nimeni nu i-a criticat, nici macar seful.

• Fuga-fuguta, consilierii locali au tinut o sedinta extraordinara ca sa aprobe la foc automat, inainte de sosirea oaspetelui, atribuirea titlului de cetatean de onoare presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu. Deghizat in „maestru de ceremonii“, primarul Vasile Bulucea dirija alert circulatia: „consilierii, sus in sala, ca aveti treaba, restul, jos in sala, ca acus vin!“. Documentatia, intocmita stufos si la repezeala, continea un convocator justificativ, un proiect de hotarire, un referat si un CV. Din cei 25 de consilieri prezenti, doi (Diana Busoi si Cezar Avram, consilieri PD) au votat impotriva „incetatenirii onorifice“ a lui Nicolae Vacaroiu, motivind ca au protestat astfel impotriva procedurii fortate si a secretului care a inconjurat intreaga procedura. Consilierul PNL, Emil Dumitrescu, si-a motivat absenta de la sedinta, dind vina pe „cateaua de inima“, care nu l-a lasat sa le strice cheful colegilor de consiliu si sa voteze contra. Oricum, sedinta fulger a tinut mai mult de o clipita, astfel incit Nicolae Vacaroiu a avut timp sa admire din interior biroul primarului, ocupat pina peste cap cu sedinta. Onorati de a-l face cetatean de onoare, consilierii l-au lasat pe oaspete sa astepte pina dupa sedinta.

„Intimplari“ parca menite sa le faca in ciuda edililor…

• Ca sa dea bine si entuziast in fata invitatilor, Sala Mare a Primariei Craiova gemea de lume: salariati de la regii si cei ai primariei s-au instalat din vreme, ocupind constiinciosi locurile. Un ochi atent a observat ca invitatii nu mai au locuri si se foiesc stingheri pe marginea salii.

„Luati-i pe ai nostri si mutati-i sus, la balcon!“, suiera grabnic o autoritate locala. A rezultat o mica rocada intre salariatii adormiti si nedumeriti si invitatii, aparent fericiti si credibil de multumiti.

• „Hiiiii…..nu e caseta cu imnul! Unde e imnul? Filarmonica veni?“, se impacienteaza unul dintre numerosii oameni buni la toate, responsabili cu solutionarea oricaror probleme posibile si situatii imposibile aparute in ciuda edililor. Pina la urma, caseta se gasi, corul Filarmonicii veni, dar toate astea furara din timpul si din dispozitia organizatorilor.

• Un personaj nauc si surd la orice interpelare se agita de colo pina colo, murmurind de zor: „Ce se intimpla cu centrala?“ Chiar! Ce se intimpla cu centrala? Judecind dupa imbujoreala tuturor…ea functiona si incalzea atmosfera. Daca erai atent la sudorile aparent reci si disperate ale celui in cauza….nu functiona!

• Si a sosit solemnul moment al prezentarii distinsului oaspete al Cetatii Banilor, presedintele Senatului, dl Nicolae Vacaroiu. Ca un facut, sonorul a refuzat cu incapatinare sa insoteasca imaginile sugestive derulate pe ecranul din sala. „Ne cerem scuze, nu credeam ca se aude asa slab…“, a incercat sa salveze situatia consilierul local Nicolae Petre. Ce e drept, personalitatea si meritele oaspetelui nu le erau necunoscute celor prezenti care au trecut usor peste stinjeneala momentului. Mai ales ca si sonorul s-a inviorat brusc si o voce zgirietoare prezenta monoton un curriculum vitae al noilor cetateni de onoare ai Craiovei. Invariabil, imaginile erau asemanator construite, avind la baza o arhiva tinara si o mentalitate veche: studenti apatici, trecatori pe holurile universitatii, daca personajul prezentat era profesor universitar, si medici la datorie si fundal cu spital, special pentru cetateanul Irinel Popescu.

• Spre sfirsitul ceremoniei, in intirziere fata de programul prestabilit, invitati si organizatori s-au zorit sa se alature credinciosilor craioveni prezenti la slujba religioasa de la Catedrala Sfintul Dumitru, si care asteptau momentul sfintirii apei. Pe ultima suta de metri, primarul Vasile Bulucea a tinut sa multumeasca si sa recompenseze cu diplome de merit o parte a mass-media locale. Gazeta de Sud a fost premiata de organizatorii Zilelor Craiovei. Daca le pare rau…

• Si inca un lucru! La Spitalul Clinic nr.1 s-a dat strigare dis-de-dimineata ca onoratul oaspete al Craiovei, Nicolae Vacaroiu, ii va vizita si pe concetatenii in halate albe. Ca sa nu rapeasca din timpul si asa redus al oaspetelui, mai marii institutiei s-au gindit sa rezerve un lift numai pentru presedintele Senatului. Vai de biata liftiera care a asudat din plin toata ziua, pentru ca un lift din spital nu mergea, unul mergea, dar era rezervat pentru oaspete, iar cel care ramasese nu facea fata solicitarilor. Si uite – asa, sus-jos, sus jos toata ziua, cum sa nu obosesti?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS