15.6 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăEducatieUn nou an universitar, cu mai puţine cursuri pentru studenţi

Un nou an universitar, cu mai puţine cursuri pentru studenţi

http://www.youtube.com/watch?v=-uXwEUkrjVc

Universităţile şi-au deschis ieri porţile pentru a-şi primi bobocii. La Craiova, studenţii au fost întâmpinaţi cu vestea că din acest an universitar au mai puţine cursuri şi mai mult timp pentru studiu individual în biblioteci.

Noile programe au fost create astfel încât să li se dea studenţilor posibilitatea de a-şi crea propria curriculă, după cerinţele actuale ale Legii educaţiei, dar şi după cele ale mediului economic. „Se cere ca educaţia să fie centrată pe individ. Şi un prim pas l-am făcut şi noi. Anul acesta universitar îl începem cu planuri de învăţământ remaniate. Numărul de activităţi directe cu studenţii a scăzut la minimul general pe care ni-l permit standardele stabilite de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii. Nu este vorba aici de a face reduceri pe planul cheltuielilor, deşi este important şi acest lucru, este vorba de a lăsa studentului mai mult timp pentru studiul individual. Nimeni nu ajunge să fie performant în carieră dacă atunci când se formează este obligat să înveţe. Trebuie ca studenţii să-şi construiască propria curriculă, să studieze mai mult în bibliotecă, să facă mai multe ore de aplicaţie“, a spus, la deschidere, rectorul Universităţii din Craiova, Dan Claudiu Dănişor. Anunţul legat de remanierea programelor a fost făcut şi în prezenţa partenerilor din mediul economic, printre care s-au aflat şi directori ai firmelor Pirelli şi Ford, dar şi a reprezentanţilor administraţiei locale, subliniind faptul că pe viitor va continua modificarea programelor astfel încât „să se ofere celor care angajează absolvenţi ceea ce cer“.

Noi obiective pentru infrastructură şi cercetare

Fiind în faţa unui nou început, conducerea Universităţii din Craiova nu a pierdut din vedere nici partea de investiţii în infrastructură.
„Ca să faci cercetare şi educaţie de calitate este nevoie de infrastructură şi universitatea a făcut mari progrese pe acest segment. Şi pe viitor investiţiile vor continua, încercăm să atragem cât mai multe fonduri europene pentru refacerea întregii clădiri centrale a Universităţii din Craiova. Vom încerca să consolidăm corpul A de clădire în care funcţiona Facultatea de Litere, dar şi clădirea în care funcţionează Facultatea de Agronomie. Am reuşit, cu eforturi proprii, să consolidăm o parte din această clădire, vom reuşi, sper eu, să continuăm proiectul cu fonduri europene. De asemenea, vom încerca să refacem Facultăţile de Automatică şi Inginerie Electrică“, a mai spus rectorul. În ceea ce priveşte cercetarea, până la finele acestui an, pentru cadrele didactice tinere s-a alocat suma de un milion de lei din bugetul universităţii. S-a menţionat, de asemenea, că pentru anul următor suma se va dubla. Tot ca şi obiectiv pentru acest an universitar este refacerea centrului de transfer tehnologic. „Eu cred că un minus al Universităţii din Craiova în acest moment este că nu avem un centru de transfer tehnologic. Universitatea are în plan să facă funcţional centrul existent şi vom trimite patru tineri colegi la centre din Elveţia şi Marea Britanie pentru un stagiu din fondurile europene ale programului Erasmus pentru a se instrui. Nu cred că putem face cu adevărat performanţă dacă nu reuşim să transferăm tehnologia către partenerii noştri sociali“, a precizat prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor.

Se vor atrage mai mulţi studenţi

Prezenţi la deschiderea anului şcolar, reprezentanţii autorităţilor locale au subliniat că învăţământul superior este important pentru dezvoltarea economică. „După ceea ce s-a prezentat aici, cred că o să vină tot mai mulţi studenţi la Universitatea din Craiova, care să fie mândri că au studiat aici şi s-au format profesional. Universitatea din Craiova trebuie să facă faţă concurenţei şi să lupte pentru a aduce studenţii, iar după aceea, împreună cu autorităţile, să reuşească să obţină acele locuri de muncă stabile“, a precizat Cristinel Iovan, vicepreşedintele Consilului Judeţean Dolj. De altfel, prefectul de Dolj a precizat că sistemul educaţional reprezintă în toate statele piatra de temelie a creşterii durabile şi trebuie să devină şi în ţara noastră prioritate naţională“. Momentele oficiale au fost urmate de un concert susţinut în holul central al Universităţii din Craiova de orchestra simfonică a Filarmonicii „Oltenia“. De altfel, pentru studenţi, prima zi de facultate a fost prima întâlnire cu orarul pe care o parte a studenţilor l-au găsit mai aerist. De altfel, cursanţii din anii mai mari s-au informat despre programele de mobilităţi.

A vândut primăriei sala de sport

Universitatea a renunţat la Sala de Sport de lângă stadionul „Ion Oblemenco“, pe care a vândut-o municipalităţii în vederea includerii ei într-un proiect ce vizează realizarea unui complex sportiv. „Ştiu că a fost destul de dificil să luaţi o astfel de hotărâre, dar  acea sală de sport nu putea să stea în faţa progresului pentru că noi vrem să dezvoltăm cel mai modern complex din România şi vă asigur că studenţii vor avea unde să-şi desfăşoare activităţile sportive pentru că se va găsi, fără îndoială, o altă sală pe care să o punem la dispoziţie cadrelor didactice pentru a desfăşura activităţile sportive. Şi după ce se va termina, veţi avea acolo o sală pentru a desfăşura activităţile“, a precizat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS