15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGaranţii de milioane de euro, pentru capital de lucru

Garanţii de milioane de euro, pentru capital de lucru

11.000 de IMM-uri au primit garanţii de la stat pentru credite bancare, în valoare de 703 milioane de euro. Cele mai multe firme au avut nevoie de capital pentru a-şi desfăşura activitatea. În Programul „Prima Casă“ s-au acordat garanţii de 176 de milioane de euro.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a anunţat că în anul 2012 au fost acordate garanţii pentru creditele contractate de 11.000 de întreprinderi mici şi mijlocii din România, cu 12% mai multe decât în 2011. Volumul garanţiilor acordate în total de FNGCIMM anul trecut a fost de 703 milioane de euro, în creştere cu 37% faţă de 2011, când volumul garanţiilor fusese de 512 milioane de euro. Pe lângă acestea, valoarea garanţiilor acordate pentru Programul „Prima Casă“, în anul 2012, s-a situat la un nivel de circa 176 de milioane de euro, informează Fondul.

În Dolj, „Prima Casă“ a atras peste 51% din garanţiile Fondului

La nivel local, Fondul Local de Garantare Craiova, filială a FNGCIMM, informează că numai anut trecut au fost cumpărate prin Programul „Prima Casă“ 1.379 de locuinţe.  „Pentru Programul guvernamental «Prima Casă», în 2012 au fost acordate 1.379 de garanţii financiare (valoarea totală garantată a fost de 20,6 milioane de euro), faţă de anul 2011, când au fost acordate 1.029 de garanţii financiare (în valoare totală garantată de 15,9 milioane de euro), înregistrând o creştere numerică de 34% şi valorică de 29,5%“, a declarat Gheorghe Lăpădat, directorul Fondului Local Craiova, filială a FNGCIMM.
Judeţul Dolj deţine 51,3% din totalul garanţiilor acordate prin Programul „Prima Casă“, la nivelul regiunii Oltenia.

Garanţii importante pentru IMM-urile din Oltenia

La nivel regional, garanţiile acordate de Fond au fost folosite pe mai multe paliere. Pentru Programul „Mihail Kogălniceanu“ destinat IMM-urilor, în anul 2012 au fost acordate 135 de garanţii, valoarea totală a acestora fiind de 10,5 milioane de lei. Gheorghe Lăpădat a declarat că Fondul a mai acordat anul trecut 23 de garanţii, în cadrul Programului pentru stimularea înfiinţării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri, conform OUG nr. 6/2011.
Filiala locală a FNGCIMM informează că a mai acordat 59 de garanţii, în valoare totală de 172,4 milioane de lei, pentru beneficiarii eligibili ai OUG nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbţiei fondurilor alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, în special pentru îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii pe mai multe măsuri. Beneficiarii doljeni au accesat anul trecut fonduri pe Măsura 125 – „Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii“; pe Măsura 313 – „Încurajarea activităţilor turistice“;  pe Măsura 322 – „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale“.
Cea mai mare parte a IMM-urilor din Oltenia au apelat la garanţii din partea Fondului pentru contractarea de credite bancare utilizate ca şi capital de lucru. Directorul Gheorghe Lăpădat susţine că 57,78% din totalul garanţiilor acordate IMM-urilor au fost pentru capital de lucru.

Ce credite au contractat firmele*

Din punct de vedere al destinaţiei creditelor susţinute pentru sectorul IMM, repartizarea garanţiilor în profil regional, în 2012, a fost următoarea:
– susţinerea creditelor pentru investiţii – 42,2% din totalul garanţiilor;
– susţinerea creditelor pentru capital de lucru – 57,78% din total.
*Date furnizate de Fondul Local de Garantare Craiova.

Ponderea garanţiilor pe sectoare de activitate*

Garanţiile financiare complementare acordate în sectorul IMM ca pondere au avut următoarea distribuţie:

      • – servicii                                             30,19%;
      • – agricultură şi industrie alimentară       29,66%;
      • – comerţ                                             27,87%;
      • – industrie                                          10,37%;
      • – alte ramuri                                         1,91%.

*Date furnizate de Fondul Local de Garantare Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS