25.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCine sunt investitorii interesaţi de construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă

Cine sunt investitorii interesaţi de construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă

Guvernul a primit mai multe oferte de la investitori interesaţi să finanţeze construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la centrala nucleară Cernavodă, susţine ministrul Constantin Niţă, însă directorii celor mai mari companii care activează în sectorul energetic din România se arată mai puţin optimişti cu privire la posibilitatea dezvoltării proiectului evaluat la circa 4 miliarde de euro, scrie gandul.info.

Ionel Bucur , directorului centralei de la Cernavodă, susţine că, în prezent, se pregăteşte o vizită în China, unde vor avea loc noi discuţii cu reprezentanţii China Guandong Group, companie care s-a arătat interesată să investească în România încă de la sfârşitul anului 2011. Guandong Group operează circa 4.000 de MW de capacitate nucleară, în timp ce unităţile nucleare de la Cernavodă, respectiv reactoarele 1 şi 2, au o capacitate totală de circa 1.400 de MW, asigurând 20% din producţia de energie a României.
„Demersurile se fac la minister. S-au tot făcut, s-au trimis invitaţii, s-au făcut prezentări. Se fac în prezent nişte aranjamente pentru China, pentru o deplasare acolo (…)”, a spus Bucur.

Construcţia unităţilor 3 şi 4 a fost iniţiată în 2007, când s-a înfiinţat compania mixtă de proiect EnergoNuclear din care făceau parte la acea dată Nuclearelectrica, deţintă de stat prin Ministerul Economiei, Enel, ArcelorMittal România, CEZ, RWE, Iberdroia şi GDF Suez.
Construcţia ar fi trebuit să înceapă în 2010, însă lipsa de acţiune a autorităţile de la Bucureşti a făcut ca majoritatea investitorilor să-şi retragă participaţiile, nemulţumiţi de evoluţia discuţiilor.

În prezent, Nucleareletrica deţine peste 84% din compania de proiect, restul acţiunilor fiind deţinute de ArcelorMittal România şi Enel. Statul intenţionează să reducă acest procent la 40%.
„Toate proiectele nucleare din Europa se confruntă cu majorări de costuri substanţiale, în special din cauza nevoii de măsuri suplimentare de securitate după accidentul de la Fukushima. Problema principală în momentul de faţă o reprezintă găsirea unor investitori”, a declarat miercuri Luca D’Agnese, CEO Enel, la conferinţa pe teme energetice organizată de Ziarul Financiar.

Şeful Enel a precizat că statul trebuie să ia o decizie până la sfârşitul anului dacă va continua sau nu proiectul având în vedere că există riscul să nu găsească investitori.
„Cred că va exista o tendinţă spre proiecte regenerabile mai mici, aşa cum vedem şi în alte părţi din Europa. Cealaltă evoluţie va fi a eficienţei energetice. Alte proiecte vor avea şanse mai mici de implementare”, a apreciat şi Frank Hajdinjak, Directorul General al E.ON Romania.

Eric Stab, CEO GDF Suez România, companie care a abandonat proiectul celor două reactoare, a avut o poziţie similară, încurajând dezvoltarea unor proiecte de mai mică anvergură.
Bucur, directorul de la Cernavodă, a spus că o parte din vină pentru lipsa investitorilor care să susţină dezvoltarea sectorului energiei nucleare o are şi incidentul de la Fukushima care a adus după sine noi protocoale de siguranţă şi o reticenţă în ceea ce priveşte finanţarea centralelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS