17.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCargill închide fabrica de ulei de la Podari

Cargill închide fabrica de ulei de la Podari

Soarta a 260 de angajaţi de la Podari rămâne incertă, după ce americanii au decis să vândă producţia de uleiuri din România. Fabrica de la ieşire din Craiova nu a fost preluată de noul investitor, Expur SA, aşa că se va închide

Cargill a decis închiderea fabricii sale de lângă Craiova, după ce a încheiat un acord cu Expur, o filială a companiei franceze Sofiprotéol, pentru vânzarea activelor sale de presare, rafinare şi îmbuteliere din România, inclusiv pentru liniile de procesare de la Podari. Tranzacţia vizată are ca obiect atât mărcile de uleiuri vegetale îmbuteliate Untdelemn de la Bunica şi Olpo, cât şi o parte din echipamentele de presare, rafinare şi îmbuteliere a uleiului, a anunţat compania, printr-un comunicat de presă. Potrivit colosului industrial, după vânzarea activelor, „Cargill îşi va închide unitatea de producţie de la Podari, localitate aflată în sudul României, aceasta nefăcând obiectul tranzacţiei“, precizează reprezentanţii companiei. Gigantul american a informat despre tranzacţie: „Contractul dintre Cargill şi Expur are ca obiect mărcile de uleiuri vegetale îmbuteliate Untdelemn de la Bunica şi Olpo şi o parte din echipamentele de presare, rafinare şi îmbuteliere“. Practic, noul investitor relochează producţia de la Podari, după ce Consiliul Concurenţei îşi va da acordul pentru această tranzacţie. Compania preconizează că tranzacţia cu Expur se va perfecta pe parcursul anului 2013, iar „după finalizarea acesteia, Cargill va lua măsurile necesare pentru sistarea tuturor operaţiunilor de producţie la fabrica de la Podari“.
Cargill va menţine în România activităţile agricole, de genul achiziţiilor de cereale, precum şi producţia de nutreţuri pentru animale. Compania a preluat anul trecut producătorul de nutreţuri Provimi, din Craiova.
Expur este prezentă pe piaţa din România, fiind cunoscută pentru producţia de biodiesel şi şrot, pe lângă cea de uleiuri vegetale din floarea-soarelui.

260 de angajaţi rămân pe dinafară

Închiderea fabricii de ulei de la Podari, unde se producea marca Olpo, implică ample mişcări sociale. 260 de angajaţi ai fabricii au o situaţie incertă. Reprezentanţii companiei nu comunică tranşant disponibilizarea oamenilor, dar realitatea este că ei rămân fără obiectul muncii. „Decizia de vânzare este dificilă, am analizat cu atenţie mai multe opţiuni şi suntem conştienţi de impactul pe care acest demers îl poate avea asupra angajaţilor acestei fabrici. Atât Cargill, cât şi Expur sunt hotărâte să respecte cu stricteţe prevederile legale aplicabile în domeniul muncii. Prin urmare, în prezent, iniţiem discuţii cu angajaţii şi cu reprezentanţii sindicatelor. Pe parcursul acestui proces vom sprijini angajaţii afectaţi, respectând prevederile legale din România şi asigurând o bună tranziţie“, au precizat reprezentanţii Cargill pentru GdS.

Gigantul care controlează agricultura pe plan mondial

Compania americană este cunoscută drept cel mai mare achizitor de cereale din ţară, dar şi unul dintre cei mai mari giganţi la nivel mondial, din domeniul agriculturii, cu operaţiuni deschise în 65 de ţări. Despre Cargill se spune că ar avea atâta forţă încât ar putea influenţa preţurile cerealelor, la nivel mondial.â

Cargill în cifre

Compania americană  este prezentă în România din 1996 şi are în prezent aproximativ 900 de angajaţi, care îşi desfăşoară activitatea în 23 de puncte de lucru din toată ţara. Pe lângă producţia de uleiuri îmbuteliate şi rafinate la care renunţă în acest an, Cargill mai desfăşoară activităţi în domeniul cerealelor şi seminţelor oleaginoase, precum şi al nutreţurilor pentru animale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS