19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProcesele de TVA la imobiliare - din nou pe val

Procesele de TVA la imobiliare – din nou pe val

Instanţele încep să cearnă în cauzele dezvoltatorilor imobiliari puşi de Fisc să plătească TVA la tranzacţiile imobiliare, dacă acestea depăşesc 35.000 de euro anual. Până acum, unii au câştigat împotriva Finanţelor, dar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat dreptate Fiscului în alte cazuri. Procesele continuă cu duiumul.

Abia la trei ani după ce au început procesele cu TVA-ul la imobiliarele construite şi vândute pe persoană fizică încep să se cearnă apele în cazul speţelor pe care le au dezvoltatorii imobiliari cu Fiscul. În peste jumătate din cauze, instanţele s-au pronunţat definitiv, iar în alte speţe sentinţele au fost casate. Recent, în două din cazurile legate de TVA la imobiliare, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat câştig de cauză Fiscului doljean, iar Finanţele încearcă să se lege de aceste cazuri şi în alte dosare similare. Totuşi, există alte cazuri în care statul a pierdut în faţa oamenilor. Povestea a început prin 2010, când Fiscul le-a cerut TVA-ul retroactiv tuturor celor care au vândut locuinţe şi terenuri pe persoană fizică, adică acelora care erau de meserie dezvoltatori sau care făceau bişniţă cu apartamente, în scop comercial, respectiv cumpărau mai ieftin şi vindeau mai scump. „După ce au apărut procesele cu TVA-ul la imobiliare, dezvoltatorii care au construit în ultima perioadă au intrat în legalitate, adică ei vin şi se declară plătitori de TVA la Finanţe. Iar noi am obţinut câştig de cauză la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar procesele durează mai mult acolo, pentru că se dau termene mai lungi“, a spus Eugen Călinoiu, directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. Dar lucrurile sunt departe de a se fi rezolvat. „După ce s-a pronunţat Înalta Curte în speţele respective, balanţa înclină în favoarea Fiscului. Noi pierduserăm iniţial la Curtea de Apel Craiova, dar am câştigat la Bucureşti. Acele procese au fost cu construcţii noi (două blocuri de locuinţe). Mai sunt întârzieri la terenuri, unde cei implicaţi solicită expertize, pentru a demonstra că nu au de plată TVA către stat“, a spus Cristina Gurănoiu, şefa Compartimentului Juridic din cadrul DGFP Dolj.

Şase oameni au de plată 2,2 milioane de lei

Până în acest moment, instanţele au dat decizii irevocabile în favoarea a patru persoane fizice care aveau procese cu Fiscul în ceea ce priveşte TVA la imobiliare. Aceştia au câştigat procesele şi nu mai trebuie să plătească la Finanţe peste 500.000 de lei, potrivit datelor de la DGFP Dolj. Au fost respinse acţiunile definitiv şi irevocabil pentru şase persoane fizice, care au de achitat la stat 2,28 milioane de lei. În cazul celor mai mari sume imputate de Fisc persoanelor fizice care au vândut mai mult de cinci locuinţe, încă nu se ştie ce se întâmplă cu ele, pentru că instanţele nu s-au pronunţat definitiv şi irevocabil. Pe rolul instanţelor mai sunt 15 dosare, aflate fie la Tribunalul Dolj, fie la Curtea de Apel Craiova, dar multe dintre ele sunt procese mai noi, introduse în al doilea „val“, în 2011. Valoarea acestora este de 12,6 milioane de lei. Fiscul informează că au existat şi sentinţe casate şi trimise spre rejudecare pe fond. Patru astfel de dosare sunt întoarse şi se află în faza de recurs la Curtea de Apel Craiova.

Cine este obligat la plata TVA

Orice persoană care vinde în scop comercial un bun (şi în mod repetat), iar valoarea tranzacţiilor depăşeşte 35.000 de euro anual e obligată să plătească la stat TVA de 24% din valoarea tranzacţiilor. Aici intră inclusiv speculatorii, care cumpără şi vând apartamente periodic, de multe ori vânzându-le în interval mai mic de trei ani de la achiziţionare. După ce s-au identificat persoanele care aveau de plată TVA la imobiliare, Fiscul a extins numărul plătitorilor în rândul agricultorilor care au cultivat sute de hectare pe persoană fizică şi care au valorificat bunurile, cerealele obţinute de pe terenurile respective. Toţi cei care au obţinut peste 35.000 de euro au de plată TVA de 24% la stat (în cazul în care nu îşi justifică cheltuieli de înfiinţare şi întreţinere a culturilor).

Cât au de plată „dezvoltatorii TVA“*:

– 4 dosare câştigate de persoanele fizice (527.180 de lei);
– 6 dosare câştigate de Fisc (dezvoltatorii au de plată 2.281.875 de lei);
– 15 dosare sunt încă pe rolul diverselor instanţe, valoarea fiind de 12.692.226 de lei;
– 4 dosare în care sentinţele au fost casate şi întoarse spre rejudecare.
*Date furnizate de DGFP Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS