21.6 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPatronii penali nu mai pot face afaceri

Patronii penali nu mai pot face afaceri

Modificările recente ale legislaţiei fiscale arată că nu mai pot avea cod valid de TVA firmele ai căror patroni sau administratori au înscrise fapte penale în cazierul fiscal. Cu alte cuvinte, ei nu mai pot emite facturi cu TVA şi nici furnizorii lor nu îşi vor mai putea deduce TVA-ul aferent afacerilor desfăşurate. 

Mii de firme doljene se pot trezi că nu mai au cod valid de TVA, din cauză că acesta este  anulat din oficiu de către Fiscul doljean. După ultimele modificări fiscale, deţinătorii de firme care au săvârşit infracţiuni economice nu vor mai avea cod valid de TVA, adică nu vor mai putea emite facturi care să conţină taxa pe valoare adăugată. Codul Fiscal, în ultima sa formă, precizează la articolul 153, aliniatul (9) din OUG nr. 125/2011 că se anulează din oficiu înregistrarea unei persoane fizice sau juridice în scopuri de TVA în cazul în care se întâmplă una sau mai multe din situaţiile următoare: „Dacă asociaţii sau administratorii persoanei impozabile sau persoana impozabilă însăşi au înscrise în cazierul fiscal infracţiuni şi/sau fapte care privesc atragerea răspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent, stabilită prin decizia organului fiscal, rămasă definitivă în sistemul căilor administrative de atac sau prin hotărâre judecătorească, după caz“. De asemenea, Fiscul anulează decontul de TVA în cazul în care firma nu a depus pe parcursul unui semestru calendaristic nici un decont de TVA. Mai pot avea probleme cu anularea codului de plătitori de taxă pe valoarea adăugată  firmele care nu au depus la Fisc, pe parcursul unui semestru, nici un decont de TVA (în cazul persoanelor juridice pentru care perioada fiscală este luna sau trimestrul). Fiscul ridică dreptul de a mai lucra cu TVA şi agenţilor economici care sunt declaraţi inactivi din punct de vedere fiscal. Un pericol real îi paşte pe agenţii economici activi care au afaceri cu cei inactivi, din cauză că nici ei nu îşi pot deduce TVA-ul din punct de vedere fiscal, dacă emit facturi către cei inactivi. Cu alte cuvinte, se blochează activitatea firmelor bune platnice, chiar dacă acestea şi-au depus la timp deconturile de TVA. 

Cum pot fi reactivaţi

Directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Mihai Antonescu, a precizat că, la ora actuală, în Dolj, există 13.728 de agenţi economici (persoane fizice şi juridice) care sunt înregistraţi ca plătitori de TVA. Dintre aceştia, 2.688 de firme nu şi-au depus deloc deconturile de TVA pe parcursul anului trecut, iar încă 2.776 de firme au depus deconturile pe „zero“, adică nu au avut activitate. Dintre firmele declarate inactive fiscal pentru că nu au fost găsiţi administratorii la sediile sociale, Fiscul a ridicat definitiv codurile de TVA pentru 147 de firme numai în 2011, susţine Antonescu. Dar cum poate fi reactivată o firmă după ce i se anulează codul de TVA?

La a doua abatere, codul de TVA se anulează definitiv

Statul le dă posibilitatea firmelor să se reactiveze. Reînregistrarea ca plătitor de TVA după ce Fiscul a anulat prima dată dreptul acesta unei firme se poate face din oficiu – în cazul firmelor cu decont de TVA pe „zero“ sau la cererea persoanei impozabile – în cazul în care au fost săvârşite infracţiuni economice sau atragerea răspunderii solidare, „dar numai în cazul încetării situaţiei care a condus la anularea înregistrării în scop de TVA“, spun reprezentanţii Fiscului doljean. Cu alte cuvinte, după ce nu vor mai avea înscrise infracţiuni economice în cazierul fiscal, abia atunci se pot reabilita administratorii sau asociaţii şi în legătură cu TVA-ul. Restul celor cărora li s-a anulat dreptul de a mai deduce TVA trebuie să se prezinte la Fisc şi cu deconturile vechi, şi cu o cerere motivată prin care se angajează că depun la termen deconturile de TVA. „După prima abatere, persoanele impozabile pot fi reactivate ca şi plătitori de TVA după o perioadă de trei luni de la anularea înregistrării în scop de TVA, dacă îndeplinesc condiţiile. Dacă abaterea se repetă după reînregistrarea persoanei fizice sau juridice, organele fiscale vor anula din nou codul valid de TVA, fără să mai existe posibilitatea reînregistrării acelei persoane ca şi plătitor de TVA“, a spus directorul adjunct al Fiscului doljean.

Şi firmele cu decont pe „zero“ au de furcă

Există şi aspecte greu de realizat în practică. Firmele sunt puse să anticipeze când vor avea activitate economică. Miile de societăţi care au deconturi de TVA cu cifra „zero“ pot fi reactivate ca plătitoare de TVA doar dacă depun administratorii „o declaraţie pe propria răspundere că vor desfăşura activitate economică cel mai târziu luna următoare celei în care s-a înregistrat în scop de TVA“, susţin reprezentanţii Finanţelor doljene. Dar procedurile greoaie nu se opresc aici. Fiscul devine şi mai dur după aceea. „În situaţia în care firma nu depune cererea de înregistrare în scop de TVA în maximum 180 de zile de la data anulării, organele fiscale nu vor mai aproba eventuale cereri de înregistrare în scop de TVA“, a precizat Mihai Antonescu.

Cum scapi de TVA
Ca şi până acum, patronii pot găsi soluţii să scape de „furia“ Fiscului în ceea ce priveşte anularea codului de TVA. În primul rând, afaceriştii pătaţi îşi înfiinţează firme pe numele mamei, soţiei, soacrei sau al altor rude, persoane care sunt „curate“ din punct de vedere fiscal şi care pot desfăşura nestingherite afaceri, cu sau fără TVA, la libera alegere. În spatele lor, pot fi tot „greii“ oameni de afaceri care au făcut infracţiuni economice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS