26.7 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024

Impozite „grele“

Nu doar firmele au dificultăţi în plata impozitelor, ci, mai ales, persoanele fizice, debusolate de modificarea fiscalităţii

Pe perioada crizei, firmele au aflat cât de greu este să-ţi plăteşti la timp impozitele şi taxele către stat. Efortul de a plăti în termenele legale taxele către stat este cu atât mai mare cu cât partenerii de afaceri au convenit termene tot mai mari de achitare a facturilor, iar lichidităţile companiilor pot depinde de acele facturi. GdS a efectuat o analiză privind impozitele cele mai greu de suportat de către contribuabili. De departe, impozitele cu frecvenţa cea mai mare sunt „dăunătoare“ companiilor, în timp ce pentru persoanele fizice care activează în diverse domenii, ultimele schimbări ale Codului Fiscal le produc pagube în buzunar, în sensul că Fiscul taxează tot ce se poate. Detaliem, în cele ce urmează, dările cele mai dure pentru firme şi persoane fizice.

TVA şi impozit pe profit –  pericole fiscale

Fiscul spune că, în ultimii ani, firmele îşi plătesc la timp contribuţiile către stat, dar că probleme se înregistrează în zona taxei pe valoarea adăugată şi a impozitului pe profit. „În general, TVA şi impozitul pe profit se plătesc cel mai greu, cel mai probabil pentru că agenţii economici nu au bani în conturi la momentul scadenţei, ci sunt pe flux. Aşteaptă să-i încaseze. La TVA şi impozitul pe profit sunt întârzieri de câteva zile peste termenul legal de plată, dar sunt şi multe întârzieri de aproape o lună“, a precizat directorul adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj, Mihai Antonescu. Acesta a mai spus că, totuşi, din această primăvară, se simte o uşoară îmbunătăţire a plăţilor companiilor care întârziau, în sensul că la multe dintre ele se fac plăţile mai aproape de data scadentă decât în perioada de vârf a crizei. Firmele mari, care au afaceri puternice, au posibilitatea de a plăti la timp facturile, dar IMM-urile fac eforturi mari să plătească Fiscului la timp. Principala cauză este aceea că TVA se plăteşte la emiterea facturii, dar banii sunt încasaţi de firma respectivă peste două-trei luni sau chiar mai mult. Radu Buziernescu, managerul firmei de consultanţă Professional Consulting, a spus că, în mod normal, la o activitate economică sănătoasă nu ar trebui să existe probleme cu plata la timp a impozitelor, dar, din cauza crizei, se creează mari neplăceri mediului de afaceri pe linie de achitare la termen a dărilor către stat.

Persoanele fizice – debusolate de Codul Fiscal

Dacă firmele, în mare parte, ştiu cum şi când trebuie să îşi plătească impozitele, există o reală problemă pe segmentul persoanelor fizice, în special cele care activează în zona profesiilor liberale (avocaţi, doctori, notari, experţi contabili, traducători etc.). Managerul Professional Consulting, Radu Buziernescu, a precizat că regimul juridic al contribuţiilor sociale percepute persoanelor fizice cu activităţi profesionale (profesii liberale) este puţin mai complicat. Astfel de probleme nu s-au rezolvat nici până acum. De unde izvorăsc ele, au explicat specialiştii de la Professional Consulting: cei angajaţi pe vechile convenţii civile de prestări servicii nu plăteau contribuţii la stat (pensii, şomaj, sănătate). De anul trecut, de când s-a schimbat Codul Fiscal, au rămas convenţii civile doar cele care au caracter ocazional, adică dacă cineva prestează o activitate doar o dată, de două ori pe an. De exemplu, dacă o persoană prestează o activitate de traducător, de agent de asigurări sau face o expertiză contabilă ori alte prestări de servicii, dar numai o singură dată într-un an, adică în mod cu totul ocazional, atunci nu trebuie să plătească la stat contribuţii. Pot fi incluse şi drepturile de autor în această situaţie. Dar dacă asemenea activităţi sunt prestate mai des, atunci Fiscul o consideră activitate dependentă, asimilată unui loc permanent de muncă, şi oamenii trebuie să plătească şi contribuţii, la fel ca la un contract de muncă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII