19.5 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFiscul doljean, „secerat“ de traficul cu cereale

Fiscul doljean, „secerat“ de traficul cu cereale

Noul şef al Finanţelor vrea să cunoască economia reală. El le-a cerut direcţiilor judeţene să comunice la minister toate problemele cu care se confruntă în aplicarea legilor fiscale. Finanţele doljene şi Garda Financiară sunt „încurcate“ de traficul cu cereale, pentru care nu se plătesc impozite şi taxe.

Ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, i-a chemat recent la raport pe cei din teritoriu, pentru a afla cum stau lucrurile la nivel local. Noul ministru le-ar fi cerut direcţiilor judeţene de finanţe să exprime problemele reale cu care se confruntă oamenii legii în aplicarea actualelor acte normative. „Ni s-a solicitat să transmitem către ANAF propuneri de îmbunătăţire a legislaţiei în aplicarea ei. Adică să comunicăm cu ce ne confruntăm noi la nivel local şi ce propuneri avem pentru a îmbunătăţi colectarea taxelor. Noi, la Dolj, ne axăm pe comerţul cu cereale şi cu produse energetice“, a precizat directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj, Eugen Călinoiu.

Evaziunea cu cereale s-a cuibărit în Dolj

Şeful Fiscului doljean spune că una dintre problemele importante la nivel local se datorează evaziunii cu cereale, fenomen de amploare în ciuda măsurilor de prevenire şi control instituite. Cei care practică acest comerţ ilegal cu cereale, fără a înregistra în acte tiruri întregi de marfă, prejudiciază statul cu mii şi sute de mii de lei prin neplata taxei pe valoarea adăugată (TVA). În ultima perioadă, Garda Financiară trebuie să urmărească tirurile cu cereale, iar Fiscul să-i controleze (în sensul de a organiza controale fiscale) pe cei implicaţi. În ciuda controalelor înăsprite, mulţi evazionişti scapă basma curată, chiar dacă au existat prevederi de confiscare a mijloacelor de transport, atunci când cei implicaţi sunt surprinşi că transportă cerealele fără acte. DGFP Dolj susţine aplicarea taxării inverse la cereale, obligaţie deja introdusă în Codul Fiscal modificat recent, dar care se aplică după ce Comisia Europeană îşi spune cuvântul. „Există o prevedere a OUG nr. 54/2010, care ar îmbunătăţi controlul evaziunii fiscale la cereale. Noi susţinem ideea ca, la cereale, TVA să se plătească la utilizatorul final. Atunci vor plimba tirurile pe banii lor. Nu vom mai sta noi şi cei de la Gardă sau de la Vamă să urmărim tirurile cu cereale. Avem tot felul de procese penale cu cei cu cereale…“, a spus Eugen Călinoiu. În ciuda acţiunilor de control, rezultatele sunt slabe.

Şeful Fiscului doljean: „Am mai stârpit din ei!“

Problema evaziunii la cereale este serioasă în Dolj. În ciuda faptului că au început procesele în cazul câtorva evazionişti, activitatea ilegală în domeniu este încă amplă. Directorul DGFP Dolj spune că, mai nou, cei care fac evaziuni cu cereale au găsit modalităţi să „fenteze“ organele de control: „Au apărut tot felul de încrengături. Şi-au mutat sediile sociale în alte judeţe. Umblăm ca nişte nebuni după ei. Am mai stârpit din ei, dar tot mai sunt. Noi trebuie să facem controlul la solicitarea altor organe şi îl facem cu sau fără documente, facem prin estimare şi ne încărcăm aiurea cu arierate“, a explicat Călinoiu. Şeful Fiscului a dezvăluit cum procedează firmele care practică un comerţ ilegal cu cereale. Ele au de încasat bani de la terţe părţi şi aduc facturi prin care arată că alte firme au să le plătească sume importante. De fapt, acele facturi sunt fictive. În multe cazuri, firmele datoare nici nu există. Dar companiile care motivează că au de primit bani de la terţi scapă uşor de Fisc: „Noi nu putem nici să băgăm în insolvenţă astfel de firme, că au creanţe de recuperat, dar, de fapt, acele creanţe sunt fictive“. De ce nu poate Fiscul să-i prindă pe aceşti evazionişti? Pentru că, până acum, firmele respective depuneau declaraţii la trei luni odată, iar până să fie descoperite de autorităţi cărau multe tiruri cu cereale fără acte din spaţiul intracomunitar, pe care le plasau la diverse firme din România, după care dispăreau fără urmă. Acum, ei îşi mută sediul social dintr-un judeţ în altul, astfel că organul de control care i-a verificat nu mai are nici o atribuţie în alt judeţ. Până se pun în mişcare din nou „rotiţele“ statului… firma evazionistă se mută în alt judeţ şi tot aşa.

Fiscul vrea ca românii să declare veniturile la stat

DGFP Dolj îi propune ministrului de resort extinderea bazei de impozitare, printr-un control strict al veniturilor persoanelor fizice. Aşa cum există în alte state UE, Fiscul propune ca toate persoanele fizice din ţara aceasta să depună declaraţii de venit la stat. „Acum se ştiu doar veniturile la vedere ale persoanelor fizice, din salarii, din drepturi de autor, venituri ale PFA etc., dar dacă vor depune toţi românii declaraţii de venit, după aceea se pot face verificări. Dacă o persoană care spune că nu are nici un venit are în proprietate vile şi maşini, atunci se schimbă situaţia“, a spus Călinoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII