19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024

Aberaţia fiscală

O anomalie fiscală domneşte în legile româneşti încă din 2006. Acum, aceasta a ieşit la iveală pentru că autorităţile pun accent pe ea, în goana după venituri la bugetul de stat. Cei care nu ştiau de plata contribuţiei trebuie să o achite retroactiv. Aici intră şi pensionarii care aveau venituri din chirii înainte de 2008.

Persoanele fizice care au drept singură sursă veniturile din închirieri de bunuri (deci nu au venituri din salarii) sunt obligate de lege să contribuie la bugetul asigurărilor sociale de sănătate. Dacă au un salariu şi pe lângă acest venit au închiriat imobile sau alte bunuri, atunci nu mai sunt obligate să plătească o contribuţie la Sănătate pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor. Acest aspect este prevăzut în legea privind reforma în domeniul sănătăţii, care datează din anul 2006 (Legea nr. 95/2006), dar abia acum se insistă de la nivel central pe prevederile acestei legi, pe principiul că orice bănuţ adus către bugetul de stat este binevenit. În acelaşi timp, puţini dintre cei care trăiesc doar din chirii ştiu de existenţa unei astfel de obligaţii legale. Scapă de prevederile legii cei care închiriază „la negru“, în sensul că nu au contracte de închiriere înregistrate la Fisc. Logic, ei nu plătesc nici impozit pe venit şi nici contribuţie la Sănătate.

Plătesc mai mult decât angajaţii

Legea prevede ca aceşti oameni care nu sunt angajaţi cu carte de muncă şi nu desfăşoară activităţi economice ca persoane fizice autorizate (PFA) să plătească la Sănătate o sumă mai mare decât angajatul de rând. „Potrivit legii, cei care au doar venituri din chirii plătesc un procent de contribuţie mai mare decât orice angajat normal. Astfel, aceste persoane trebuie să achite 6,5% din venitul din chirii, în timp ce persoanele salariate au o cotă de contribuţie de 5,5% din salarii. La nivelul Doljului sunt puţine persoanele care au doar venituri din chirii“, a precizat directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Mihai Antonescu. El a mai spus că persoanele cu venituri din cedarea folosinţei bunurilor trebuie să achite contribuţia la Sănătate până la data de 25 ianuarie a anului următor celui în care s-a realizat venitul. Întrebat ce au chiriile cu Sănătatea, directorul Antonescu a lăsat să se înţeleagă că nu este normal să se plătească aceste contribuţii la Sănătate, dar, „dacă este o lege în vigoare, atunci ea trebuie respectată. Nu comentez alte aspecte“, a arătat directorul adjunct al DGFP Dolj.
De această contribuţie la Sănătate sunt scutiţi pensionarii, dar numai din 2008 încoace. Dacă ei au avut închiriate bunuri şi înainte de 2008, pentru acele sume încasate se pot trezi cu somaţii de plată. Astfel de persoane sunt mai multe în Dolj decât cei din prima categorie. Aici intră chiar şi bătrânii care închiriau altor persoane, cu acte în regulă, una sau mai multe camere din locuinţă, tocmai pentru că nu le ajungeau veniturile din pensie.

Veniturile trebuie declarate şi la CAS

Dacă o persoană are numai venituri din chirii, atunci ea trebuie să meargă de bunăvoie la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj şi să declare aceste venituri. Dacă persoana în cauză nu merge la CAS să declare că are venit din cedarea folosinţei bunurilor, atunci nu plăteşte acel procent de 6,5%, dar cândva tot va plăti. Aceste persoane vor fi descoperite în momentul în care au nevoie de o dovadă că sunt asigurate în sistemul public de sănătate. Atunci, ele trebuie să plătească din urmă contribuţia datorată la bugetul asigurărilor de sănătate. Asemenea oameni nu sunt asiguraţi dacă nu plătesc la stat contribuţia. Ei nu pot fi înscrişi nici măcar pe listele medicului de familie, figurând în evidenţele CAS drept neasiguraţi. În Dolj există 56 de persoane care au avut doar venituri din chirii şi care au şi plătit la bugetul public al asigurărilor de sănătate. „Pentru anul 2009, au declarat la CAS Dolj obligaţii de plată 56 de persoane, în sumă de 13.892 de lei. Conform Legii nr. 95/2006 art. 259, alin. 4, persoanele care nu sunt salariate sunt obligate să comunice Casei de Asigurări de Sănătate alese veniturile realizate pe baza contractului de asigurare. Încheierea contractelor se realizează pe măsura solicitărilor, în vederea stabilirii contribuţiei legale datorate care urmează a fi achitată“, a precizat purtătorul de cuvânt al CAS Dolj, Daniela Gheorghe.
În urma unui protocol încheiat anul trecut între CNAS şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, pentru furnizarea de date privind veniturile impozabile, casele de asigurări trimit înştiinţări sau somaţii de plată, atunci când sumele se apropie de termenul de prescripţie fiscală (de cinci ani).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

21 COMENTARII