25.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMăsurile antievaziune, driblate

Măsurile antievaziune, driblate

Vânzarea firmelor cu datorii, practicată la scară largă în ultimii 20 de ani, continuă nestingherită, cu toate măsurile luate recent de guvern. Metoda aplicată este însă alta.
Băieţii deştepţi care te scăpau de firma cu datorii contra unor comisioane grase au găsit noi metode de a scăpa de noile reglementări adoptate de guvern pentru combaterea evaziunii fiscale. De 20 de ani, vânzarea firmelor cu datorii a fost practicată pe scară largă, fără ca statul să intervină într-un fel. Prin OUG nr. 54/2010, publicată în Monitorul Oficial pe 23 iunie, guvernul a luat unele măsuri menite să elimine această practică. Oficiul Registrului Comerţului (ORC) este obligat ca vânzarea unei societăţi către terţi să fie comunicată „de îndată“ şi pe cale electronică fiscului. Timp de 30 de zile, fiscul are posibilitatea legală de a iniţia o acţiune în instanţă pentru a face opoziţie la această vânzare şi a-şi recupera debitele.
Intermediarii care cumpără societăţi acţionau până acum în felul următor: obţineau procure notariale de la „boschetari“ pentru a putea acţiona legal în numele lor, apoi pe numele acestora cumpărau societăţi cu datorii, pe care le plasau la sedii fictive sau închiriate. Comisioanele intrau direct în conturile băieţilor deştepţi care intermediau tranzacţiile. Măsurile guvernului nu au întrerupt deloc activitatea intermediarilor. Din contră, ei au găsit noi metode pentru „afacerea“ lor şi devin şi mai credibili în rândul potenţialilor clienţi prin faptul că pot ocoli legea. Iată cum sună unul dintre anunţurile care circulă acum pe internet: „Te afli în situaţia de a administra o firmă şi nu mai faci faţă crizei financiare? Ai acumulat în timp datorii la buget, bănci, furnizori? Creditorii te presează şi nu ai cum să îţi achiţi obligaţiile de plată la timp? Noi avem soluţia, eşti la un telefon distanţă de rezolvarea problemelor financiare“.
Ce îţi promite intermediarul: preluarea societăţii comerciale, cu toate datoriile existente, prin cesiunea părţilor sociale, schimbarea acţionarilor, a administratorului, schimbarea sediului social existent. „Procedura este rapidă, se efectuează prin Registrul Comerţului, iar la finalul formalităţilor legale tu nu vei mai avea nici o legătură cu vechea ta firmă“, continuă anunţul.

Măsurile guvernului, evitate din două mişcări

Pentru a convinge, expeditorul anunţului îţi explică noile măsuri antievaziune şi îţi spune cum pot fi ele ocolite. „Începând cu 23 iunie, a intrat în vigoare OUG nr. 54/2010, ce obligă Registrul Comerţului să transmită pe cale electronică spre ANAF toate cesiunile făcute cu terţi, de îndată ce acestea sunt înregistrate în Registrul Comerţului. O cesiune de părţi sociale în forma clasică (contract de cesiune de părţi sociale către terţi) va avea nevoie de acceptul fiscului, existând posibilitatea ca orice creditor să facă opoziţie în termenul legal de 30 de zile“. Am expus intermediarului următoarea speţă: societatea are datorii de circa 20.000 de lei, iar patronul este asociat unic. Iată ce ne-a răspuns: „Suma datoriilor este cam mică. Vă costă 1.800 de lei – cheltuielile la ORC, 3.000 de lei – avocatul, plus comisionul nostru. Costurile totale pot ajunge la 6.000 – 7.000 de lei. Dumneavoastră decideţi dacă este rentabil. Preluarea se va face în două etape: în prima etapă, acceptaţi doi noi asociaţi în firmă, dintre care unul va deveni administrator. Ei vor face o majorare de capital social. În etapa a doua, dumneavoastră vă cedaţi acţiunile către noii asociaţi. Comisionul nostru va fi plătit în două tranşe, câte una la sfârşitul fiecărei etape“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS