21.6 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCele 5 semne care prevestesc o nouă recesiune

Cele 5 semne care prevestesc o nouă recesiune

Mulţi economişti sunt de părere că redresarea economică este slabă, iar economia se comportă mai mult ca un pacient dificil care nu răspunde la tratamentul convenţional. Guvernul american a făcut transfuzii de trilioane de dolari în economie, a resuscitat sectorul bancar, a subvenţionat milioane de locuinţe şi a ajutat alte sectoare, precum cel auto. Totuşi, rata şomajului este în continuare ridicată, consumatorii sunt în depresie, valoarea acţiunilor a scăzut, iar analiştii prognozează o nouă recesiune.
Acest scenariu este posibil din următoarele motive:

1. Boom-ul din pieţele financiare a fost artificial
După prăbuşirea pieţelor de capital în 2008 şi la începutul lui 2009, acţiunile au început să crească uimitor, iar după 13 luni de atunci, avansul a fost de 83%.  Această creştere ar trebui să se traducă într-o economie sănătoasă.
Dar se pare că altul a fost motivul acestui rally. În martie 2009, Rezerva Federală (Fed) a început programul de cumpărare a activelor ipotecare pentru a stabiliza piaţa imobiliară, injectând aproximativ 1,2 trilioane de dolari în pieţele de capital. Investitorii care au vândut către Fed activele au avut dintr-o dată bani pentru alte investiţii. O parte dintre aceste fonduri primite de la Rezerva Federală s-a îndreptat către pieţele financiare. Fed a încetat să cumpere aceste active, în luna aprilie a acestui an, aceeaşi lună în care rally-ul pieţelor de capital s-a încheiat. Prin urmare, întâmplător sau nu, avansul din pieţele de capital s-a sincronizat perfect cu programul Băncii Centrale a Statelor Unite. Dacă programul Fed a fost cel care a susţinut creşterea burselor, aceasta înseamnă că economia nu şi-a revenit.

2. Piaţa imobiliară încă nu şi-a revenit
După ce a scăzut trei ani la rând, se părea că preţul locuinţelor a atins bottom-ul toamna anului trecut. Dar această „redresare“ nu a luat în considerare faptul că Guvernul Statelor Unite şi cele două agenţii ale sale insolvabile, Fannie Mae şi Freddie Mac, erau responsabili pentru majoritatea ipotecilor noi emise. Nimeni nu ştie cum ar fi arătat piaţa imobiliară fără sprijinul acordat de guvern. Totuşi, o imagine a acestui lucru se poate face ţinând cont de faptul că terminarea programului de sprijin a condus la un nou declin al preţurilor locuinţelor şi a cererii.
Prin urmare, revenirea pieţei imobiliare ar putea să întârzie, iar preţurile să continue să scadă patru, cinci ani consecutivi, chiar şi un deceniu. Aşadar, este greu de imaginat o recuperare economică puternică, fără o piaţă imobiliară sănătoasă.

3. Consumatorii sunt faliţi

Creşterea veniturilor este foarte mică, pentru cei suficient de norocoşi care mai au un loc de muncă, iar datoriile populaţiei sunt aproape de un nivel record.
În timp ce veniturile au stagnat în ultimul deceniu, consumatorii s-au împrumutat prin intermediul cardurilor de credit, fapt care a susţinut evoluţia pozitivă a economiei. Dar, criza a făcut ca populaţia să fie falită, fără nici un fel de economii şi plină de datorii.

4. Fondurile de ajutor s-au terminat
Banii injectaţi de autorităţi nu prea s-au făcut simţiţi, dar este posibil ca lipsa lor să fie simţită la nivelul populaţiei. Printre alte lucruri, aceste fonduri au împiedicat multe disponibilizări, care ar fi determinat o rată a şomajului şi mai mare.

5. Europa este la pământ
Grijile privind Grecia s-au mai temperat acum, dar criza datoriilor din Europa rămâne o problemă importantă, care ar putea zdruncina pieţele financiare.
Aproape jumătate din ţările Europei au probleme legate de datorii, iar multe state ar putea reintra în recesiune, potrivit Moody’s Economy.com.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII