10.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFiscul stă prost cu sechestrele pe bunuri

Fiscul stă prost cu sechestrele pe bunuri

Finanţele doljene recuperează greu debitele pe perioada crizei. Instituţia nu mai pune sechestre pe terenuri, pentru că sunt şi greu de evaluat şi nici nu se vând. DGFP Dolj recuperează doar 20% din unele debite restante, pentru că nu se prezintă cumpărători la licitaţiile de bunuri.

Din cauza crizei, Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj nu-şi poate vinde bunurile sechestrate de la firme, pentru recuperarea pagubelor produse către bugetul statului. Fiscul nu mai sechestrează terenuri de la firme, pentru că nici nu se vând – piaţa imobiliară fiind îngheţată -, nici nu pot fi evaluate la adevărata valoare. Şeful Fiscului doljean, Eugen Călinoiu, informează că instituţia stă prost la capitolul sechestre, în sensul că din această formă de executare silită se recuperează foarte greu debitele către stat, chiar şi în proporţie de numai 20%.
„Trecem printr-o perioadă grea din punct de vedere al sechestrelor. Ne concentrăm mai mult pe bunurile vandabile, cum ar fi bunurile mobile. Bunurile imobile sunt mai puţin vandabile. Cum ar fi terenurile. Se fac foarte greu evaluările la terenuri pentru că persoanele care fac evaluările nu au termen de comparaţie cu piaţa imobiliară. Se fac rapoarte de evaluare, dar… foarte greu. Punem sechestre în special pe mijloace de transport. Din debit se recuperează şi 100% în unele cazuri, dar şi 20%. Sunt situaţii în care nu se prezintă nimeni la licitaţiile pe care le organizăm noi“, a precizat directorul coordonator al DGFP Dolj, Eugen Călinoiu.

Statul, dezavantajat în faţa băncilor

Directorul Fiscului a mai spus că legislaţia obligă DGFP Dolj să nu scadă preţul cerut pe bunurile scoase la licitaţie mai puţin de 50% din valoarea debitului, în timp ce băncile au o politică mai relaxată, fapt ce face ca aceste entităţi să-şi vândă mai uşor bunurile şi să-şi recupereze banii de la firme.
„Noi ne oprim la a treia licitaţie şi nu putem să scădem preţul sub 50%, pe când băncile valorifică bunurile scoase la licitaţie la orice valoare şi îşi recuperează debitele“, a spus Eugen Călinoiu.  

Poprirea pe conturi, executare „de succes“

Pe perioada crizei, când bunurile sechestrate nu se vând, Finanţele au o metodă de executare silită a rău-platnicilor care dă rezultate. „30% din sumele încasate către buget provin din popriri pe conturile bancare ale firmelor. Intenţia noastră nu este să închidem firmele, ci să le lăsăm să funcţioneze, pentru că astfel vor veni mai multe venituri către bugetul de stat“, a precizat directorul coordonator adjunct al Activităţii de Metodologie şi Administrarea Veniturilor Statului din cadrul DGFP Dolj, Mihai Antonescu. Dacă în iunie s-au încasat din blocarea conturilor debitorilor 25 de milioane de lei, în luna iulie s-au încasat 55 de milioane de lei, de la un număr mult mai mic de firme decât în lunile anterioare. Directorul adjunct al Fiscului este de părere că situaţia economico-financiară actuală a determinat scăderea numărului de firme nou-înregistrate şi creşterea numărului societăţilor intrate în insolvenţă.
„Ne afectează şi reducerile de personal de la firme pentru că înseamnă încasări mai mici din contribuţii către buget şi chiar creşterea cheltuielilor bugetare, pentru că se plăteşte ajutor de şomaj tot de la stat“, a mai spus Antonescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII