19.5 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCalitate înainte de toate

Calitate înainte de toate

Oamenii de afaceri din Oltenia pot procura din Dolj standarde noi de calitate prin centrul Zonal de Informare şi Vânzare în domeniul Standardizării, lansat oficial ieri la Camera de Comerţ şi Industrie „Oltenia“ (CCIO).
 
La ce foloseşte standardizarea firmelor doljene? „Avantajele directe ale implementării unui standard, unui sistem al calităţii compatibil cu al partenerilor de afaceri ridică foarte mult produsele şi face schimburile comerciale mai uşoare, pentru că partenerii de afaceri vorbesc aceeaşi limbă“, a spus ieri directorul Direcţiei Publicaţii din Asociaţia de Standardizare din România (ASRO), Alexandru Greabu, în cadrul unui seminar organizat la CCIO, la care au participat zeci de oameni de afaceri şi directori de instituţii publice. Dezavantajul este acela că orice nou certificat de calitate presupune costuri din partea celui care îl adoptă. Companiile îşi fac propriile analize privind standardele adoptate, în funcţie de costurile pe care le presupun „noutăţile în domeniu“. Multe firme trebuie să investească în utilaje noi, mai performante decât cele cu care sunt dotate, aspect care, pe perioada crizei, poate fi inabordabil pentru micii întreprinzători.

Produci la standarde, deci exişti!

În special firmele din domeniul producţiei trebuie să se adapteze noilor cerinţe de calitate din spaţiul intracomunitar, pe o piaţă concurenţială la care România a aderat din 2007. Centrul Zonal ASRO deschis la Craiova oferă consultanţă în domeniul standardizării, iar dacă firmele solicită doar informare, atunci nu plătesc nimic, dar „dacă se aprofundează subiectul, atunci costă“, spune Greabu. Orice standard care apare în UE trebuie adoptat şi în România în termen de şase luni, deci firmele trebuie să-şi adapteze produsele la noile standarde care se cer pe piaţa europeană sau pe cea internaţională. Pentru firmele care lucrează după standarde naţionale este important faptul că, dacă este adoptat un nou standard european pe domeniul respectiv, atunci cel naţional este desfiinţat. În UE, există 18.000 de standarde aprobate, iar media anuală în România este de 2.000 de standarde noi. Expertul în standardizare, Jeni Toma, le-a comunicat celor interesaţi că este foarte important să produci la standarde ridicate şi să te prezinţi la partenerii străini cu un certificat de calitate ridicat. Atunci, partenerul de afaceri străin va şti clar despre ce este vorba şi comunicarea va fi mai uşoară. ASRO este un organism neguvernamental şi de drept privat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU