13.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriLaura Lupescu, o pictoriţă nonconformistă

Laura Lupescu, o pictoriţă nonconformistă

Admiră operele de artă ale lui Vincent van Gogh şi ale lui Egon Schiele. Încearcă, pe cât posibil, în această lume a artei în care aproape „orice“ a fost experimentat, să rămână unică. Nu şi-a numărat niciodată lucrările realizate, investeşte în viitorul său, îşi construieşte singură şasiurile, şevaletele, pânza etc.

Laura Lupescu are 19 ani şi este elevă în clasa a XII-a la Liceul de Artă „Marin Sorescu“ din Craiova, la secţia Design, unde o are ca profesor şi îndrumător pe Rodica Pădureţu. Preferă să picteze pe pânze de dimensiuni foarte mari, de câţiva metri. Este o artistă originală, dar îşi realizează singură şasiurile şi şevaletele necesare lucrărilor. Ca orice artist, experimentează noi direcţii, încercând pe cât posibil să spargă normele şi tabuurile. Are aptitudini deosebite pentru pictura în ulei, tempera, colaj, desen, grafic design, precum şi toate atuurile pentru o carieră de succes în această „comedie a vieţii“, cum îi place să spună, „care se leagă direct de ironia vieţii în care trăim“.

Preferă stilul abstract, figurativ

Laura experimentează pictura în ulei de la vârsta de patru ani. Foloseşte în lucrările sale sprayul cu vopsea, fiind adepta tehnicilor neconvenţionale. „Am fost o nonconformistă de când eram copil. Am vrut să pictez de când mă ştiu. Nu ştiu exact unde mă va duce viaţa, având în vedere pasiunea mea, însă vreau, cu siguranţă, să îmi fac un nume. Pictura este pentru mine exprimarea trăirilor mele interioare. Prefer stilul abstract, figurativ. Vreau ca lucrările mele  să trezească noi sentimente în oameni“, a spus Laura Lupescu. Pasiunea sa pentru pictură este costisitoare, iar Laura s-a adaptat cerinţelor şi posibilităţilor. Îşi realizează singură cele necesare lucrărilor, la fel ca artiştii profesionişti care-şi prepară singuri pânza după metodele tradiţionale. Investeşte în materie primă: de la lemn pentru şevalet şi şasiu, la pânză, rame etc. Îşi dedică chiar şi o săptămână realizării unei pânze, cu şasiu, iar apoi alte câteva zile realizării ramei. Reuşeşte astfel să economisească bani, necesari achiziţionării de uleiuri, acuarele, pânză etc.

Îi admiră pe Van Gogh şi Schiele

Admiră operele marilor pictori Vincent van Gogh şi Egon Schiele. „Din anul 1880, Van Gogh s-a dedicat vocaţiei de artist, manifestându-şi interesul exclusiv pentru schiţe şi acuarelă. A lăsat în urmă o tehnică excelentă, originală. Era un artist care trăia pentru artă, care-şi dorea să fie aproape de artiştii pe care îi venera. Considera, de asemenea, că starea interioară trebuie reflectată obligatoriu în creaţie. Şi el, şi Schiele munceau până la epuizare, iar sănătatea lor a devenit precară. În numai un an, de exemplu, Van Gogh a realizat peste 200 de tablouri. A făcut revoluţie în pictură“, a explicat Laura.

Între „comedia vieţii“, expoziţii şi cursuri

Dintre realizările cele mai mari, despre care îi place să vorbească, am putea aminti ultima expoziţie, pe care a realizat-o săptămâna trecută împreună cu încă doi colegi la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova şi pe care au denumit-o simbolic „Comedia vieţii“. În urmă cu un an şi jumătate le-a venit ideea acestei expoziţii, însă nu au pus-o în practică până nu au considerat că totul este perfect. Laura expune lucrări realizate pe pânze care ajung chiar şi la trei metri mărime, iar colegii săi au venit cu obiecte, proiecţii originale, lucrări de sculptură. Nu au muncit în van, ei fiind apreciaţi de artişti importanţi ai ţării şi de oameni de cultură. Laura şi-a mai prezentat lucrările la „Caravana artelor“, expoziţie desfăşurată în cadrul Programului Educaţional Cultural Internaţional „Leonardo Da Vinci“, la expoziţii şcolare la Liceul de Artă etc. A participat, de asemenea, la cursurile organizate de Ubisoft în cadrul Facultăţii de Informatică şi Automatică, Craiova. Dintre realizările şi premiile speciale obţinute de Laura Lupescu amintim: menţiune la Olimpiada Naţională de Arte vizuale – secţia Pictură, diplomă de apreciere la Concursul naţional de arhitectură şi arte plastic „Urbea medievală: cântec vechi de arhitectură“, premiul I în cadrul parteneriatului educaţional „Plurilingvismul – o şansă de cunoaştere“, premiul I la Concursul OlteniaStar – secţia Pictură, premiul III la Concursul internaţional de artă plastică „Hollosi Simon“ de la Baia Mare.
Cu numai câteva săptămâni înainte de examenul de bacalaureat, Laura îşi împarte puţinul timp liber între învăţat, lectură, muzică şi vizionarea de filme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU