21.6 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPrimul robot constient de sine

Primul robot constient de sine

Un nou tip de robot este capabil sa faca diferenta intre propria sa imagine, reflectata in oglinda, si imaginea altui robot care arata exact ca el. Dupa cum informeaza dsc.discovery.com, aceasta „constiinta de sine“ se bazeaza pe o retea neuronala artificiala, implantata in creierul computerizat al robotului, si ii confera acestuia capacitatea de a se recunoaste pe sine si a se diferentia de ceilalti. Aceasta noua tehnologie ar putea face posibil ca, pe viitor, robotii sa fie capabili sa transmita emotii. Realizat de Junichi Takeno, in colaborare cu o echipa de specialisti de la Meiji University din Japonia, noul robot reprezinta un mare pas inainte in realizarea de roboti constienti de sine si in intelegerea constiintei de sine a oamenilor. „La oameni, constiinta este de fapt o stare in care se face diferenta intre propriul comportament si al celorlalti“, a spus Takeno. Oamenii isi insusesc comportamentul in timpul cunoasterii si invata sa gândeasca pe masura ce actioneaza, a explicat specialistul japonez. Pentru a copia aceasta dinamica, un robot are nevoie de o regiune, in reteaua sa neuronala, care sa fie capabila sa proceseze informatia atât din punct de vedere al cunoasterii, cât si comportamental.


Takeno si colegii sai au dotat robotul cu leduri albastre, rosii si verzi, care sunt conectate la neuronii artificiali. Ledurile se aprind atunci când informatia este procesata, in functie de comportamentul robotului. De exemplu, doua diode rosii se aprind atunci când robotul face miscari pe care le considera ale lui, iar doua beculete verzi se aprind atunci când robotul realizeaza ca respectivul comportament nu ii apartine si vine de la altii. Un led albastru se aprinde atunci când robotul recunoaste un anumit comportament la alt robot si il imita. In opinia lui Takeno, imitarea este un proces care necesita atât observarea unui anumit tip de comportament la celalalt, precum si transferul instantaneu al acestui catre sine, aceasta fiind cea mai buna dovada a constiintei.


Intr-un experiment, un robot, reprezentând „eul“, a fost cuplat cu alt robot, reprezentându-l pe „celalalt“. Când robotul „eu“ se misca inainte, se oprea sau mergea inapoi, celalalt robot facea exact acelasi lucru. Ledul albastru aprins indica faptul ca robotul „eu“ a inteles ca celalalt robot il imita. Intr-un alt experiment, cercetatorii au pozitionat robotul in fata unei oglinzi. In acest caz, robotul „eu“ si reflectarea sa, pe care ar fi putut cu usurinta sa o recunoasca apartinându-i celuilalt robot, s-au miscat inainte si inapoi in acelasi timp. In ciuda faptului ca beculetul albastru pâlpâia, acesta lumina mult mai rar decât in alte experimente. Din câte se pare, in 70 la suta dintre cazuri, robotul a inteles ca imaginea din oglinda este chiar a lui. Takeno si colegii sai si-au propus ca, anul viitor, acest procent sa ajunga la 100 la suta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU