15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriItalienii investesc in Oltenia

Italienii investesc in Oltenia

Sansa Aeroportului din Craiova sta in investitii si in gradul de dezvoltare regionala. Motivatia atragerii de fonduri este constituita de potentialii turisti straini si de oltenii care vor pleca la munca in Europa. Daca in Timis investesc austriecii, italienii sint dispusi sa colaboreze, sa investeasca si sa ofere consultanta autoritatilor locale din zona Olteniei.


Oltenia trebuie sa beneficieze intr-un timp cit mai scurt de investitii, colaborari economice si, implicit, de un management de calitate al intreprinderilor regionale, in vederea dezvoltarii mediului de afaceri. Un rol important in acest sens il au si proiectele de dezvoltare a mediului. Reprezentantii Consiliilor Judetene din Dolj, Olt, Gorj, Mehedinti si Vilcea, precum si reprezentanti ai ADR au facut primii pasi in acest sens. In perioada 27 septembrie-1 octombrie, acestia au purtat discutii cu autoritatile din Lazio despre oportunitatile de afaceri oferite de zona Olteniei. „In urma intilnirilor, italienii au dat semne clare ca sint interesati de o colaborare cu reprezentantii olteni. Acestia vor investi in cele mai bune si profitabile proiecte, vor finanta studiile de fezabilitate si vor oferi oltenilor consiliere si asistenta, deoarece Italia este cunoscuta pentru faptul ca a gestionat foarte bine fondurile destinate mediului. Regiunea Olteniei este in competitie cu Regiunile din estul Europei si cu celelalte regiuni din România. Ca sa prindem acest tren trebuie sa facem toate eforturile pentru a aduce aici investitori straini, in cel mai scurt timp“, a declarat Marilena Bogheanu, director al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala 4 S-V OLTENIA.


La nivel regional, redeschiderea Aeroportului din Craiova depinde tocmai de numarul de investitii atrase in zona Olteniei. Reprezentantii ADR Oltenia cred ca aeroportul este pregatit din punct de vedere logistic, dar ca deocamdata nu exista operatori de zbor si nici oameni interesati sa circule din Craiova spre alte regiuni ale României sau chiar in strainatate. „Trebuie sa atragem investitori in zona Olteniei pentru ca exista o interdependenta intre dezvoltarea economica si transporturi“, a precizat Marilena Bogheanu.


Colaborare intre olteni si italieni


In urma discutiilor, reprezentantii regiunii Lazio, ai regiunii Sud-Vest Oltenia si ai agentiilor de dezvoltare din cele doua zone au semnat protocoale de colaborare care au in vedere realizarea de proiecte comune pentru transferul de know-how si identificarea de fonduri pentru schimbul de best-practices in mai multe sectoare economice, printre care protectia mediului, gestionarea deseurilor si energiei, transporturi si infrastructuri de sanatate, educationala, sociala si de afaceri. La nivel national exista deja proiecte de dezvoltare regionala in curs de desfasurare. In Timis se desfasoara un proiect finantat din fonduri ale Guvernului Austriei prin Agentia de Dezvoltare Internationala a Austriei. Proiectul beneficiaza de un credit nerambursabil in valoare de 195.259 de euro, fiind un program partenerial destinat municipalitatilor si agentilor economici in vederea implementarii de masuri vizind „productia curata“, adica acele masuri a caror aplicare determina concomitent atit reducerea costurilor, cit si un impact pozitiv asupra mediului inconjurator.


Linie aeriana directa Craiova – Parma


Aeroportul International Craiova ar putea semna un contract cu o firma italiana pentru infiintarea unei linii aeriene directe Craiova – Parma, a afirmat ieri presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa. Acesta a fost recent la o intilnire cu oamenii de afaceri din Lazio, regiune infratita cu Regiunea Sud-Vest Oltenia. „Am primit confirmare de la italieni dupa ce am avut citeva discutii inainte de a pleca la Lazio. Acestia vor veni pina pe 10 octombrie sa semneze un contract cu Aeroportul International Craiova. Cursele vor avea loc de trei ori pe saptamina“, a spus Ion Prioteasa. Cursele aeriene directe spre Italia nu sint o noutate. In ultimii ani, a existat o astfel de linie directa Craiova – Rimini, cursele efectuindu-se la cerere. Aceasta a fost insa desfiintata, din lipsa de calatori. Un alt proiect care se desfasoara pe aeroport este cel privind serviciul de airtaxi, unde oamenii cu bani pot inchiria personal aparate de zbor pentru a ajunge la diferite locatii din tara. Desi a fost deschis de putin timp, serviciul airtaxi a si fost folosit pina acum de medicii straini care au participat la Congresul de nefrologie de la Craiova. (B.G.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS