13.7 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateNSA a primit în 2010 mandat pentru interceptări în 193 de ţări, inclusiv în România

NSA a primit în 2010 mandat pentru interceptări în 193 de ţări, inclusiv în România

Agenţia americană pentru Securitatea Naţională (NSA) a primit, în anul 2010, mandat judiciar pentru interceptarea comunicaţiilor a 193 de state şi organizaţii internaţionale, inclusiv ale României, potrivit unor documente secrete obţinute de cotidianul The Washington Post şi publicate de Mediafax.ro. Instanţa de supraveghere a serviciilor de informaţii (FISC) a oferit în anul 2010 un mandat judiciar care permite Agenţiei pentru Securitatea Naţională să intercepteze orice tip de comunicaţii de interes pentru Statele Unite ale Americii (SUA).

Practic, instanţa federală specială a oferit mandat pentru interceptarea, în caz de nevoie, a comunicaţiilor tuturor statelor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, cu excepţia Marii Britanii, Canadei, Australiei şi Noii Zeelande (cu care SUA au relaţii privilegiate), precum şi ale unor entităţi precum Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Organizaţia Internaţională pentru Energie Atomică.

Washington Post a prezentat copia unui document oficial cu caracter secret, funizată de fostul consultant NSA Edward Snowden, refugiat în Rusia. Mandatul oferit de FISC nu arată că NSA a interceptat neapărat comunicaţii din toate aceste ţări şi entităţi, dar, în caz de necesitate, Agenţia americană poate efectua interceptări în mod legal. „Aceste documente relevă atât scopul potenţial al activităţilor de spionaj, cât şi rolul modest pe care instanţele îl au în materie de supraveghere”, acuză Jameel Jaffer, un reprezentant al organizaţiei American Civil Liberties Union.

NSA nu a avut o reacţie oficială, dar oficiali din cadrul agenţiei au explicat că există totuşi numeroase instrumente de verificare a activităţilor de spionaj, care trebuie să primească autorizarea direct de la preşedintele Statelor Unite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS