21.6 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Ponta, eşti un lingou!“

„Ponta, eşti un lingou!“

http://www.youtube.com/watch?v=CYaeP_JEeNQ

Piaţa Universităţii a fost din nou luni seară scena protestelor împotriva exploatării aurifere de la Roşia Montană şi împotriva guvernului Ponta, care a aprobat proiectul şi l-a trimis către parlament. Peste 2.000 de manifestanţi au scandat lozinci împotriva guvernului Ponta şi a RMGC. Protestatarii au reuşit pe seară să-i păcălească pe jandarmi şi să ocupe carosabilul pe bulevardul Elisabeta în dreptul Universităţii, zeci de autobuze şi troleibuze fiind blocate. Jandarmeria a asigurat doar perimetrul protestelor, dar nu a intervenit pentru evacuarea celor câteva sute de protestatari, care au continuat să cânte până în jurul orei 4.00 dimineaţă. Nu s-au semnalat incidente majore.
Ora 18.28: În Piaţa Universităţii, la fântâna de la Arhitectură, s-au strâns până acum circa 20 de protestatari, dintre care unul poartă un steag tricolor.
Ora 18.46: Numărul protestatarilor a ajuns la circa 50. Ei au început să strige „Roşia Montană nu e de pomană“.
Ora 19.05: În piaţă s-au strâns circa 150 de protestatari. Ce spun protestatarii:
„Protestez împotriva exploatării miniere, este o mare hoţie, o batjocură, am fost şi ieri şi voi mai veni dacă e nevoie“ – Tiberiu.
„Protestez împotriva Gold Corporation, nu mi se pare normal să umple ţara de cianuri şi să se vândă ce este acolo atât de ieftin. E vorba de metale rare, care nu sunt trecute în contract şi al căror preţ e foarte mare. S-ar putea obţine mai mult, se distrug vestigiile istorice“ – Bogdan.
Ora 19.25: S-au strâns circa 300-400 de manifestanţi, majoritatea tineri. În Piaţa Universităţii au apărut şi cordoanele de jandarmi. Ce scandează protestatarii:
„Jos guvernul Ponta!“, „Ieşiţi din casă dacă va pasă“, „Presă/preş“, „Naiba să vă ia pe toţi că ne-am săturat de hoţi“, „Jos trădătorii şi vânzătorii!“, „Jos sclavia!“.
Ora 19.45: Protestatarii cer oprirea procesului legislativ din parlament. La un moment dat, un grup a cerut organizarea unui referendum naţional, apoi altul a cerut să nu se organizeze un astfel de referendum. Numărul manifestanţilor a trecut de 400, transmite reporterul HotNews.ro de la faţa locului. Manifestanţii au început să scandeze lozinci antiguvernamentale: „Guvernul Ponta nu reprezintă tânăra generaţie!“.
Ora 20.00: În Piaţa Universităţii s-au strâns circa 600 de protestatari, care scandează ironic „Antena 3 e aici?“, aluzie la faptul că postul controlat de Dan Voiculescu nu a dat în prima zi de miting nici o ştire. Pe lângă demisia guvernului Ponta, protestatarii au cerut şi demisia preşedintelui Băsescu. Manifestanţii strigă lozinci la adresa presei, pe care o acuză că s-a lăsat cumpărată.
Ora 20.20: Dragoş Tănase, director general al Roşia Montană Gold Corporation, a declarat pentru HotNews.ro, legat de propunerea ca problema Roşia Montană să fie tranşată printr-un referendum naţional, că „ne menţinem poziţia că referendumul din 2012 e cel relevant. Comunitatea din Roşia Montană e cea în măsură să decidă pentru că e comunitate minieră, în zona minieră, care va beneficia de majoritatea investiţiilor. Tocmai faptul că sunt mineri din tată-n fiu îi face să înţeleagă cât de bine proiectată e mina de la Roşia Montană, cât de sigură e, de aceea au votat DA în proporţie de două treimi la referendumul din decembrie 2012“.
Ora 20.25: Cordonul de jandarmi a ajuns pe carosabil. Spaţiul de la fântâna de la Facultatea de Arhitectură a devenit neîncăpător pentru manifestanţi. Numărul acestora a depăşit 600, dar aproximarea e dificilă din cauza întunericului.
Ora 20.34: Reporterii HotNews.ro aflaţi în Piaţa Universităţii estimează numărul manifestanţilor la circa o mie. Au apărut şi sloganurile politice, similare cu cele din ianuarie 2012: „Toate partidele – aceeaşi mizerie!“.
Ora 20.54: Alte sloganuri strigate de manifestanţi: „România nu e de vânzare!“, „Nu corporaţia face legislaţia“, „Stop sistemului capitalist!“, „Stop fascismului corporatist!“, „Câştigaţi-vă aurul la jocurile olimpice“.
Ora 21.15: Numărul protestatarilor a început să scadă. Un grup scandează „Românie, nu eşti colonie!“.
Ora 21.45: Mulţi dintre protestatari s-au aşezat pe trotuar şi scandează lozinci anti-Roşia Montană, lovind ritmic asfaltul cu peturi goale. În Piaţa Universităţii au mai rămas circa 400 de manifestanţi.
Ora 22.15: Circa 2.000 de protestatari ocupă carosabilul pe bulevardul Regina Elisabeta de la intersecţia cu Calea Victoriei până la sensul giratoriu de la Universitate. Se scandează „Roşia Montană – vine Revoluţia“ şi „Uniţi, salvăm Roşia Montană!“. Zona este înconjurată de jandarmi.
Ora 23.00: Zeci de autobuze şi troleibuze sunt blocate pe bulevardul Elisabeta.
Ora 23.15: O formă inedită de protest: circa 30 de protestatari dau ocol carosabilului în faţa jandarmilor, care asistă impasibili.
Ora 23.20: Jandarmii îi roagă pe protestatari să elibereze o bandă de carosabil pentru a putea debloca mersul autobuzelor. Aceştia au refuzat, scandând „Fără violenţă!“.
Ora 23.48: Protestatarii au lăsat să treacă un singur troleibuz, pe care era scris sloganul „Ponta eşti un lingou!“.
Ora 01.30: În piaţă mai sunt circa 300 de protestatari. Carosabilul rămâne ocupat. Autobuzele au fost nevoite să se retragă pe o rută ocolitoare, iar troleibuzele au fost tractate spre garaj.
Ora 02.20: Aproximativ 200 de protestatari continuă să ocupe carosabilul în zona Universităţii şi să cânte.

Hotnews

 

Bumerangul populismului: Protestele contra exploatării de la Roşia Montană – o lecţie pentru Victor Ponta

Dosarul Roşia Montană i-a explodat direct în figură lui Victor Ponta şi l-a pus în ridicola situaţie de a nega ca deputat ce a făcut ca premier. Speriaţi de consecinţele electorale ale protestului de stradă, liderii USL se pregătesc să îngroape dosarul într-o comisie parlamentară, evitând o decizie clară şi rapidă. Ponta culege acum ce-a semănat în ultimii ani, împreună cu trusturile media prietene: populism, iresponsabilitate politică, dezbatere umorală, manipulare făţişă.
Iată câteva dintre declaraţiile făcute de Victor Ponta pe când era în opoziţie, fiind preşedinte PSD, copreşedinte USL şi candidatul desemnat al USL pentru funcţia de premier:

„Aceştia sunt banii de pensie ai lui Băsescu“.

„Gold Corporation ar trebui să facă publice toate persoanele politice, fie că sunt de la PSD, PNL sau PDL, pe care le-a sponsorizat, pentru că la Băsescu ştim sigur că a fost, probabil şi la Roberta Anastase. Altminteri, riscăm să avem în România cel mai grav caz de lobby şi corupţie politică“.

„Eu cred că Traian Băsescu are nişte datorii şi un interes material direct“.

„Eu cred că bogăţia românilor trebuie să fie a românilor, nu a unui politician care se grăbeşte să iasă la pensie şi a unui om dubios de afaceri care stă lângă Traian Băsescu şi se implică în toate aceste afaceri necurate“.

„Da, voi reveni asupra unei asemenea decizii, cu siguranţă“, a răspuns Victor Ponta ziariştilor străini acreditaţi la Bucureşti, întrebat dacă va anula, când va ajunge la putere, o eventuală unde verde acordată acestui controversat proiect de exploatare a aurului.

„Intuiesc că este vorba despre o răfuială internă, probabil i s-a arătat pisica sau probabil că este vinovat că nu a eliberat o autorizaţie de mediu. Ştiţi care. Cea cu aurul, nu?“, declaraţia lui Victor Ponta, despre ancheta începută de DNA în cazul ministrului mediului la acea vreme, Laszlo Borbely.

„E foarte clar că în acest moment firma de la Roşia Montană are în Traian Băsescu un lobby-ist politic care este direct interesat în acel proiect şi cred că a găsit lobbyşti în toate partidele, inclusiv în partidul meu, că a cumpărat toată zona de publicitate de pe piaţă media“.

Ce ne arată acest lung şir de declaraţii politice? O preocupare dusă la extrem pentru rating politic, dorinţa manifestă de a atrage alături de USL comunitatea cu reale preocupări ecologiste, dar şi un mare, imens populism bazat pe dispreţ.
– dispreţ faţă de adevăr (a prezentat Victor Ponta vreodată o dovadă a corupţiei lui Traian Băsescu?)
– dispreţ faţă de opinia publică, ce are dreptul să ia decizii democratice bazate pe fapte, nu pe imprecaţii şi calomnii
– dispreţ faţă de investitor, acuzat şi el de corupţie (a prezentat Victor Ponta vreodată o dovadă?)
– dispreţ faţă de civilizaţia dezbaterii
Victor Ponta a urmat calea cea mai simplă, calea populismului. A calomniat fără vreo probă, a manipulat opinia publică alături de colegii din USL, scăzând enorm standardele dezbaterii necesare despre Roşia Montană.
Toată discuţia despre exploatarea auriferă de la Roşia Montană s-a transformat într-o bolboroseală umorală, fără legătură cu raţiunea. Ce discuţii despre standardele de mediu promise? Ce discuţii despre rezistenţa digului la cutremure şi calamităţi naturale? Ce dezbateri despre participaţia statului în compania de proiect (îşi poate permite statul român 25%?) Ce dialog despre vestigiile arheologice? Cât a fost în opoziţie, Victor Ponta a folosit predicatul cel mai simplu, cel mai „garantat“: Băsescu e de vină, a luat şpagă, noi vom anula proiectul.
Acum, Victor Ponta se trezeşte lovit de bumerangul politic pe care el însuşi l-a aruncat cu ani în urmă. El a setat standarde extrem de joase în dezbatere, iar manifestanţii anti-Roşia Montană îl taxează acum drept mincinos. Dezbaterea raţională, cu argumente, continuă să lipsească, fiind înlocuită de protestele din stradă.
Protestatarii reţin esenţialul: premierul s-a răzgândit, e de acord cu proiectul, dar l-a pasat spre adoptare parlamentului ca să nu-şi lipească de imagine un proiect controversat în an electoral. De ce s-a răzgândit? Ei bine, premierului îi e greu să explice, căci nimeni nu are răbdare să audă de la el explicaţii raţionale. Căci Ponta însuşi a refuzat să discute raţional cu ani în urmă. Singura concluzie a protestatarilor? Ponta s-a vândut, Ponta e un lingou. Nu mai contează adevărul, percepţia e cea care mută procente.
Lecţia Roşia Montană e usturătoare pentru Ponta. Probabil că nu se va ajunge la demisie, dar cu certitudine premierul pierde puncte electorale. Aceasta e lecţia populismului, îmbrăţişată cu voluptate de mai toată clasa politică românească. Ce se întâmplă în aceste zile e decontul populismului, al dezbaterii politice manipulate, în care raţiunea e înlocuită de ură şi resentiment.
Decontul nu e doar al politicienilor însă. Ping-pong-ul cu acest proiect şi lipsa de predictibilitate în relaţia cu investitorii, dar şi cu publicul intern au devenit trade-mark al României. Inutil de spus că potenţialii investitori sunt ceva mai circumspecţi când iau decizia de a-şi aduce capitalul în România, iar publicul repetă la nesfârşit mantra periculoasă „Toate partidele – aceeaşi mizerie“.
Bumerangul politic se va întoarce înspre Ponta şi în cazul gazelor de şist. Terenul e pregătit acum pentru proteste masive care să deraieze proiectele.
Şi acolo am văzut o întoarcere cu 180 de grade a premierului. Pentru publicul interesat de subiect e, fără îndoială, proba faptului că Ponta s-a lăsat cumpărat, aşa cum îl acuzase el cu ani în urmă pe Traian Băsescu. Probabil că adevărul e mai simplu, la fel ca şi la Roşia Montană: în calitate de şef al guvernului, Ponta a realizat că România are nevoie de investiţii, a acceptat garanţiile de mediu şi a dat undă verde în felul lui, ascunzându-se după parlament şi instituţiile locale. Dar cine mai are chef să caute adevărul, când argumentele viscerale sunt mai la îndemână? Sună cunoscut, spin doctor Ponta?*
* Spin doctor = maestru al propagandei, termen folosit mai ales în comunicarea politică
Cristian Pantazi

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS