17 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateColegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ sărbătorește 13 decenii

Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ sărbătorește 13 decenii

Înfiinţat în anul 1882 ca şcoală gimnazială şi organizat ca liceu din 1922, prin ordinul ministrului Spiru Haret, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova sărbătoreşte împlinirea a 130 de ani de existenţă şi performanţă, fiind al doilea liceu din ţară ca exigenţă a mediei de admitere.

Ziua Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti“ se sărbătoreşte anual la 1 noiembrie, dată  fixată încă din anul 1910 prin ordinul Ministerului Cultelor şi Instrucţiunii Publice printr-o adresă care stabileşte ca şcoala gimnazială din Craiova să se numească „Fraţii Buzeşti“. În cadrul evenimentului a fost inaugurată ieri o expoziţie de desen şi fotografie, care face o scurtă incursiune în trecutul unităţii de învăţământ, de care se leagă nume de referinţă din poezie, medicină, filosofie, matematică, istorie, arte plastice şi chiar diplomaţie. Ştefan Ciuceanu, Ilie Murgulescu, Marin Sorescu, Ştefan Ştefănescu sunt doar câteva din personalităţile care au absolvit această unitate de învăţământ. Alături de imaginile lor stau şi cele ale generaţiei actuale, de la clasa pregătitoare la ultimul an de liceu.

Se întorc doctoranzii din străinătate

Istoria performanţei centenare a liceului continuă, în ciuda declinului pe care învăţământul îl înregistrează, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ devenind astfel un portdrapel al şcolii româneşti. Astăzi, exemplele de reuşită vor fi scoase din nou în lumina reflectoarelor, în cadrul unei festivităţi oficiale, în sala mare a Teatrului Naţional „Marin Sorescu“, unde sunt aşteptaţi cei mai buni absolvenţi. „Colegiul are rezultate foarte bune, care nu se cuantifică doar în media de admiere, ci şi în calitatea absolvenţilor, pregătiţi să facă faţă oricăror provocări din societate. Şi ca drept dovadă, în aceste zile vom readuce pe băncile şcolii foşti elevi, care au făcut doctoratul în Japonia, în Statele Unite ale Americii sau chiar în Europa“, a precizat Carmen Ştefănescu, directorul adjunct al unităţii de învăţământ. Alături de aceştia vor sta şi elevii care s-au calificat şi chiar au obţinut premii la olimpiadele internaţionale din ultimii cinci ani.

Donaţie din biblioteca academicianului Radu Voinea

Sărbătoarea se va prelungi până la sfârşitul săptămânii. Sâmbătă, biblioteca liceului primeşte ultima parte din colecţia de carte a academicianului Radu Voinea. „Cărţile vor fi donate în cadrul unei întâlniri cu elevii pasionaţi de fizică. Aceștia vor beneficia din plin de ele pentru a se pregăti de concurs. Sunt volume inedite. Prima parte a acestei donaţii am primit-o anul trecut, când familia academicianului a decis să facă această donaţie, pentru că a fost unul dintre absolvenţii colegiului, care a ţinut mereu legătura cu şcoala“, a completat directorul adjunct al colegiului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS