13.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMarile averi din Dolj, luate la puricat

Marile averi din Dolj, luate la puricat

DGFP Dolj a constituit compartimentul de control, iar inspectorii aşteaptă instrucţiunile
de la Bucureşti pentru a demara verificările

Marile averi din Dolj mai au de aşteptat până să fie controlate de inspectorii fiscului. Compartimentul care se va ocupa de control în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj a fost creat, însă nu are metodologia de lucru în acest moment, spune Eugen Călinoiu, şeful instituţiei. „Avem un compartiment în care sunt angajați şapte inspectori, plus şeful de serviciu. În prezent, inspectorii sunt detaşaţi pe vechile lor locuri de muncă, deoarece nu au metodologie de lucru pentru inspecţia marilor averi. Structura centrală din cadrul A NAF va identifica persoanele care se încadrează în categoriile supuse controlului şi va comunica datele în teritoriu, pentru verificări“, a precizat Călinoiu.
Conform legii, persoanele fizice ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 de lei sumele declarate vor plăti un impozit de 16% aplicat la diferenţa dintre cele două valori. Înfiinţarea departamentului care să verifice persoanele cu mari averi a fost însă autorizată de guvern abia la jumătatea anului 2011, cu o schemă de personal limitată la 50 de posturi, fără să fie anunţată şi o dată de începere a acţiunilor de control.
ANAF a anunţat că va demara acţiunile de control o dată cu prelucrarea declaraţiilor de venit pe anul 2011, pe care contribuabilii aveau obligaţia să le depună până pe 25 mai. Departamentul pentru Afaceri Fiscale al FMI a recomandat ANAF abordarea într-o manieră specifică a segmentului de contribuabili persoane fizice cu venituri mari. FMI a recomandat utilizarea metodelor de control indirect pentru identificarea veniturilor nedeclarate. Recent, conducerea ANAF afirma că acţiunile de control vor fi declanşate pentru 200-300 de persoane, în principal patroni foarte bogaţi care în ultimii ani au omis deliberat să înregistreze veniturile pe firmă, sustrăgându-se de la plata impozitelor. La cifrele vehiculate, înseamnă că în medie cinci – șapte persoane pe judeţ vor intra în vizorul structurii care se ocupă cu controlul marilor averi.
Bogdan Groşereanu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS