17.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTinerii învaţă să-şi aleagă singuri fondurile de pensii

Tinerii învaţă să-şi aleagă singuri fondurile de pensii

Pentru a se asigura că tinerii nu mai fac alegeri financiare la întâmplare, ci doar în cunoştinţă de cauză, ieri, peste 200 de studenţi de la Universitatea din Craiova au participat la un seminar de informare şi educaţie financiară. Evenimentul, organizat de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) împreună cu Universitatea din Craiova şi Convenţia Organizaţiilor Studenţeşti (COS), în parteneriat cu Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România, a vizat informarea şi educarea studenţilor din cadrul Universităţii din Craiova asupra importanţei şi necesităţii participării la sistemul de pensii private. Mesajul transmis de organizatori a fost „Alegeţi-vă o pensie privată singuri, nu lăsaţi pe alţii să decidă în locul vostru“. „Foarte mulţi tineri nu-şi aleg un fond de pensii – drept dovadă stau şi repartizările aleatorii realizate de Casa Naţională de Pensii Publice. Peste 80% din cei care ar trebui să-şi aleagă în mod obligatoriu un fond privat de pensii sunt repartizaţi aleatoriu, deci înseamnă că nu-şi aleg singuri un fond, ci sunt repartizaţi. Impactul acestei practici nu este negativ, mai ales că, după doi ani, au posibilitatea să se transfere la alt fond de pensii, fără penalităţi de transfer. Este însă important ca în acei doi ani să conştientizeze nevoia pe care o vor avea în viitor şi, eventual, să se mute în cunoştinţă de cauză sau, tot în cunoştinţă de cauză, să accepte să rămână acolo unde au fost repartizaţi“, a declarat Cristian Roşu, directorul general al CSSPP.

„Trebuie să aibă în vedere că aceste investiţii în fonduri de pensii sunt investiţii pe termen lung“

Roşu a atras atenţia asupra faptului că, în momentul în care trebuie să aleagă o pensie privată în detrimentul alteia, este important să se uite la randamentele obţinute de fondurile de pensii care activează pe piaţă, să urmărească evoluţia în timp a acestora şi să vadă dacă stabilitatea acestor fonduri e normală sau dacă au fost fluctuaţii foarte mari ori nu. „Trebuie să aibă în vedere că aceste investiţii în fonduri de pensii sunt investiţii pe termen lung şi, din acest motiv, trebuie să se uite în istoricul evoluţiei şi activităţii acestor fonduri şi nu să le analizeze emoţional, sub impactul momentului. Asta, deoarece putem să avem un moment precum cel actual, în care sunt crize financiare, şi care să nu spună foarte multe despre esenţa acelui fond“, a adăugat Cristian Roşu.

Participanţii, informaţi şi despre posibilităţile de formare, training şi internship în domeniul pensiilor private

În cadrul seminarului, participanţii vor avea ocazia să afle mai multe informaţii şi despre posibilităţile de formare, training şi internship în domeniul pensiilor private. Pe lângă reprezentanţi ai CSSPP, la evenimentul de ieri, care este cel de-al nouălea la nivel naţional, au participat şi reprezentanţi Eureko, BCR Pensii şi BRD Pensii. Aceste evenimente fac parte din campania socială de educaţie financiară a populației pe care CSSPP a lansat-o în 2010 şi o desfăşoară la nivel naţional: „Învaţă să alegi! Pensia privată, o decizie «tânăr㻓.

Fondul de pensii se alege în primele patru luni după angajare
În primele patru luni de la angajarea la primul loc de muncă, tinerii trebuie să îşi aleagă un fond de pensii administrat privat, Pilonul II, pentru a evita repartizarea aleatorie de către Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII