19.5 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSchingiuite pentru un vis

Schingiuite pentru un vis

Cele mai multe dintre cuplurile indiene preferă să aibă băieţi. Iar pentru ca visul lor să devină realitate, sunt dispuse să îşi supună fetiţele la operaţii de schimbare de sex încă de la vârste fragede.

Tot mai multe familii din India îşi supun fetiţele la operaţii de schimbare de sex, doar pentru că îşi doresc să aibă un băiat, informează www.giornalettismo.com. Cel puţin aşa reiese dintr-un raport dat publicităţii de cotidianul Hindustan Times, care atrage atenţia asupra acestei tendinţe „şocante“ şi „fără precedent“ existente în ultima perioadă în spitalele şi clinicile din Indore, oraş în India Centrală, în statul Madhya Pradesh, şi căreia îi cad victimă fetiţe cu vârste cuprinse între unu şi cinci ani. Chirurgii din Indore au fost contactaţi pentru „conversiunea“ a sute de fetiţe, care ulterior au urmat şi tratamente hormonale.
În societatea indiană, naşterea unui băiat are o valoare tot mai mare. Fetele sunt de multe ori considerate ca fiind doar o povară costisitoare, mai ales din cauza măritişului. Din acest motiv, testele pentru determinarea sexului fătului în timpul sarcinii sunt ilegale, autorităţile sperând ca în acest fel să evite ca viitoarele mame să opteze pentru avortul fetuşilor de sex feminin. În faţa acestor constrângeri sociale şi legale, părinţii indieni apelează tot mai des la operaţiile de schimbare a sexului pentru copiii lor mai mici de cinci ani. Potrivit  Mail Online, tot mai mulţi părinţi bogaţi din Delhi şi Mumbai ajung în Indore, capitala intervenţiilor de genitoplastie. Costurile pentru o astfel de intervenţie chirurgicală sunt destul de scăzute, doar 2.000 de euro.

Proteste

Vestea privind realizarea abuzivă a unor astfel de operaţii a făcut înconjurul internetului şi a fost condamnată de utilizatorii reţelelor de socializare. De exemplu, activista feministă Taslima Nasreen a scris: „Şocant! Nu era suficient că ucideau fetuşii de sex feminin, mai nou, fetele sunt transformate în bărbaţi cu ajutorul genitoplastiei. Chirurgii care practică astfel de intervenţii ar trebui să intre în puşcărie“. Comisia Naţională pentru protejarea drepturilor copiilor a decis să ia atitudine şi a cerut guvernului din Madhya Pradesh să ancheteze medicii şi spitalele citate în reportajul publicat de Hindustan Times. Publicaţia oferă detalii despre activitatea a şapte experţi în genitoplastie din Indore care au transformat, fiecare, între 200 şi 300 de copile în „băieţi“. Dintre toate cazurile, într-unul singur a fost vorba de o fată trecută de 14 ani, vârsta legală de consimţământ pentru o astfel de intervenţie.

Părerea medicilor

Medicii au încercat să se apere de acuzaţii, afirmând că intervin doar în cazul copiilor intersexuali (organele sexuale externe diferă de cele interne). Însă, realitatea le contrazice afirmaţiile. „Când copilul creşte, poate fi confuz în legătură cu sexul de care aparţine. Acest tip de intervenţie înlătură problemele psihologice cu care copilul se va confrunta când va creşte“, este de părere  Milind Joshi, un chirurg care efectuează procedura într-unul dintre spitalele incriminate. Această părere este împărtăşită şi de părinţii copiilor operaţi. „Nu cred că copilul meu va fi confuz cu privire la sexul lui şi va duce o viaţă normală, mai ales că nu-şi va aminti de operaţie“, a spus un părinte, citat de Hindustan Times. Pentru mulţi, operaţia chirurgicală în sine este cea care ar putea crea probleme psihologice. „Intervenţia chirurgicală poate avea efecte psihologice profunde pe termen lung asupra unui individ, care, într-o zi, s-ar putea să nu accepte sexul ce i-a fost ales de propriul părinte“, este de părere  Suchitra Inamdar, psiholog în Mumbai. Alt chirurg pediatru, Brijesh Lahoti, a subliniat, în schimb, uşurinţa cu care părinţii pot solicita schimbarea sexului propriului copil. „În India, nu există nici o problemă în a executa astfel de operaţii, în condiţiile în care este nevoie doar de consimţământul părinţilor şi de o declaraţie în scris. Sunt intervenţii de reconstrucţie în care sexul copilului este refăcut şi din organele interne ale pacientului, nu doar din părţile genitale externe“. Toate acestea se întâmplă pe fondul absenţei unei legi care să protejeze copilul la vârste atât de fragede de decizia părinţilor de a-i schimba sexul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII