21.6 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMilioanele de euro pentru colectarea selectivă, la groapa de gunoi

Milioanele de euro pentru colectarea selectivă, la groapa de gunoi

Peste două milioane de euro s-au cheltuit în judeţul Olt pentru implementarea de sisteme de colectare selectivă a deşeurilor, însă în 2011 rezultatele sunt: 0 tone sticlă, 0 tone metal, 0 tone lemn, 0 tone deşeu biodegradabil.
Gropile de gunoi din judeţ sunt neconforme şi funcţionează cu derogări, iar administraţiile publice trebuie să micşoreze cu 25% cantitatea de deşeuri menajere colectate neselectiv raportat la cantitatea de gunoi care se colecta în 1995. Pentru fiecare tonă de gunoi menajer care depăşeşte maximul admis, costul este de 100 de lei, însă ameninţarea cu sancţiunile nu mai sperie pe nimeni. Ieri, reprezentanţii Comisariatului Judeţean de Mediu şi cei ai Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului Olt au prezentat prefectului o situaţie din care reiese că milioanele de euro folosite din proiecte externe pentru implementarea sistemelor de colectare selectivă s-au dus pe apa sâmbetei. La Caracal, s-au cheltuit 631.543 de euro pentru 39 de puncte de colectare selectivă, la Corabia şi Izbiceni – 473.547 de euro pentru 130 de puncte de colectare, la Scorniceşti, Potcoava, Tătuleşti şi Optaşi-Măgura – 636.813 euro pentru 186 de puncte de colectare, iar la Slatina – 565.055 de euro pentru 68 de puncte de colectare selectivă, însă în primele luni ale acestui an s-au colectat 0 tone sticlă, 0 tone metale, 0 tone lemn. Pe ici, pe colo se colectează separat hârtia şi cartonul (aproximativ 25 tone/lună în tot judeţul) şi plasticul (aproximativ 18,2 tone/lună), însă rezultatele raportate cuprind şi munca funcţionarilor din instituţii, care, şi de frica şefilor pasibili de amenzi, se conformează şi strâng resturile selectiv.
„Avem colectare selectivă sau n-avem?!“, a insistat ieri prefectul să afle de la cei doi reprezentanţi de instituţii cu atribuţii de protejare a mediului. „Scriptic, da, faptic, mai greu“, a venit răspunsul lămuritor de la consilierul din cadrul APM, Dorin Rogojinaru.

Cu gunoiul din localităţi rămâne cum am stabilit

Dacă despre colectarea selectivă încă se spun vorbe, cam acelaşi lucru se poate spune şi despre salubrizarea localităţilor. Din iulie anul trecut, legislaţia de mediu a impus închiderea tuturor gropilor de gunoi din localităţile rurale, consiliul judeţean permiţând, în schimb, să se adune resturile într-una singură la nivel de comună, într-o înţelegere tacită cu instituţiile de mediu.
„Reducerea de la 500 şi ceva de depozite necontrolate la aproximativ 100 mi se pare un pas important“, a spus consilierul APM, deşi nu se spune că în continuare sătenii, şi de-ar vrea, n-au cu cine să încheie contracte pentru gunoiul din curte, dacă primarii n-au grijă să înfiinţeze servicii publice sau să aducă operatori. „Să-i mai ajutaţi pe primari să înţeleagă ce sarcini le revin“, a sugerat prefectul Leonid Moisiu, văzând în raport doar câteva amenzi aplicate, deşi comisia mixtă care a făcut verificări în 2010 evidenţia munţi de gunoaie, în special pe cursurile de apă. „Mentalitatea trebuie schimbată, altfel nu merge nimic!“, s-a concluzionat din nou pe o temă de nerezolvat până nu se finalizează depozitul judeţean de deşeuri menajere, depozit pentru care de-abia s-a acordat un aviz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS