15.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateOUG 50 nu va fi schimbată

OUG 50 nu va fi schimbată

Guvernul va transmite CE, până la sfârşitul lunii octombrie, clarificările solicitate în cazul OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit ale populaţiei şi va comunica faptul că din analiza autorităţilor române rezultă că ordonanţa corespunde directivelor europene în domeniu şi nu se impun modificări.

Subiectul a fost discutat în şedinţa de miercuri a guvernului, care a decis ca răspunsul conţinând clarificările solicitate de către Comisia Europeană în cazul OUG nr. 50/2010, care obligă băncile să aplice principiile de transparenţă şi pentru contractele în derulare, să fie elaborat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) până la sfârşitul lunii octombrie. Guvernul a stabilit totodată ca în răspunsul care va fi redactat de ANPC să fie inclusă şi concluzia potrivit căreia autorităţile române consideră că ordonanţa respectă directivele europene în domeniu şi nu se impune să fie modificată. „Guvernul are un termen de 30 de zile să răspundă cererii Comisiei Europene privind furnizarea de informaţii legate de OU nr. 50/2010, iar documentul va fi redactat de ANPC şi transmis la Bruxelles până la sfârşitul lunii octombrie prin Departamentul de Afaceri Europene. În document se va preciza că din analiza autorităţilor române reiese că ordonanţa în cauză respectă directivele europene“, au arătat sursele citate.

CE a transmis o scrisoare autorităţilor române

Comisia Europeană a transmis o scrisoare autorităţilor române prin care solicita clarificări referitoare la modul de transpunere a unei directive europene în legislaţia internă prin OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit ale populaţiei, demers premergător unei eventuale proceduri de infringement.
Comisia roagă autorităţile române să prezinte clarificări după ce a primit mai multe plângeri privind transpunerea prevederilor Directivei nr. 84/2008 în legislaţia naţională prin OUG nr. 50/2010 şi arată că la nivelul Comisiei s-au primit informaţii potrivit cărora există proceduri judiciare pendinte (în curs de soluţionare) în instanţele româneşti cu privire la legalitatea anumitor comisioane percepute de bănci atunci când acordă credite pentru consumatori.  Băncile au solicitat insistent la întâlnirile cu delegaţia FMI şi CE să fie introdusă în noua scrisoare de intenţie o prevedere care să oblige guvernul să modifice OUG nr. 50 în limitele normelor UE şi să se renunţe la refacerea contractelor în derulare.
Ordonanţa de Urgenţă nr. 50/2010 transpune în legislaţia românească Directiva Europeană 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobandă variabilă şi calcularea dobânzii în funcţie de un indice de referinţă transparent, la care se adaugă o marjă fixă, care nu poate fi modificată faţă de contractul iniţial.

Deputaţii au adoptat OUG nr. 50

Deputaţii din Comisia economică au adoptat marţi cu unanimitate de voturi OUG nr. 50 privind contractele de credit pentru consumatori, împreună cu 98 de amendamente la prevederile iniţiale ale acesteia.
ANPC a reacţionat arătând într-un comunicat că majoritatea amendamentelor propuse până în prezent la Ordonanţa nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori deturnează sensul acestui act şi sunt menite să conserve dezechilibrul existent între obligaţiile şi drepturile părţilor din convenţiile de credit.
Săptămâna viitoare, OUG nr. 50 ajunge la Comisia de buget-finanţe, care va face raportul către plen, iar apoi la Comisia Juridică. Pentru a deveni lege, documentul va trebui să treacă în final de Camera Deputaţilor, camera decizională.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII