21.6 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRepartitorul „coboară“ în subsol

Repartitorul „coboară“ în subsol

Chiar dacă au repartitoare de costuri în locuinţe, craiovenii sunt acum obligaţi să instaleze repartitoare „comune“ pe conductele de căldură din subsolul blocului, şi asta pe propria cheltuială.

Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) a stabilit ca fiecare proprietar – fie că este racordat la sistemul centralizat de încălzire, fie că are centrală de apartament sau altă sursă de încălzire – să fie taxat pentru consumul de căldură aferent părţilor comune, care nu poate fi măsurat decât cu ajutorul unor repartitoare. Astfel, acelaşi tip de repartitor folosit într-un apartament poate fi montat pe conducta din subsol, la o distanţă de un metru, doi de aparatul care înregistrează consumul de energie termică dintr-un bloc. Numai că aceste prevederi stipulate în Ordinul nr. 343/2010 al ANRSC dă naştere la o serie întreagă de discuţii în rândul asociaţiilor de proprietari, dar şi la abuzuri. Firmele de repartitoare susţin însă că numai aşa costul consumului de agent termic comun ar putea fi împărţit echitabil între membrii asociaţiei de proprietari. „Aceste repartitoare de control sunt identice cu cele din apartamente. Ele se fixează în subsol pe coloana de tur, la un metru, doi de aparatul de măsură al Termoficării. Dar trebuie să i se asigure integritatea, în caz contrar putând fi montat în sediul asociaţiei, pe casa scării, în orice altă încăpere din spaţiul comun, dar la parter. Preţul acestuia este de 86 de lei şi va fi plătit de către proprietari. La noi au făcut deja cereri unele dintre asociaţiile din Craiova, de exemplu: Asociaţiile 3 şi 4 din Brazda lui Novac, Asociaţia 2 Sărari, Asociaţia 17 Rovine şi altele“, a precizat Cătălin Popescu, reprezentantul Techem în Craiova.

Numai cei cu repartitoare

În rândul asociaţiilor, de la interpretare la aplicare căile sunt întortocheate. Reprezentanţii unora dintre asociaţiile de proprietari întreabă întâi de toate: „Cum a fost cu repartitoarele de costuri individuale?“. Proprietarii care au picat în plasa firmelor de repartitoare au plătit bani grei să le monteze şi ulterior s-a dovedit că au tremurat de frig sau nu s-au priceput să le seteze pentru a obţine temperatura dorită în locuinţă. Cei care nu le-au montat nu au fost sancţionaţi nici până în ziua de azi, şi nici obligaţi să le instaleze. Să fie la fel şi cu aceste repartitoare? „Eu văd aşa lucrurile. Ordinul spune «repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire», adică îi vizează pe cei care au repartitoare, nu şi pe proprietarii de centrale sau pe cei care plătesc la pauşal. Prin urmare, la asociaţia mea se vor monta aceste aparate în subsol, dacă proprietarii sunt de acord, urmând ca procentul ce revine fiecărui proprietar pentru încălzirea părţilor comune să fie calculat de firma de repartitoare. În cazul celorlalţi, vom aplica probabil un procent ca şi până acum – 20% sau 30%, stabilit în Adunarea Generală“, a fost de părere preşedintele de la Asociaţia 16 Rovine II, Dan Remus.

La latitudinea proprietarilor

Cum să ceri să plătească pentru încălzirea părţilor comune proprietarii care şi-au montat centrale de apartament, au renunţat la conductele Termoficării care le tranzitau locuinţa sau le-au izolat, care nu au nici un calorifer pe casa scării sau în uscătorie? „Cu acest Ordin va fi mare scandal. Dacă proprietarii nu vor să plătească preţul repartitoarelor – încă cinci lei pentru măsurarea conductelor din locuinţă şi peste 70 de lei pentru cele din subsol, eu nu-i pot obliga. În al doilea rând, am două blocuri vecine, unul cu repartitoare şi să zicem se instalează şi cel comun, şi altul cu centrale. Cei cu centrale nu vor accepta din start costuri în plus. Cum, de fapt, au venit şi m-au avertizat de pe acum! Vor fi discuţii între proprietarii din cadrul asociaţiei“, a spus Traian Gruia, administratorul Asociaţiei nr. 3 Nicolae Titulescu.

Ordinul e lege

Că părerile sunt împărţite o dovedeşte şi faptul că unele dintre asociaţii au şi solicitat montarea acestor repartitoare-martor. În concluzie, proprietarii sunt buni de plată. „Am cerut firmelor de repartitoare inventarierea instalaţiilor şi ulterior montarea repartitoarelor la fiecare scară. Ne supunem legii“, a spus Mariana Viziru, preşedinta Asociaţiei 16 Rovine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

44 COMENTARII