16.5 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDansul Inorogului şi Theodor Răpan, la Muzeul de Artă

Dansul Inorogului şi Theodor Răpan, la Muzeul de Artă

Un eveniment cultural de excepţie a fost găzduit vineri de Muzeul de Artă din Craiova. Scriitorul Theodor Răpan şi-a lansat cel de-al unsprezecelea volum, „Dansul Inorogului – Elogiul Melanholiei“.

Doar două săptămâni i-au trebuit poetului Theodor Răpan să aştearnă pe hârtie cele 22 de poeme ale cărţii „Dansul Inorogului“, însă „gestaţia“ acestei lucrări i-a luat 30 de ani. A ales să-şi lanseze cartea într-un cadru de basm, la Muzeul de Artă din Craiova, locul cel mai potrivit pentru o prezentare a simţămintelor sale. Apoi, a ales Craiova ca semn de recunoaştere pentru pictoriţa Aurora-Speranţa Cernitu, membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, cea care i-a ilustrat lucrarea cu 22 de picturi. Fiecare poem are un moto atent ales de către poet, din „Melanholia neasemuitului Inorog“ – Povestiri exemplare din „Istoria Ieroglifică“ de Dimitrie Cantemir. „Melancolia este elementul care mă obsedează de peste 40 de ani. În clipa în care aceste obsesii îţi devin nesomn, trebuie să aşterni pe hârtie ceea ce simţi. Am avut astfel revelaţia să adun totul într-o carte, o poveste pe care să v-o dăruiesc“, a povestit Theodor Răpan. Păstrează şi acum în suflet cuvintele rostite de Nichita Stănescu la adresa sa: „Atenţie, aici este uraniu! Îi doresc nu drum bun, ci zbor înalt!“…

Theodor Răpan, cinstit de către colegii de breaslă

Alături de Theodor Răpan, în ziua lansării au fost prezenţi oameni importanţi ai culturii, veniţi din toate colţurile ţării, oameni care au ţinut să spună câteva cuvinte despre autor şi care au ales să se bucure alături de acesta: Florin Rogneanu, Ioan Barbu, Florea Miu, Geo Călugăru, Doru Drăguşin, Ion Deaconescu, Minuna Mateiaş etc. „Cartea lui Theodor Răpan vibrează încă de la bun început, încât dacă citeşti doar câteva rânduri nu o mai poţi lăsa… Autorul a reuşit să facă un miraj perfect între pictură şi vers, a creat o bijuterie rafinată, un alt-fel de basm repovestit, o evocare fabuloasă, rituală a lumii… Lumea creată de Răpan este una în care totul devine posibil“, a spus scriitorul Ion Deaconescu. Poetul teleormănean Theodor Răpan este unul dintre discipolii literari ai lui Nichita Stănescu şi ai lui Gheorghe Tomozei. A debutat cu volumul „Hohotul apelor“ în 1975, urmat de „Privind în ochii patriei“, „Hotarul de foc“, „Aşa cum sunt“, „La umbra cuvântului“, „Muzeul de păstrăvi“ etc. S-a născut pe 4 iulie 1954, în comuna Balaci, judeţul Teleorman.
Este absolvent al Facultăţii de Drept – secţia juridică şi este atestat ca ziarist profesionist. De-a lungul vremii a primit referinţe critice de la nume mari ale culturii româneşti, precum Nichita Stănescu, Gheorghe Tomozei, Cezar Ivănescu, IPS Antonie Plămădeală, Artur Silvestri etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS