21.6 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste o sută de percheziţii făcute cu sprijinul FBI şi Secret Service

Peste o sută de percheziţii făcute cu sprijinul FBI şi Secret Service

http:http://www.youtube.com/watch?v=__5JEaKCQpE
Procurorii DIICOT, în colaborare cu ofiţerii FBI şi Secret Service au efectuat, ieri-dimineaţă, peste o sută de percheziţii domiciliare, dintre care una în Craiova, pentru destructurarea unor grupări specializate în fraude informatice. Simultan, au fost efectuate alte percheziţii în Cehia, fiind vizaţi alţi membri ai grupărilor infracţionale.

Operaţiunea, denumită „Valea Regilor“, a fost declanşată concomitent, ieri-dimineaţă, în România şi Cehia, fiind executate 103 descinderi în ţara noastră şi zece la cehi, la domiciliile liderilor a trei grupuri infracţionale, specializate în licitaţii frauduloase pe internet.
Cazul este instrumentat de procurorii DIICOT Biroul Teritorial Vâlcea şi Serviciul Teritorial Piteşti, ajutaţi de ofiţerii FBI şi Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti, dar şi de autorităţile din Cehia.
Cele mai multe percheziţii, 41, au fost efectuate în Vâlcea, la Drăgăşani, 31 în Bucureşti şi altele în Teleorman, Timiş, Braşov şi Suceava. La Craiova a fost efectuată o singură percheziţie domiciliară, fiind vizat un membru al grupurilor infracţionale. Simultan cu acţiunea procurorilor DIICOT, au fost efectuate alte zece percheziţii în Cehia, la Praga, la domiciliile altor membri ai grupărilor infracţionale organizate.
Conform Procurorilor DIICOT, s-a reţinut că, începând cu anul 2006, cele trei grupări infracţionale organizate au acţionat pe teritoriul mai multor state, cum ar fi Spania, Italia, Franţa, Noua Zeelandă, Danemarca, Suedia, Germania, Austria, Statele Unite ale Americii, Canada şi Elveţia, organizând licitaţii frauduloase prin intermediul internetului. Membrii grupărilor creau site-uri care aparent păreau să-şi aibă originea în SUA, oferind spre vânzare diverse bunuri. Anchetatorii au stabilit că licitaţiile au fost postate din România şi Cehia, iar sumele de bani provenite din infracţiuni erau încasate în străinătate, fiind folosite documente falsificate din SUA, Italia, Grecia, Germania, Anglia, ulterior banii fiind retrimişi în Cehia şi România prin virament bancar. Până în prezent au fost identificate peste 800 de victime, prejudiciul produs fiind de aproximativ 800.000 de euro.

70 de persoane ridicate pentru audieri

Procurorii DIICOT au precizat că în urma acţiunii de amploare, la care au luat parte peste 300 de ofiţeri din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate, 70 de poliţişti de la structurile operative şi de la Rutieră şi peste 400 de jandarmi, au fost ridicate şi duse la Vâlcea pentru audieri 70 de persoane. În cooperare cu autorităţile cehe au fost identificate şi reţinute alte 15 persoane suspecte, pentru care urmează să se solicite eliberarea de mandate de arestare europene.
Din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Craiova au participat 150 de jandarmi la solicitarea DIICOT Vâlcea, care au acţionat în 42 de locaţii de pe raza judeţului Vâlcea, de unde au ridicat 35 de persoane suspecte. Percheziţia din Craiova a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor BCCO Craiova. DIICOT – Structura Centrală a comunicat că acţiunea de ieri este cea mai importantă operaţiune realizată în cursul anului 2010, aceasta vizând documentarea activităţii unor importante grupări infracţionale organizate, care acţionau în municipiul Bucureşti, în Vâlcea (Drăgăşani) şi Teleorman (Alexandria), zone cunoscute cu potenţial criminogen deosebit în materie de cyber-criminalitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII