20.6 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎnchisoare cu suspendare pentru doi strămutaţi de lux

Închisoare cu suspendare pentru doi strămutaţi de lux

Strămutaţii de lux Petre Băleanu Ceauşescu (fost inginer la EM Motru) şi Ion Dădălău (fost contabil-şef la EMC Jilţ) au fost condamnaţi joi la doi ani de închisoare cu suspendare de către judecătorii Curţii de Apel Craiova. Cei doi trebuie să plătească fiecare 200.000 de lei drept despăgubire Complexului Energetic Turceni.

Petre Băleanu Ceauşescu şi Ion Dădălău au fost condamnaţi la doi ani de închisoare cu suspendare, fiind găsiţi vinovaţi de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice. Sentinţa definitivă a fost pronunţată joi, 16 iulie, de magistraţii Curţii de Apel Craiova, după ce mai fusese o dată amânată pe 9 iulie.
Potrivit reprezentanţilor Curţii de Apel Craiova, magistraţii au respins recursurile formulate de cei doi şi i-au condamnat definitiv la închisoare cu suspendare şi la plata unor despăgubiri către CE Turceni de 200.000 de lei fiecare.
Cei doi strămutaţi de lux sunt primii trimişi în judecată, primii condamnaţi definitiv, fiind, de asemenea, primii directori din mineritul gorjean care şi-au construit vile pe banii fostei Companii Naţionale a Lignitului Oltenia (CNLO), actuala SNLO, în cartierul Primăverii, al strămutaţilor de lux. Prin acţiunile lor, cei doi au adus un prejudiciu de peste 400.000 de lei fostei CNLO. În anul 2005, când Ceauşescu şi Dădălău au prejudiciat unitatea minieră, ocupau funcţiile de inginer la EM Motru, respectiv contabil-şef la EMC Jilţ, iar în prezent ambii sunt şefi de departamente în cadrul Complexului Energetic Turceni.

Abuz în serviciu

Oamenii legii au dispus arestarea preventivă a celor doi strămutaţi în iarna anului 2005, însă au fost eliberaţi mai târziu. Potrivit anchetatorilor, Petre Băleanu Ceauşescu şi Ion Dădălău au achiziţionat în cursul anului 2003 câte o locuinţă de la sătenii care urma să fie strămutaţi. Casele cu pricina se aflau în satul Ştiucani, din comuna gorjeană Slivileşti, iar cei doi viitori strămutaţi de lux cunoşteau faptul că locuinţele erau pe lista celor care urma să fie demolate. Profitând de funcţiile pe care le aveau, cei doi au dispus reconstruirea unor locuinţe în suprafaţă mai mare decât cele care fuseseră demolate. Prejudiciul produs în acest fel s-a ridicat la 400.000 de lei, aproximativ 200.000 de lei pentru fiecare. Ceauşescu a achiziţionat două case de strămutaţi: una cu 5.000 de lei, iar alta cu 800 de lei. De asemenea, Dădălău a plătit pentru o casă suma de 1.500 de lei. În final, cei doi s-au ales cu locuinţe de sute de mii de lei, două vile indentice, ridicate pe o suprafaţă de peste 157 mp.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII