21.6 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePacienţii seropozitivi, fără medicamente

Pacienţii seropozitivi, fără medicamente

În timp ce zeci de bolnavi seropozitivi sunt ameninţaţi cu moartea pentru că Spitalul „Victor Babeş“ din Craiova nu mai are medicamente cu care să-i trateze, în Bănie s-a organizat Ziua Lumânărilor Aprinse, în memoria victimelor SIDA.

 

Întreaga lume celebrează pe 17 mai Ziua Internaţională a Lumânărilor Aprinse, cea mai veche mişcare anti-SIDA. Evenimentul a fost comemorat şi în România, prin acţiuni de stradă menite să atragă atenţia populaţiei asupra acestei boli cumplite, care face ravagii în întreaga lume.

250 de seropozitivi aşteaptă medicamente

La fiecare zece secunde, în lume un om moare de SIDA. În România sunt 10.000 de bolnavi. 250 de seropozitivi trăiesc în judeţul Dolj. „Trăiesc" este mult spus. Cuvântul potrivit ar fi „supravieţuiesc", pentru că în curând aceşti oameni ar putea să mai trăiască doar în amintirile noastre. Motivul este lipsa medicaţiei. De câteva săptămâni, Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş" Craiova, care ar trebui să le asigure tratamentul acestor bolnavi, nu mai are în farmacie toate sortimentele de medicamente necesare. Acest lucru îi afectează, potrivit lui Mircea Marin, preşedintele Asociaţiei AntiHIV „Speranţa Băniei", pe toţi bolnavii în egală măsură. „Există mai multe scheme de tratament, în funcţie de gravitatea afecţiunii, pe care bolnavii le urmează şi care sunt compuse din două sau trei medicamente. Din schema de tratament a bolnavilor lipsesc Stocrinul şi unul dintre cele două sau trei medicamente aflate în schema de tratament cu antivirale a fiecărui bolnav. Practic, toţi bolnavii au întrerupt tratamentul", a spus Mircea Marin.

Preşedintele Asociaţiei AntiHIV susţine că nu pot fi evaluate exact pentru toţi bolnavii consecinţele întreruperii tratamentului, dar unii dintre aceştia, în special cei care erau trecuţi pe tratament cu medicamente scumpe, sunt condamnaţi la moarte. „Există marele pericol ca virusul să devină rezistent la medicaţie şi să fie nevoie de o nouă schemă de tratament cu medicamente mai puternice. La unii bolnavi nu se mai poate face recuperarea tratamentului pentru că luau deja medicamente puternice. Au fost condamnaţi la moarte de sistem", a explicat Mircea Marin.

Acesta a adăugat că, în urmă cu două săptămâni, a informat Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj şi i s-a răspuns că existau bani, dar nu se primise nici o cerere de finanţare din partea spitalului.

Modificări în schema de tratament

Conducerea Spitalului „Victor Babeş" îl contrazice pe preşedintele asociaţiei Anti-HIV. Noul manager, dr. Constantin Ecobici, susţine că Mircea Marin exagerează atunci când spune că bolnavii au întrerupt tratamentul. Recunoaşte însă că s-au făcut nişte modificări în schema de tratament pentru a compensa lipsa unui singur medicament. „Dr. Cupşa, coordonatorul programului de HIV/SIDA în judeţul Dolj, ne-a informat că mai sunt medicamente pentru două săptămâni şi că lipseşte Stocrin. Am organizat din această cauză o licitaţie în regim de urgenţă, astfel încât să primim medicamentele în timp util ca să nu existe discontinuitate în administrarea tratamentului pentru luna în curs. La o licitaţie obişnuită, formalităţile durează 30 de zile, iar noi nu am putut să facem o astfel de licitaţie mai devreme pentru că abia acum am semnat contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate", a explicat Constantin Ecobici.

Ziua Internaţională a Lumânărilor Aprinse

 

Aproximativ 150 de craioveni au participat duminică seară la acţiuni de comemorare a victimelor SIDA. Programul manifestărilor a cuprins o slujbă religioasă, aprinderea lumânărilor în Piaţa „Mihai Viteazul“ şi Marşul Lumânărilor Aprinse, între Piaţa „Mihai Viteazul“ şi Parcul „Romanescu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS