21.6 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii, grădinari pe domeniul public

Craiovenii, grădinari pe domeniul public

Până când primăria va avea destule fonduri pentru amenajarea tuturor spaţiilor verzi dintre blocuri, locatarii vor îngriji respectivele grădini după bunul lor plac.

Unele spaţii verzi din jurul blocurilor, care nu au fost înlocuite de parcări sau construcţii noi, au fost amenajate de primărie. De banii publici s-au bucurat, în special, zonele centrale sau cele situate pe principalele artere ale oraşului. Destul de puţin din cele 400 de hectare, la cât se estimează întinderea zonelor verzi din cartierele de locuinţe. Cele mai multe îşi păstrează însă aspectul de grădini amenajate de locatari, cu boltă din viţă-de-vie, pomi fructiferi şi chiar cu răzoare de ceapă şi roşii. Nu sunt puţine nici locurile lăsate de izbelişte, transformate în platforme de gunoi şi pline de buruieni, unele fiind acaparate de locatarii de la parter care le-au îngrădit cu tot felul de plase, amenajându-şi adevărate curţi private. Toate sunt spaţii publice, iar amenajarea lor cade în sarcina Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL). „În prezent avem patru echipe care lucrează în cartierele Craioviţa Nouă, Valea Roşie şi în Rovine. În limita fondurilor alocate se instalează gard metalic sau gard viu, se plantează diverse specii de arbori şi arbuşti, trandafiri şi covor verde. Lucrările au început anul trecut şi au fost continuate în această primăvară. Din păcate, nu avem atâtea fonduri, cât să cuprindem toate zonele din cartierele de blocuri. În 2008 ne-au fost alocaţi 8.500 de lei pentru toate zonele din Craiova, inclusiv fântânile şi locurile de joacă. Mai puţin de un sfert din bani au revenit zonelor din faţa blocurilor de locuinţe. Anul acesta, banii vor fi mai puţini. Bugetul nu a fost încă aprobat“, a declarat Ion Petre, director RAADPFL Craiova

Cu sapa în grădina RAADPFL

În cartierul Rovine, pe strada Basarabiei, echipele RAADPFL şi-au făcut simţită prezenţa. Spaţiile dintre blocuri au fost închise cu gard metalic şi s-a adus pământ, urmând materialul dendrologic. Majoritatea grădinilor din faţa blocurilor şi-au păstrat aspectul iniţial. Locatarii nu au renunţat la pomii fructiferi sau la florile plantate cu ani în urmă. „Gărduleţul ăsta metalic este pus de cei de la primăriei. Au adus şi pământ, probabil o să mai planteze flori şi iarbă. Restul a rămas ca înainte. Este bine să avem o oază de verdeaţă şi aer curat în faţa blocului, dar nu pot ei să acopere tot oraşul. De îngrijire, o să ne ocupăm tot noi“, a spus  Costinel Tudor, locatar în blocul F3. Peste stradă însă, grădina altui bloc este înţesată cu pet-uri, care configurează mai multe ronduri. Probabil aceasta a fost viziunea vreunui locatar cu iniţiativă în ale grădinăritului şi, de ce nu, şi „fondurile“ de care a dispus pentru ridicarea unui gard. Pentru spaţiile verzi de pe strada Gogu Constantinescu, din acelaşi cartier, nu au fost alocaţi bani. Prin urmare, domeniul public este lăsat pe mâna locatarilor. Pentru a încropi o grădină în faţa blocului au cumpărat gard viu, „pe sub mână“, chiar de la cei de la Spaţii verzi. „Aceştia nu au trecut pe aici. Ne ocupăm noi, dar unii vecini nu sunt aşa de receptivi, aruncă mucuri de ţigară, hârtii şi alte obiecte. Eu mă ocup de grădină pentru că sunt la pensie. Gărduleţul ăla l-am luat anul trecut cu 70 de lei de la cei care se ocupă cu plantarea gardului viu. Ar fi bine dacă ne-ar ajuta primăria, dar, deocamdată, ne îngrijim noi. Ar fi de datoria lor“, a spus Tatiana Ştefan, locatară în blocul G9.
Lista cererilor venite din partea locatarilor este însă lungă şi aşteaptă de mult rezolvare din partea serviciilor de specialitate din cadrul primăriei. Un plop stă să cadă pe strada Electro nr. 24; spaţiul verde din faţa blocului O2, nr. 115, de pe b-dul Carol trebuie închis cu gărduleţ; e nevoie de gard viu pentru grădina blocului 131A de pe strada Elena Farago, b-dul Dacia, dar şi în faţa blocului I53 din cartierul 1 Mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

23 COMENTARII