21.6 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTufon, scos din nou la vânzare

Tufon, scos din nou la vânzare

Patrimoniul societăţii a fost reevaluat şi va fi scos din nou la vânzare la jumătatea lunii mai. Controversatul Constantin Dâlgoci ar urma să bage în buzunar 7.000.000 de euro, după ce achită toate datoriile firmei.

 

 

 

Activele falimentarei Tufon SA, cea mai mare turnătorie din Oltenia, vor fi scoase din nou la vânzare, la jumătatea lunii mai, a declarat ieri Jean Romulus Pârvu, administratorul societăţii.

Valoarea de plecare a acestora este de aproape patru ori mai mare faţă de acum doi ani, când patrimoniul fabricii fusese cumpărat cu cinci milioane de euro de ECS – Engineering Consulting SRL Bucureşti. „Prima licitaţie a fost anulată în justiţie, pentru că firma cumpărătoare nu s-a achitat de obligaţii. În plus, valoarea la care s-au vândut bunurile era sub cea de piaţă. Cea actuală a patrimoniului este de 19,1 milioane de euro, aşa cum a fost stabilită prin noua evaluare. Activele vor fi scoase în bloc la vânzare pe 15 mai“, a declarat Jean Pârvu.

Societatea Tufon SA a intrat în faliment în mai 2005, pentru datorii totale către creditori în valoare de 35,2 milioane de lei (9,77 milioane de euro la cotaţiile actuale). Cele mai mari creanţe le avea de recuperat fiscul – 20,7 milioane de lei, în contul datoriilor către bugetul de stat. Alţi creditori importanţi erau Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) – 3,2 milioane de lei, Oltchim Râmnicu Vâlcea – 3,4 milioane şi Primăria Craiova – un milion de lei.

 

Patrimoniul – de patru ori mai scump

 

În 2006, întregul patrimoniu (constând în pavilion administrativ, laborator şi 90.000 de metri pătraţi) a fost vândut către societatea ECS – Engineering Consulting SRL Bucureşti, contra sumei de aproximativ cinci milioane de euro – la vremea aceea. Vânzarea Tufon a declanşat un adevărat război în justiţie. Acţionarul majoritar al societăţii, Vest Invest Group SRL, firmă controlată de controversatul om de afaceri craiovean Constantin Dâlgoci, a contestat procesul-verbal de vânzare, reuşind să anuleze acest act.

Potrivit lichidatorului Tufon, metoda de vânzare a activelor va fi negocierea cu cei care depun garanţia de participare. „Se va negocia cu cei care se înscriu. În caz că nici unul nu este de acord cu preţul de evaluare, creditorii pot accepta scăderea preţului, dar cu condiţia să fie acoperite datoriile societăţii. Cu tot cu cheltuielile de procedură, acestea s-ar putea ridica la 10-12 milioane de euro“, a spus Florin Săftoiu, reprezentantul AMT Insolvenţă Servicii SPRL, firma care lichidează Tufon.

Povestea activelor de la Tufon a fost tratată pe larg în paginile GdS. Aşa cum relatam, societatea bucureşteană ECS este patronată de doi francezi şi de cetăţeanul român Stelian Nistor, fost actor şi director al Teatrului „Nottara“ din Bucureşti, actual om de afaceri, implicat în afacerea Iulius Mall şi în alte firme, alături de moldoveanul Boris Golovin – fost ofiţer la GRU, serviciul de spionaj militar al URSS. Din informaţiile pe care le aveam la vremea respectivă, în locul turnătoriei Tufon trebuia să apară un mall.

Controversatul Dâlgoci ar urma să bage în buzunar cel puţin şapte milioane de euro după plata datoriilor, dacă activele se vând la preţul de evaluare. El a cumpărat Tufon SA în 2002, prin CD Pan SRL (ulterior Vest Invest Group).

Omul de afaceri a fost implicat în mai multe scandaluri în ultimii ani, printre care amintim litigiile cu firmele Azomureş, Sofert Bacău, Zimercam Trading, Romcereal, CET Govora, Suma Băileşti sau Piscicola Dunăreni. Tot Dâlgoci a fost legat şi de falimentarea Grimex SA Târgu Jiu. În 2006, a fost arestat în baza unei ordonanţe emise de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), pentru o returnare ilegală de TVA în valoare de 6,6 miliarde de lei. Procurorii au decis însă cercetarea afaceristului în stare de libertate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS