17 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCurtea Constituţională susţine că deciziile sale pot depăşi limitele stricte ale unei sesizări

Curtea Constituţională susţine că deciziile sale pot depăşi limitele stricte ale unei sesizări

Curtea Constituţională a precizat astăzi că nu a mai fost sesizată cu aspecte ce ţin de natura juridică a CNSAS şi atribuţiile sale şi că legea îi permite să îşi extindă controlul asupra prevederilor legate de dispoziţiile atacate, răspunzând unei atenţionări a Colegiului CNSAS în acest sens.
Biroul de presă al Curţii Constituţionale susţine că, până acum, toate celelalte sesizări adresate Curţii, în legătură cu dispoziţiile Legii 187/1999  nu au vizat natura juridică a CNSAS şi atribuţiile sale. "Astfel, fie că în motivarea sesizării nu s-au regăsit argumentele reţinute prin Decizia nr.51 din 31 ianuarie 2008 (nn. prin care a fost declarată neconstituţională Legea CNSAS), alteori sesizarea fiind insuficient motivată, fie că soluţionarea excepţiilor de neconstituţionalitate s-a făcut prin raportare la alte texte constituţionale decât cele care stau la baza recentei decizii pronunţate de Curtea Constituţională”, a precizat instituţia.
Curtea Constituţională mai precizează că modificările aduse Legii CNSAS prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.16/2006 nu au fost examinate în cadrul sesizărilor anterioare.
Curtea Constituţională a mai precizat că, în conformitate cu articolul 31 din Legea de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale, atunci când admite o excepţie de neconstituţionalitate Curtea îşi extinde controlul şi asupra prevederilor legate de dispoziţiile atacate prin actul de sesizare, putând astfel să depăşească limitele stricte ale sesizării.
De asemena Curtea Constituţională mai afirmă că în anul 2007 membrii Curţii au primit de la CNSAS „decizii în sensul că nu au avut calitatea de agent sau colaborator al fostei poliţii politice comuniste”. Precizarea vine după ce Ticu Dumitrescu, reprezentanţi ai CNSAS şi lideri politici au declarat sau au lăsat de înţeles că decizia Curţii vine după ce, asupra dosarelor unor magistraţi, inclusiv ale unor membrii ai Curţii Constituţionale s-ar fi început verificări legate de colaborarea cu fosta Securitate.
Curtea Constituţională a mai precizat că va trimite decizia prin care a constat neconstituţionalitatea CNSAS şi Comisiei pentru Democraţie prin Drept din cadrul Consiliului Europei, curţilor membre ale Conferinţei Curţilor Constituţionale Europene, precum şi Comisiei Europene. Acestă decizie a fost luată pentru „pentru informarea celorlalte jurisdicţii europene asupra conţinutului Deciziei nr.51 din 31 ianuarie 2008 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii nr.187/1999” se mai arată întru-un comunicat de presă remis luni de către Biroul de presă al Curţii Constituţionale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS