25.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateOlteanu, gafă de proporţii la adresa Americii

Olteanu, gafă de proporţii la adresa Americii

Majoritatea parlamentarilor din comisiile de politică externă sunt de părere că declaraţiile lui Bogdan Olteanu la adresa ambasadorului SUA nu au produs prejudicii. Alţi oameni politici îi solicită însă acestuia să-şi ceară scuze pentru că a adus deservicii României.

Majoritatea senatorilor şi deputaţilor din comisiile de politică externă contactaţi de NewsIn tind să înscrie declaraţiile lui Olteanu la categoria declaraţii politice, declaraţii neavenite sau de campanie, cei care apreciază afirmaţiile colegului lor drept o cauză a unor probleme bilaterale sau o gafă de proporţii, ce ar trebui să fie analizată de forul pe care îl reprezintă, parlamentul, fiind în minoritate.
Senatorul PSD Cristian Diaconescu, fost diplomat, a precizat vineri  că „nu este vorba de o criză diplomatică, sunt doar declaraţii care nu fac bine“, dar că ar fi fost indicat ca o astfel de polemică să nu existe. În acelaşi context, senatorul PSD a spus că nu s-a pus problema chemării la audieri la comisii a lui Bogdan Olteanu. Social-democratul mai consideră că problemele se rezolvă prin „dialog bilateral şi nu prin confruntare publică“. Titus Corlăţean, deputat PSD, şi el fost diplomat, susţine că declaraţiile preşedintelui Camerei Deputaţilor sunt „mici oratorii de campanie“ şi că lucrurile pot fi rezolvate doar evitând astfel de afirmaţii. „Sunt gafe care trebuie evitate la nivelul politicii externe, gafe ale guvernării liberale, în frunte cu ministrul Adrian Cioroianu“, a spus el. Corlăţean crede însă, spre deosebire de colegul său, că declaraţiile lui Olteanu creează o problemă de fond şi trebuie rezolvată în Parlamentul suveran al României.

Să-şi ceară scuze

Mai critic la adresa lui Olteanu a fost pesedistul Vasile Puşcaş, fost negociator-şef cu UE.  El a spus că este vorba de o „declaraţie politică foarte neavenită, foarte nelalocul ei“. „Sper ca ambasadorul Taubman şi Departamentul de Stat să aibă în vedere nepriceperea în diplomaţie a lui Bogdan Olteanu. Este un moment sensibil, relaţiile cu statele membre nu sunt cele mai bune, iar relaţiile cu SUA stau sub declaraţiile unor politicieni“, a spus  deputatul. Puşcaş a adăugat că „numai Ceauşescu mai făcea aşa, la sfârşitul anilor ’80“. Ca şi colegii săi de partid, Puşcaş este de părere că o eventuală audiere a lui Olteanu la comisie nu ţine de competenţa comisiei de politică externă. Şi liderul PSD, Mircea Geoană, l-a criticat pe preşedintele Camerei Deputaţilor: „Domnul Bogdan Olteanu în acest moment are obligaţia de a-i cere scuze ambasadorului american, nu se face aşa ceva. Una e să răspunzi la o critică mai mult sau mai puţin justificată şi alta este un atac personal, la adresa unui înalt reprezentant al unui stat aliat“, a spus Geoană. În opinia liderului PSD, nu este normal ca „omul trei din stat“, preşedintele Camerei Deputaţilor, „să poată să se lanseze în astfel de atacuri puerile la adresa unui înalt oficial al unui stat aliat“, iar declaraţiile lui Bogdan Olteanu reprezintă „o gafă diplomatică de proporţii“. Calificând declaraţiile preşedintelui Camerei drept „greşeală de începător în politica internaţională“, Geoană a explicat că, dacă acesta avea lucruri de reproşat asupra modului în care Ambasada SUA se raportează la Parlamentul României, ele ar fi trebuit făcute „printr-o critică pe proiecte, şi nu pe persoane“.

Guşă: Olteanu protejează corupţii din PNL

O notă discordantă cu parlamentarii din comisiile externe face şi liderul PIN, Cozmin Guşă, care şi-a manifestat dezaprobarea faţă de ieşirea liderului liberal. Acesta a trimis vineri dimineaţă o scrisoare Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, în care a cerut ca membrii să se reunească luni, pentru a se delimita de afirmaţiile lui Bogdan Olteanu. „Dacă parlamentul nu se va delimita oficial de declaraţiile lui Bogdan Olteanu, România va suferi grav pe termen scurt, iar consecinţele vor fi sesizabile la nivelul relaţionării din blocul NATO“, a declarat el. „Bogdan Olteanu, şi o spun cu regret pentru că face parte din generaţia nouă de politicieni, şi-a asumat datoria de a proteja corupţii din PNL. Asta îl face să dea declaraţii care implică nu numai parlamentul, ci şi România într-un joc care nu ne avantajează“, a adăugat Guşă.

Tăriceanu: Legile sunt proaste

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat vineri, la Târgovişte, că nu i se par fireşti afirmaţiile ambasadorului SUA în România.
„Eu consider că ambele legi de care vorbim sunt proaste, dar acest lucru nu-i dă dreptul unui diplomat străin să facă astfel de declaraţii. Într-o ţară europeană astfel de atitudini nu există. Eu n-am pomenit, într-o altă ţară europeană, ca ambasadorul altei ţări să facă astfel de comentarii. Sigur, există modalităţi, poate să meargă la Ministerul de Externe, să prezinte un punct de vedere. Celelalte state nu folosesc asemenea practici. Asta nu înseamnă că legile ar fi bune. Nu vreau să înţelegeţi greşit. Foarte deschis o spun, legile sunt proaste. În acelaşi timp nu mi se pare firesc ce a făcut ambasadorul“, a precizat primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu. El a adăugat că, prin această declaraţie, nu comentează nici declaraţiile ambasadorului SUA în România, Nicholas Taubman, dar nici pe ale preşedintelui Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, ci a ţinut să precizeze doar cum se poziţionează în legătură cu acest subiect.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII