19.4 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞcolile doljene sunt la pământ

Şcolile doljene sunt la pământ

Dezastru. Aşa s-ar putea caracteriza într-un cuvânt situaţia unităţilor şcolare din Dolj. Autorităţile susţin că, din totalul de peste 700 de grădiniţe, şcoli şi licee de pe teritoriul judeţului, doar 127 deţin autorizaţie sanitară de funcţionare.

Cu o lună înainte de începerea şcolii, autorităţile judeţene au tras linie şi au socotit că unităţile de învăţământ doljene nu se mai află de mult pe linia de plutire în ceea ce priveşte condiţiile de funcţionare. Deşi recunosc că pentru lucruri esenţiale precum aducerea WC-ului din fundul curţii şcolii nu prea ar mai fi timp acum, cu câteva săptămâni înainte ca elevii să păşească pentru prima dată în clase în anul şcolar 2007-2008, oficialii doljeni „trag semnale de alarmă“ şi susţin că primarii şi Inspectoratul Şcolar Judeţean au timp să rezolve unele dintre problemele cu care se confruntă unităţile de învăţământ. „Aş dori să tragem un semnal de alarmă pentru că, în prezent, din datele pe care le avem, sunt în total 762 de grădiniţe, creşe, şcoli şi licee şi doar 127 au autorizaţie de funcţionare. Cele mai mari probleme sunt la grădiniţele cu program normal, unde din 325 de unităţi doar 25 sunt autorizate, şi la şcolile generale, unde din 345 de unităţi, 41 sunt autorizate. Este regretabil să constatăm acest lucru pe 14 august“, a spus ieri Dan Mogoş, şeful de cabinet al prefectului Silviu Dumitru.

ISJ, trimis cu mâna întinsă la guvern

Deşi a precizat că nu acuză pe nimeni de situaţia din şcoli, Mogoş a arătat cu degetul spre conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, care ar fi trebuit să solicite fonduri suplimentare faţă de cele 106 miliarde de lei vechi acordate săptămâna trecută de guvern în acest scop. Primarii, spune directorul, nu au habar că trebuie să ceară bani pentru repararea şcolilor şi pentru modernizarea lor, iar inspectoratul trebuie să facă demersuri pe lângă ministerul de resort pentru a solicita sumele necesare reabilitărilor. „Am găsit şcoli în care plouă, cu pereţi degradaţi şi igrasie. Ne propunem să schimbăm o parte din mobilier şi să rezolvăm unele probleme până la începerea şcolii. Am discutat cu mai mulţi primari care spuneau că nu i-a contactat nimeni, că nu au făcut cerere să primească bani, că alţi primari au primit şi ei nu. Inspectoratul Şcolar Judeţean ar trebui să facă aceste demersuri pe lângă guvern pentru suplimentarea de fonduri“, a spus Mogoş. Conducerea inspectoratului judeţean nu a putut fi contactată ieri pentru a oferi câteva răspunsuri referitoare la situaţia şcolilor, semn că prin instituţie bate vânt de concediu.

Se lucrează la situaţia din spitale

Dacă în cazul şcolilor verdictul dat de autorităţi e clar, în ceea ce priveşte spitalele încă se mai lucrează la întocmirea unui raport. Dan Mogoş a precizat că zilele următoare Autoritatea de Sănătate Publică Dolj ar trebui să ofere informaţii cu privire la autorizarea pentru funcţionare a spitalelor şi dispensarelor din Dolj, precum şi motivele detaliate pentru care 635 de unităţi de învăţământ nu au primit autorizaţie sanitară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU