19.4 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturismul - sportul mintii

Culturismul – sportul mintii

Importanta pe care vechii greci o acordau dezvoltarii armonioase a corpului se manifesta tot mai mult in aceste timpuri la tinerii craioveni care au ajuns la performante de invidiat. Heracle, cel mai iubit erou al mitologiei elene, era o intruchipare a fortei si a inteligentei, atribute care nu puteau fi concepute separat.


Culturismul este un sport considerat de foarte multe persoane din lumea intreaga un mod de viata. Este, prin comparatie cu alte sporturi, una dintre disciplinele practicate, in egala masura, de catre tineri, cât si de persoane mai in vârsta. Culturismul nu prea cunoaste limite si orice persoana care isi doreste o modelare a corpului cât mai armonioasa poate practica acest sport imbunatatindu-si functionarea intregului organism. Oricum, este bine ca acela care doreste sa inceapa practicarea acestui sport sa-si faca analizele medicale, pentru a vedea la ce intensitate poate practica acest sport.


Culturismul este cel care i-a mentinut pe foarte multi practicanti intr-o forma de invidiat fata de orice alt sedentar. Unul dintre cei mai longevivi si in forma practicanti de culturism din Craiova este Costel Torcea, multiplu campion national, campion balcanic, medaliat cu bronz la europene, maestru al sportului.


„Am inceput sa practic acest sport la vârsta de 18 ani pentru faptul ca aveam doar 46 de kg. Meritul celor care m-au determinat sa practic aceasta disciplina sportiva este foarte mare. Pot sa spun ca, pe lânga faptul ca am invatat sa fac acest sport, antrenorii de atunci ne-au format si ca oameni. Culturismul, vazut din punctul meu de vedere, cu atâtia ani de performanta si ca sportiv, si ca antrenor, nu inseamna numai cultura propriului corp, ci si cultura mintii. Un tânar care doreste sa-si dezvolte corpul nu poate sa faca nimic fara disciplina“, a declarat Costel Torcea.


Calculator vs sport


Pentru Costel Torcea, viata de antrenor a insemnat doar un pas inainte. „Am vrut sa ma dedic vietii de antrenor cu ceva timp in urma. In 2001, când in sala in care eram antrenor la vremea aceea au aparut doi tineri care promiteau ca juniori (Florin Prica si Horatiu Paris). I-am intrebat daca vor sa se antreneze si sa se prezinte la concurs. Am luat legatura cu clubul pe care-l reprezint, „Farul Constanta“, si au fost de acord si m-au numit antrenor al pepinierei din Craiova pentru Farul. Am participat la concurs, unde Horatiu a iesit campion la categoria lui, iar Florin a obtinut locul trei pe tara. Anul urmator a venit alt tânar, Daniel Chivu, care a iesit campion national la juniori si tot asa pâna in prezent, când am acumulat foarte multe premii cu acesti tineri. Dar ei nu sunt singurii: mai este si Cristi Firica, un baiat extraordinar, care este vicecampion national la juniori. Si anul acesta speram ca baietii sa se intoarca de la campionatele nationale cu medalii“, a declarat Costel Torcea, antrenor la clubul sportiv „Gladiatorul“ din Craiova.


Printr-o alimentatie sanatoasa, asociata cu practicarea antrenamentelor cu greutati, organismul nu numai ca se dezvolta armonios, dar se mai si pastreaza in aceasi forma timp de foarte multi ani. Culturismul mai cere si un loc special unde sa fie practicat. Multi se antreneaza in propriile garaje, curti sau chiar apartamente. Sunt si foarte multi care petrec foarte mult timp fiind preocupati de orice altceva in loc de sport.


„Performanta in culturism nu inseamna numai a câstiga medalii, ci a-ti dezvolta un corp armonios. Daca tinerii si-ar rupe cel putin o ora din timpul exagerat pe care-l petrec in fata calculatorului, pentru macar câteva ture de alergare in parc, am avea tineri mult mai sanatosi“, este de parere Costel Torcea.


Culturismul vazut ca o „sophia“


Marturie a idealului corpului atletic sunt si statuile celebre ale Antichitatii: „Discobolul“ (Myron), „Doriforul“ (Policlet), „Herakles“ (Glikon). Relevanta, in acest sens, este si legenda lui Milon din Crotona, despre care se spune ca ridica un vitel in spate si il purta zilnic in jurul stadionului, pâna când animalul a ajuns la greutatea de 600 kg. Principiul piramidarii greutatilor isi are radacini in cele mai indepartate timpuri. Marii filosofi greci au acordat o atentie sporita dezvoltarii fizice. Astfel, Platon considera ca ingrijirea corpului este o adevarata stiinta, o „sophia“. Nu era rusinoasa vederea unui corp gol, ci vederea unui corp urât. Romanii au preluat de la greci idealul atletului ca simbol al fortei si al virilitatii, luptele de gladiatori reflectând aceasta conceptie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS