15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDosarul baronului de Gorj are 14 volume

Dosarul baronului de Gorj are 14 volume

• Fostul presedinte al Consiliului Judetean Gorj este acuzat ca a beneficiat de amenajari la trei vile – lucrari de constructii, mobila, aparatura electrocasnica, in cuantum total de peste 4,5 miliarde de lei – pe banii constructorului, plus o masina Aro pentru care nu a platit nici un leu • In schimbul unei asemenea spagi fabuloase, Mischie ar fi „tras sforile“ pentru ca respectivul constructor sa obtina contracte de sute de miliarde de lei, din partea autoritatilor subordonate


Procurorii Parchetului National Anticoruptie (PNA) au finalizat urmarirea penala si au dispus ieri trimiterea in judecata a lui Nicolae Mischie, fostul presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Gorj, acuzat de savirsirea infractiunilor de trafic de influenta si luare de mita, dupa cum se mentioneaza intr-un comunicat de presa al PNA. Din probele adunate la dosar, anchetatorii au ajuns la concluzia ca, in perioada 1999 – 2002, Mischie ar fi pretins de la un om de afaceri executarea unor lucrari de constructii si de renovare la trei imobile proprietate personala, valoarea totala a acestora depasind 4,5 miliarde de lei. In schimbul acestor servicii, ar fi promis ca va interveni la diverse autoritati ale statului in vederea obtinerii de catre afacerist a unor contracte economice in favoarea firmelor care-i apartineau.


Lucrari de renovare, plus mobila si electrocasnice, pe banii constructorului


Dupa cum rezulta din rechizitoriul intocmit de oamenii legii, in dubla sa calitate – de presedinte al CJ Gorj si presedinte al Agentiei de Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia – Nicolae Mischie a promis ca isi va trafica influenta pe linga functionari cu inalte demnitati publice din judet pentru acordarea unor facilitati firmelor apartinind omului de afaceri respectiv, pentru a stopa controalele pe linie fiscala la acestea, cit si pentru a incheia contracte de executie a unor lucrari in numele administratiei publice judetene pe care o reprezenta. Inculpatul Mischie ar mai fi pretins, cu titlu de mita, un autoturism Aro, precum si mobila si bunurile electrocasnice necesare pentru dotarea proprietatii sale din Tirgu Jiu.


In baza intelegerii intervenite intre Mischie si omul de afaceri, la sfirsitul anului 1999 au fost incepute lucrarile de renovare-constructie, precum si de dotare la imobilul din municipiul Tirgu Jiu, lucrari care au durat aproximativ doi ani si care au fost suportate din banii constructorului. La scurt timp, Mischie a pretins aceluiasi om de afaceri efectuarea unor lucrari de renovare si la imobilele – proprietate personala – din Bucuresti, respectiv vila din comuna Godinesti – judetul Gorj. Numai valoarea lucrarilor de constructie si renovare la imobilul din Tirgu Jiu depaseste trei miliarde de lei, in timp ce bunurile electrocasnice si mobilierul pentru dotarea acestei case se ridica la aproape 432 de milioane de lei, la nivelul preturilor din 2001 si 2002.


Mischie a tinut mortis sa primeasca un Aro


In ceea ce priveste autoturismul Aro pretins de Mischie, pentru a se masca fapta de coruptie, au fost intocmite acte de vinzare pe numele unei terte persoane, banii apartinind, in fapt, omului de afaceri, care a platit peste 189 de milioane de lei drept contravaloare a masinii de teren. Mai mult, societatea apartinind afaceristului a emis, intr-o singura zi – 22 aprilie 2002 – sapte chitante, apoi tot atitea dispozitii de plata prin care, in mod fictiv, s-a atestat incasarea contravalorii facturii pentru autoturismul Aro. Intreaga suma de 189.339.302 lei a fost scoasa, cu titlu de retragere-aport personal, din contul afaceristului. In septembrie 2002, autoturismul a fost transferat de la terta persoana care l-a preluat in numele lui Mischie la o firma al carei administrator era sotia acestuia, Sanda Mischie, suma trecuta in evidentele contabile fiind de 50 de milioane de lei.


Din depozitiile martorilor, procurorii anticoruptie au concluzionat ca Nicolae Mischie il prezenta pe omul de afaceri de la care a primit mita drept „cel mai mare investitor in zona defavorizata“, care „executa lucrari de o calitate nemaiintilnita in Gorj“ si care ii este „bun prieten“. De altfel, acestea erau calitatile pe care fostul presedinte al Consiliului Judetean Gorj le invoca si in discutiile pe care le avea cu reprezentantii institutiilor statului din judet, pentru a-i determina sa nu-si exercite sau sa isi exercite in mod defectuos atributiile de serviciu. Este si cazul interventiei lui Mischie la conducerea Directiei Generale a Finantelor Publice Gorj, pentru ca omul de afaceri sa beneficieze de esalonarea datoriilor catre stat si de ridicarea unui sechestru de 1,5 miliarde de lei pe o hala de constructii. In realizarea acelorasi promisiuni, Mischie ar fi intervenit si la conducerea Companiei Nationale a Lignitului Oltenia pentru incheierea a 56 de contracte de executie, valoarea totala a acestora, fara TVA, fiind estimata la peste 163 de miliarde de lei.


Plati in avans pentru un „bun prieten“


In cursul anului 2003, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Gorj, Nicolae Mischie a incheiat un contract pentru amenajarea interioara a obiectivului „Casa Ganescu“, autoritatea contractanta platind in avans peste 248 de milioane de lei din finantari prin Programul PHARE. Lucrarea a fost atribuita preferential societatilor controlate de acelasi om de afaceri, oferta fiind directionata de Mischie, in mod expres, catre aceste firme. Mai mult, invitatiile au fost semnate chiar de Nicolae Mischie, in calitate de presedinte al consiliului judetean.


Inaintea inceperii lucrarilor, CJ Gorj a emis un ordin de plata pentru suma de 817 milioane de lei, care a si fost achitata. Ulterior, in decurs de numai doua luni, firma contractanta a incasat inca 2,8 miliarde de lei, reprezentind plata amenajarilor interioare la „Casa Ganescu“.


Procurorii anticoruptie monitorizeaza inca din luna iunie 2003 toate informatiile si datele privind activitatile ilicite ale lui Nicolae Mischie, urmarirea penala fiind inceputa pe 29 aprilie 2004. Cauza, extrem de complexa, nu a putut fi solutionata in timp util din cauza duratei celor trei expertize efectuate la acest dosar – una tehnica, in domeniul constructiilor, alta contabila, iar cea de-a treia privind evaluarea bunurilor mobile primite de Mischie – ale caror concluzii au fost depuse la inceputul lunii iunie 2005.


Omul de afaceri care a depus plingere la PNA se numeste George Bigelow si este cetatean american. De afacerile lui Bigelow in Gorj s-a ocupat Clement Mocanu, om de afaceri româno-american. Acesta a fost o buna perioada de timp administrator la SC ARC SA Tirgu Carbunesti, firma cu obiect de activitate in domeniul constructiilor. Mocanu a ridicat vilele multor persoane de vaza ale urbei, fiind implicat si in programul executiei de case pentru asa-zisii „stramutati de lux“, cum ar fi Ion Vulpe, fostul director al Companiei Nationale a Lignitului „Oltenia“.


Dosarul are 14 volume, insumind peste 2.500 de pagini. Numai rechizitoriul procurorilor este redactat pe aproape 100 de pagini. Cauza a fost trimisa spre solutionare la Tribunalul Gorj, ca instanta competenta conform legislatiei in vigoare. Reamintim ca pe rolul aceleiasi instante se mai afla un dosar al lui Mischie, in care acesta este judecat pentru contrabanda si nerespectarea regimului armelor si munitiilor, cauza vizind modul in care fostul baron de Gorj si-a adus o arma de vinatoare din Elvetia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS