21.6 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRazboi intre locatari, conducere si primarie

Razboi intre locatari, conducere si primarie

Asociatia de Proprietari nr. 1 Calea Bucuresti, care cuprinde blocurile R 1, R 2 si R 3, sta pe un butoi cu pulbere de aproape o luna. Situatia conflictuala existenta pare sa-i depaseasca si pe cei indreptatiti sa reglementeze activitatea asociatiei, in speta Serviciul de Coordonare Activitati Asociatii de Proprietari din cadrul Primariei Craiova. Haos in administrare, haos in constituirea organelor de conducere ale asociatiei, asa se poate caracteriza starea de lucruri existenta.

Asociatia de Proprietari nr. 1 Calea Bucuresti nu are, in prezent, nici administrator, nici presedinte recunoscuti de primarie. Locatarii nu stiu cit au de platit la intretinere pe lunile martie si aprilie, pentru ca nu are cine sa le calculeze costurile, intrucit sediul asociatiei este inchis de mai bine de trei saptamini. Discutiile in contradictoriu au inceput din iunie 2003, cind o mare parte dintre locatarii celor trei blocuri arondate asociatiei au contestat noua conducere formata din presedintele Nicolae Neamtu si administratoarea Minodora Rotaru, pe care au acuzat-o de nereguli in activitatea financiar-contabila si de rea-credinta. De acuzele contestatarilor nu a scapat nici seful Serviciului Coordonare Asociatii de Proprietari din cadrul Primariei Craiova, Marian Giubelan, care a fost acuzat ca nu intreprinde nimic pentru clarificarea situatie si ca si-a instalat in postul de administratoare propria nepoata. Grupul de contestatari a depus mai multe sesizari la Primaria si Politia Craiova, care i-au indreptat catre serviciul specializat al municipalitatii.

Joaca de-a v-ati ascunselea cu demisia

Locatarii furiosi ii mai acuza pe administrator si pe presedintele asociatiei ca au umflat o factura cu mai multe zeci de milioane de lei si ca administratoarea a fost adusa fara concurs. De asemenea, cei doi sint acuzati ca au falsificat stampila Primariei Craiova, pentru a trimite somatii de plata restantierilor la intretinere. Ca urmare a presiunilor exercitate de membrii asociatiei, presedintele Neamtu si administratoarea Rotaru si-au anuntat demisiile pe 16 aprilie, revenind asupra deciziei dupa citeva zile pe motiv ca adunarea generala in cadrul careia isi declarasera demisiile nu era statutara.

Locatarii au luat atunci cu asalt sediul asociatiei si in mod spontan au decis sa demita in bloc intregul comitet executiv in frunte cu administratoarea si presedintele. Din procesul-verbal intocmit de cei prezenti la fata locului reiese ca 52 de persoane, din 258 cit are asociatia, au participat la sedinta, respectindu-se astfel prevederile HG nr. 400/2003, care spune ca pentru validarea unei hotariri este nevoie de minimum 20% din numarul total al membrilor asociatiei. Citeva zile mai tirziu, pe 4 mai, membrii asociatiei si-au ales alt presedinte in cadrul unei adunari la care au participat 60 de persoane, asa cum reiese din procesul-verbal al adunarii generale, numar suficient conform legii pentru ca hotarirea sa fie legala.

Sediul asociatiei, baricadat cu lacate

Problemele mari de-abia acum au inceput sa apara. Dupa ce a fost ales noul presedinte, membrii asociatiei nu mai pot intra in sediu pentru a lua in primire dosarele si actele asociatiei, deoarece usile sint inchise cu lacate de mai bine de trei saptamini. Intr-un memoriu adresat primarului Bulucea, locatarii cer interventia organelor abilitate pentru reglementarea situatiei. Comisia trimisa la fata locului de seful Serviciului Coordonare Asociatii de Proprietari din cadrul Primariei Craiova, Marian Giubelan, a fost pusa in imposibilitatea de a verifica veridicitatea acuzelor formulate de contestatari, deoarece nu a putut patrunde in sediul asociatiei.

Marian Giubelan declara ca sedinta prin care a fost ales noul presedinte nu este legala, deoarece nu s-a intrunit cvorumul de minimum 20% cerut de lege. „Locatarii m-au acuzat ca administratoarea este nepoata mea. Nimic mai fals. De asemenea, tot ei declara ca nu pot patrunde in sediul asociatiei si ca nu pot da de administratoare si de presedinte pentru a le preda documentele asociatiei. Noi am reusit sa-i contactam. Administratoarea, intr-un memoriu depus la sediul nostru, a declarat ca ii este teama sa predea gestiunea in absenta unui nou administrator angajat, deoarece ea poarta intreaga responsabilitate pentru documentele contabile, care pot disparea daca intra pe mina cui nu trebuie“, a declarat Marian Giubelan. Acesta nu recunoaste noua conducere a Asociatiei nr.1 Calea Bucuresti si spune ca locatarii trebuie sa se intruneasca din nou pentru a-si alege conducerea cu numarul de voturi minim necesar. „Chiar daca presedintele Neamtu si-a dat demisia, iar din ce stim noi acum este internat in spital, trebuie sa treaca 30 de zile in care poate reveni asupra deciziei. Asa prevede legea. Noi nu putem sa-i ajutam cu nimic acum. Ei trebuie sa decida pe cine aleg. Important este sa se poata intra in sediul asociatiei, dupa care si noi vom putea verifica daca acuzatiile aduse celor doi se verifica sau nu“, a precizat Marian Giubelan. Momentan, serviciul specializat al primariei a investigat doar acuzatia de falsificare a stampilei primariei. Conform raspunsului dat pe 14 mai, somatia de plata pentru restantierul la intretinere nu se afla inregistrata in registrul de corespondenta al institutiei. De asemenea, respondentii ii indeamna pe locatari sa verifice inregistrarea la asociatia de proprietari.

„Problema este foarte serioasa, deoarece a fost folosita stampila primariei pe un document intern al asociatiei. Inainte se mai obisnuia acest lucru, pentru a-i determina pe rau-platnici sa-si achite din datorii, dar, dupa infiintarea serviciului nostru, aceasta practica a disparut. Dupa ce vom face o analiza completa, vom inainta dosarul catre politie daca este cazul“, a mai precizat Marian Giubelan. Pina atunci, activitatea Asociatiei nr. 1 Calea Bucuresti este dominata de haos. Intretinerea pe lunile martie si aprilie nu are cine sa o calculeze, administrator si presedinte recunoscuti de primarie nu sint. Doar incertitudine si nervi intinsi la maximum.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS