14.4 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGarsoniere si apartamente la preturi intre 13 si 33 de milioane de lei

Garsoniere si apartamente la preturi intre 13 si 33 de milioane de lei

O ordonanta guvernamentala de anul trecut i-a pus pe jar pe chiriasii care nu si-au cumparat inca apartamentele oferite de stat la preturi derizorii. Conform interpretarilor date de diferiti oameni politici, OG 81/2003 prevede obligativitatea reevaluarii locuintelor de stat, precum si a cladirilor in care isi au sediul institutiile de interes local. Ministerul Finantelor a explicat intr-un comunicat ca, in situatia locuintelor vindute populatiei, preturile de vinzare se determina in conformitate cu prevederile legale in vigoare (decret Legea 61/1990, Legea 85/1992 si Legea 114/1996), urmind ca activele fixe corporale sa fie scoase din evidenta contabila la valoarea inregistrata a acestora, valoare care poate fi superioara sau inferioara pretului de vinzare. In Craiova, majoritatea familiilor si-au cumparat locuintele oferite de stat, cei care locuiesc cu chirie fiind persoane cu venituri foarte mici sau cu probleme sociale.

„La 31.12 2003, in evidentele noastre figurau 4.451 de locuinte de stat, inclusiv case nationalizate din zone ca Valea Rosie, Craiovita Noua sau Brazda. Practic, in fiecare cartier se mai gasesc persoane care nu si-au cumparat inca apartamentele in care locuiesc. In cazul in care cineva se hotaraste sa cumpere apartamentul, noi verificam ce vechime are contractul de inchiriere, daca persoana respectiva are datorii la intretinere, daca este implicata in procese care au legatura cu imobilul, iar in cazul caselor nationalizate, daca a revendicat cineva respectiva casa. Dupa aceea, trimitem dosarul la sectorul de servicii publice din cadrul consiliului judetean, care vinde efectiv locuinta“, a declarat Nicolae Viorel, director adjunct al RAADPFL, institutia care are in administrare locuintele proprietate de stat. „Noi calculam coeficientul de actualizare a preturilor conform Legii 85/1992, pe baza salariului minim din 2004 si a celui minim din anul aparitiei Legii 85. Nici o alta procedura de reevaluare nu se aplica acestor imobile. Ordonanta 81 se refera poate la locuintele de serviciu. Oricum, in apartamentele pe care nu le-am vindut inca locuiesc persoane a caror datorie la intretinere depaseste cu mult pretul de vinzare al apartamentului“, a declarat directorul general al sectorului servicii publice din cadrul CJ Dolj, Gheorghe Voicu.

Locuinte de stat la preturi derizorii

In prezent, statul ofera aproape gratis locuintele in care locuiesc actualii chiriasi, la preturi de aproape 25 de ori mai mici decit cele de pe piata libera. O garsoniera costa aproximativ 13 milioane de lei, un apartament cu doua camere, 27 de milioane de lei, iar unul cu trei camere maximum 33 de milioane de lei.

„De la aparitia legii am vindut pina acum aproape 70.000 de locuinte si ne-au ramas mai putin de 1.000. Oricum, cei care inca stau cu chirie au sanse mici sa le cumpere daca nu au facut-o pina acum. E greu de crezut ca daca nu au avut bani de intretinere, unii avind datorii de 100 de milioane de lei, pot sa-si cumpere locuintele. Mai intii trebuie sa-si plateasca intretinerea restanta sau sa gaseasca pe cineva care sa le-o plateasca si caruia sa-i vinda apoi apartamentul. S-au facut multe afaceri in acest mod, mai ales ca pare singura solutie si pentru Asociatia de Proprietari care, in cazul in care il da in judecata pe datornic, apartamentul nefiind al lui, nu are ce executa“, mai spune Gheorghe Voicu. Nimeni nu stie la ce valoare se ridica datoriile la intretinere ale chiriasilor. RAADPFL este interesata doar sa verifice daca dosarul solicitantului corespunde cerintelor, iar serviciul CJ, daca posibilul beneficiar si-a platit restantele. Singura care ramine sa-si bata capul cu rau-platnicii este Asociatia de Proprietari, lipsita insa de modalitati de recuperare a sumelor uriase datorate la intretinere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS