16.5 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSute de disponibilizaţi de la ELECTROPUTERE sint somaţi să dea banii inapoi

Sute de disponibilizaţi de la ELECTROPUTERE sint somaţi să dea banii inapoi

• AJOFM trebuie să recupereze de la foştii angajaţi 1,5 miliarde de lei • Conducerile celor două unităţi, ELECTROPUTERE şi AJOFM, se acuză reciproc de interpretare eronată a legii • Foştii angajaţi sint hotăriţi să ajungă in faţa instanţei

Trei sferturi din cei 800 de disponibilizati de anul trecut de la ELECTROPUTERE Craiova trebuie sa restituie Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Dolj o parte din salariile compensatorii primite. Dintr-o eroare de calcul care, deocamdata, nu se stie cu exactitate cui apartine, actualii someri sint buni de plata. Lunar, lor li se opresc din venitul de completare sume cuprinse intre 100.000 si 1,5 milioane de lei, in functie de cit de mult le-a fost umflat salariul de lucratorii de la personal.

Tita Vislan, de 41 de ani, a lucrat 12 ani in ELECTROPUTERE pe postul de controlor poarta si, dupa ce a fost disponibilizata, i s-a stabilit un venit de completare in valoare de 3.700.000 de lei: „Din luna mai si pina in prezent, am primit aceeasi suma. Luna asta am luat mai putin cu 1.300.000 de lei. Si m-am dus la AJOFM, sa vad ce s-a intimplat. De la ghiseu mi s-a spus ca am primit prea multi bani in cele opt luni si ca trebuie sa restitui 3.900.000 de lei“.

In aceeasi situatie sint si Marius Predescu, de 36 de ani, si alte citeva sute de persoane. Oamenii sint nemultumiti deoarece trebuie sa suporte consecintele unei greseli de calcul. „Situatia noastra este destul de grea. Ce vina avem noi ca unii angajati nu isi fac treaba? Ar trebui ca toata suma sa le fie imputata lor pentru ca au lucrat cu picioarele“, sustine Marius Predescu.

Disponibilizatii au incercat sa ceara ajutor liderului de sindicat si conducerii societatii ELECTROPUTERE, insa nu au primit decit niste promisiuni vagi ca „situatia va fi analizata in detaliu“ pentru a stabili cine se face vinovat de eroarea de calcul.

Conducerea greseste, angajatul plateste

Conducerea societatii ELECTROPUTERE Craiova sustine ca prevederile OG nr. 8/2003 „erau interpretabile“ si de aceea probabil ca s-a gresit. „A fost o ambiguitate in stabilirea corecta a sumelor si de aceea s-a ajuns in situatia de fata. Anumite articole puteau fi interpretate. Nici AJOFM Dolj nu stia cum este bine, dovada ca a cerut agentiei nationale sa spuna cum este corect“, a spus Cornel Nica, directorul economic al uzinei ELECTROPUTERE Craiova. Societatea a contestat decizia de imputare a AJOFM, insa fara nici un succes.

Din punctul de vedere al AJOFM, prevederile ordonantei de disponibilizare sint foarte clare, numai ca nu au fost aplicate corect de reprezentantii ELECTROPUTERE. „Eu nu au facut toate deducerile din salariul mediu net individual si de aceea sumele stabilite au fost mai mari. Noi nu puteam sa stam atunci, in mai 2003, sa verificam daca toate calculele sint corecte pentru ca ar fi insemnat sa blocam banii si sa-i lasam pe oameni sa astepte. Si apoi, in josul listelor transmise agentiei scrie ca societatea isi asuma responsabilitatea datelor si semneaza directorul general si economic“, a precizat Adriana Breazu, directoarea AJOFM Dolj.

In 2003, societatile ELECTROPUTERE, MAT si CFR au facut disponibilizari in baza OG nr. 8/2003. Dintre toate, doar CFR a stabilit corect salariul mediu net individual pe ultimele trei luni (inainte de disponibilizare), celelalte doua societati au gresit. „Salariatilor de la ELECTROPUTERE li se imputa suma totala de 1,5 miliarde de lei, iar celor de la MAT – 250 de milioane de lei“, a mai spus directoarea AJOFM.

Fostii salariati ai ELECTROPUTERE nu sint de acord sa suporte ei consecintele neatentiei anumitor angajati, care nu au calculat corect salariile, si ameninta ca vor contesta decizia de imputare a AJOFM la Tribunalul Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS