14.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateOrasenii tremura de frig

Orasenii tremura de frig

La inceput de mileniu III, in judetul Olt oamenii din mediul urban se incalzesc in apartamente la soba. Din cauza cheltuielilor mari la intretinere, orasenii au inceput sa migreze la sate, unde caldura si mincarea sint mai usor procurate. In Olt, s-a inceput impartirea ajutoarelor financiare pentru persoanele inca bransate la reteaua principala de incalzire din orase.

Daca in municipiul resedinta de judet Slatina aproximativ o zecime dintre cei 80.000 de locuitori ai orasului au caldura (provenind de la centrale termice proprii), in celelalte orase ale judetului situatia este asemanatoare.

„Ghetaria“ din Corabia

Consiliul Judetean (CJ) Olt va aloca bani pentru subventionarea energiei termice pentru cele doua luni ale anului in curs doar in trei orase: Corabia, Caracal si Bals.

In Corabia, dintre cele 2.000 de apartamente care mai sint racordate la reteaua centralizata de incalzire, vor avea agent termic 1.500 dintre ele.

Viceprimarul Stefan Pirlea a spus ca orasul a primit in acest sens 3,2 miliarde de lei, bani destinati regiei locale de distributie a agentului termic, SC TERMOCOR SA. In oras, se va furniza caldura probabil de la sfirsitul acestei saptamini.

Si locuitorii din Caracal vor avea caldura din aceasta saptamina. Potrivit celor declarate de primarul orasului, Gheorghe Anghel, cele aproximativ 14 miliarde de lei care vor sosi de la consiliul judetean vor ajunge pentru subventionarea agentului termic pe noiembrie si decembrie, desi necesarul ar fi mult mai mare, aceasta si din cauza combustibilului utilizat – pacura.

„Dupa calculele noastre, ne-ar trebui cam 3.000 de tone de pacura pe luna pentru incalzirea locuintelor. Banii nu ne ajung insa pentru toata iarna, dar speram sa ne descurcam intr-un fel sau altul!“, a spus edilul-sef. Banii pentru subventionarea caldurii vor ajunge si aici tot la furnizorul local de energie termica, SC IGO SA. De aceste subventii vor beneficia in Caracal doar jumatate dintre locatarii celor 7.000 de apartamente bransate la reteaua de incalzire a orasului.

In Bals, situatia este asemanatoare

Nici in localitatea natala a prefectului judetului, Marin Diaconescu, Bals, lucrurile nu stau mai bine. CJ Olt a alocat orasului doua miliarde de lei, suma care s-a dublat doua zile mai tirziu. In pragul iernii, dintre cele 21.195 de familii care locuiesc in oras, putine vor avea caldura in case.

In prezent, administratia orasului negociaza cu reprezentanti ai DISTRIGAZ pentru ca 1.100 de apartamente cu o datorie cumulata de 14 miliarde de lei sa primeasca in continuare gaze. Fericiti se vor putea insa considera proprietarii a 180 de case particulare si a altor 320 de apartamente bransate la reteaua de incalzire a urbei.

„Avem vreo 750 de familii care si-au montat centrale termice, plus 240 de familii care deja au caldura de la centralele termice pe care si le-au montat. La acestea se adauga 800 de apartamente care, desi au ramas conectate la reteaua orasului, nu au nici o alta posibilitate de a se incalzi“, a afirmat Ion Diaconescu.

Pina in prezent, s-au debransat peste 6.000 de apartamente. Primaria spera ca in scurt timp sa dea in folosinta si cele patru puncte termice (intre care se numara cele de la Monument si din cartierul Jiu), care vor fi transformate in centrale termice pe gaze. In prezent, se fac probe la instalatiile de incalzire ale orasului.

De precizat ca oamenii nu vor primi subventiile pentru caldura direct de la primarii. Acestea se vor regasi in facturile la intretinere, care vor fi mai mici in functie de numarul de membri ai familiei si de alte criterii pe baza carora se vor acorda ajutoarele financiare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS