26.7 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024

Explozie de creiere

Traiesc intr-un orasel in care, cum spunea actorul Florin Piersic, daca nu pui frina la timp atunci cind intri, te-ai si trezit la capatul celalalt al urbei. Nu au cine stie ce posibilitati de distractie: doar un cinematograf, doua discoteci mai rasarite si o Casa de Cultura Oraseneasca. Poate acesta e si motivul pentru care, fara tentatii care sa-i distraga de la studiu, s-au pus „cu burta pe carte“. Si le-a si placut! Si au ajuns si la performante. In oraselul care ai zice ca nu „sclipeste“ prin nimic, lucesc mintile multor tineri, olimpici nationali (unii dintre ei, an de an!) la chimie si franceza. Si, ca veni vorba de copii talentati, tot din Bals este si Alexandru Caliciu, campion national la tenis de cimp.

Chimisti pe banda

In timp ce in alte licee face furori ultima moda in materie de blugi prespalati sau ultimul hit al vreunei formatii „straineze“, la Liceul Teoretic din Bals face furori…chimia. Aici s-a format o adevarata echipa, care intruneste elevi de la clasa a VIII-a pina la clasa a XII-a si care an de an obtin rezultate stralucite la olimpiadele nationale de profil. Vlad Lupu, Dragos Boncica, Nicusor Cotarcea, Andreea Stuparu sint numai citeva nume din rindul celor pasionati de chimie. Andreea a obtinut anul acesta chiar premiul special- o bursa in California- SUA. Febi Matei se numara si el printre olimpici. Si cind nu pierde ore intregi in fata formulelor sau a eprubetelor, participa la concursuri de sah si joaca handbal in echipa scolii.

Spune ca s-a indragostit de chimie inca de la prima lectie, atunci cind profesoara le-a povestit despre descoperirile facute de savanti de-a lungul timpului. „Oauu, cite chestii se pot face cu citeva substante si o eprubeta!“, si-a spus atunci, asezind chimia la rang de pasiune.

Febi are 17 ani. Blond, cu ochii albastri, ai zice ca e genul care face „ravagii“ in discoteci, in rindul fetelor. Numai ochelarii rotunzi ii tradeaza oarecum latura studioasa. Febi este insa mai putin interesat de distractie. Sau, mai bine spus, el se distreaza invatind, facind experimente in laborator si jucind sah.

Chimia ii ocupa mare parte din timp, chiar si in vacante. Sase ore pe zi, uneori si mai mult, si le petrece in fata formulelor sau in laboratorul scolii. Vacanta lui se reduce la jumatate.

„De cind ne-a fost introdusa chimia in programa, in clasa a VIII-a, am mers in fiecare an la olimpiada nationala. In primul an, am avut si cel mai bun rezultat – locul I. Anul acesta am obtinut o mentiune speciala si am inceput deja sa ma pregatesc pentru olimpiada de anul viitor. Vreau sa merg si la concursul de chimie-fizica de la Bucuresti“, spune baiatul cu hotarire.

Cel mai mare vis: un laborator propriu

Febi este mai atras de partea practica a chimiei. Din cauza aceasta, un vis al sau (pentru implinirea caruia stie insa ca nu are mari sorti de izbinda) este sa-si amenajeze un laborator in propria casa. „…Pai, cred ca ar ajunge la peste 100 de milioane cu tot cu substante si aparatura“.

Isi doreste sa urmeze medicina sau sa plece cu o bursa in strainatate. „Nu ma vad facind munca de cercetare. Poate medicina militara- imi place spiritul de echipa si spiritul de armata in general. Dar daca ar fi sa aleg intre o cariera in Romania si una in alta tara, as alege strainatatea: Germania sau SUA. Desi nici in tara noastra nu merg toate asa de rau“.

Febi este un politalent. El mai are ca pasiuni sahul (a mers la multe concursuri de gen) si handbalul (joaca in echipa scolii). Chimia ramine insa preferata lui. Si ne-a rugat, daca vom scrie despre el, sa nu uitam sa o mentionam pe doamna profesoara Teodora Diaconu, careia spune ca ii datoreaza in mare parte aceasta pasiune.

Roland-Garros, vin oltenii!

Sa nu va mirati daca in viitor veti auzi despre el ca a cistigat un turneu de grand slam. Crede ca reteta unui campion este: multa vointa, dorinta de a fi cel mai bun si bucuria lucrului facut din placere, nu din obligatie. Iar el indeplineste toate conditiile. Este campion national la tenis de cimp, la sectia – dublu. Deocamdata! Pentru ca promite ca va ajunge mult mai sus.

L-am gasit pe terenul de sport. Isi terminase „portia“ de antrenament zilnic, dar totusi mai plusa cu citeva ture de teren. Cind a auzit ca vrem sa vorbim despre reusita lui la campionatul national, ne-a spus imediat ca trebuie sa vorbim si cu Emanuel: „E partenerul meu. Am cistigat amindoi campionatul, la dublu. N-ar fi corect sa vorbiti numai cu mine“.

Alexandru Caliciu si Brighiu Emanuel au cistigat la sfirsitul lunii mai a acestui an campionatul national de tenis de cimp de la Bucuresti, la sectia dublu.

Primul este din Bals, celalalt, din Brasov si sint parteneri de numai citeva luni, de cind Alex s-a transferat la clubul „Dinamo Brasov“.

„In timpul saptaminii stau in Bals. Invat la liceul de aici. In week-end plec la Brasov, pentru antrenamente. M-am obisnuit sa fiu mereu pe drumuri si nu ma deranjeaza foarte mult. E important sa fiu la un club bun“.

In comparatie cu colegul lui de echipa, care a inceput sa joace tenis de la cinci ani, Alex a fost mai „intirziat“: „Cind aveam 11 ani, parintii mei m-au intrebat daca mi-ar placea sa joc tenis. Pe atunci aveam alte preocupari, imi placea mai mult fotbalul. Pina la urma, n-au mai adus discutia despre asta, dar mi-au cumparat o racheta de tenis Rosignol, de care am fost foarte incintat. Si m-am apucat de tenis…“.

„Si in viata te simti bine sa stii ca esti campion national!“

La Bals, Alex a jucat tenis numai trei luni, pina la primul concurs la care a participat, la Curtea de Arges. Acolo a fost remarcat de catre un atrenor care i-a sugerat sa mearga la un club din Craiova. Acum, la numai cinci ani de cind s-a apucat de tenis, Alexandru este campion national. „…Nu este prima data. Acum doi ani, cind eram la «Vointa Craiova», s-a jucat pe echipe si am iesit tot campioni nationali“.

O data cu titlurile obtinute, s-au schimbat multe pentru Alexandru. „…Federatia se ocupa mai mult de tine, iti trimite mai multi sponsori, esti privit mai bine…Si, in general, si in viata te simti bine sa stii ca esti campion national!“.

Succesul presupune insa foarte multa munca, multe ore de antrenament, renuntari si o vointa de fier: „Trebuie sa-ti doresti sa ajungi cit mai sus, trebuie sa ai vointa, dar cel mai important este sa-ti placa tot ce faci, sa nu o faci din obligatie“.

„Simbata trecuta am venit din Olanda, de la un concurs ITF, categoria de virsta 18 ani, unde ne-am clasat in primii 16. Pe 3 august plecam in Slovenia, la un concurs similar. Antrenorul nostru este George Cosac. Ati auzit de el? A jucat in Cupa Davis a Romaniei!“. Dupa tonul vocii, este clar ca baietii sint foarte mindri de antrenorul lor. Si foarte multumiti de evolutia lor de cind sint „pastoriti“ de George Cosac. Consensul in idei se manifesta si atunci cind vine vorba despre planuri de viitor. Pentru ca amindoi sint hotariti sa ajunga cit mai devreme sa joace, si sa si invinga!, in turneuri de grand slam, la Roland-Garros, Wimbledon sau US Open.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS