11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateProfesorul Sgrabunta intra in coma matematica

Profesorul Sgrabunta intra in coma matematica

„Vedem de la ore daca e beat si nu ne mai ducem la meditatie!“

Este profesor de matematica la cea mai buna scoala din Tirgu Carbunesti. Cu o experienta de peste 25 de ani in meseria de profesor si cu o pregatire remarcabila, publica exercitii si probleme in Gazeta Matematica. Nimeni nu-i contesta capacitatile intelectuale, ba, mai mult, este apreciat pentru ele atit de Inspectoratul Scolar Gorj, cit si de conducerea Colegiului National „Tudor Arghezi“, unde preda. Cu toate acestea, se pare ca, in cel mai scurt timp, profesorul va fi dat afara. Iar aceasta masura va fi cit se poate de indreptatita, avind in vedere zecile de reclamatii, sesizari ale elevilor, parintilor si profesorilor cum ca profesorul de matematica, pe numele sau Corneliu Sgrabunta, este alcoolic. El spune insa ca e doar lovit la cap.

Corneliu Sgrabunta preda matematica la Colegiul National „Tudor Arghezi“ din Tirgu Carbunesti din 1990. Date fiind pregatirea si rezultatele sale, de la inceput i-au fost incredintate clasele de profil real. Nimeni n-a avut ceva de obiectat, ba dimpotriva. Treptat insa, profesorul de matematica a inceput sa fie privit cu alti ochi. Sa fie criticat, sa fie reclamat. Situatia a luat o asemenea amploare, incit s-a ajuns chiar la instanta de judecata. Acum, profesorul Corneliu Sgrabunta mai are ore la citeva clase cu profil uman. Ore putine, pe care nu le onoreaza insa cu prezenta. Si, atunci cind o face, intre doua internari la dezalcoolizare, este obiectul discutiilor, al batjocurii elevilor si al situatiilor penibile.

„Iar veni Sgrabi beat“, „Uite-l pe Sgrabi, se clatina!“… Comentariile se tin lant in sala de clasa, la toaleta, in curtea scolii. In gluma sau in serios.

Desi pare ca, la prima vedere, comportamentul profului este prilej de distractie, lucrurile nu stau chiar asa. Si aceasta deoarece, de-a lungul timpului agravindu-se, „boala“ lui are efecte nefaste asupra elevilor.

Una bea, alta dicteaza

„Intra in coma alcoolica la aproximativ trei luni. Se interneaza in spital si se intoarce dupa o luna. Ultima data a venit la scoala acum trei saptamini, dupa ce a lipsit o luna jumate“, spune Ionut, elev in clasa a IX-a. „Pe mine m-a scos o data la tabla si mi-a dat un exercitiu pe care nu l-am inteles. L-am rugat sa repete si mi-a dictat altul. Era beat, nici nu mai tinea minte ce mi-a dat sa fac“, povesteste Alina, eleva tot in clasa a IX-a.

„La ora, ori ajunge prea tirziu, dupa 20 – 30 de minute, ori vine prea devreme si pleaca inainte sa se sune. Ne tine un semestru intreg fara note, iar la sfirsit ne da numai doi si trei – asta daca nu ne ducem la el la pregatire“, spune Alexandra, din clasa a XI-a, ridicind o alta problema: profesorul Sgrabunta ii obliga pe elevi sa se mediteze la el, in schimbul unor note de trecere. „Am luat nota unu. M-am dus la meditatie si acum am un sase si-un sapte. Imi iese media“, spune Marinela. „Din clasa noastra – sintem 24 -, zece merg la pregatire, pentru ca altfel ramin corigenti. Chiar astazi a ascultat-o pe C.E. A luat sapte. Se mediteaza la el. Ne cheama cite zece la sedinta. Nici nu ne tine doua ore, si ia 100.000 de lei. Mare lucru nu face, ne spune ce o sa ne dea la lucrare. Si, de multe ori, vine baut si la meditatii. Dar atunci nu ne ducem. Vedem de la scoala daca e beat si nu ne mai ducem“, spune Alexandra. Au inceput, fireste, sa curga reclamatiile. Revoltati, parintii au inceput sa faca sesizari la conducerea liceului. Masuri s-au luat, e drept, dar nu suficient de drastice incit sa satisfaca nemultumitii. Alte reclamatii. Rezultatul? „Pe doua fete nu le mai primeste de trei saptamini la scoala. A zis ca, daca vin la ora lui, nu le trece. S-a suparat ca au venit parintii lor la scoala si au facut reclamatii“.

Concediu postcriza

Reclamatiile s-au facut la conducere. Pina la inceputul anului, la fosta directoare, Victoria Diaconescu. „Gurile rele “ spun ca ar fi luat amploare conflictul din cauza unor motive personale. Ca profesorul ar fi adus dupa un „mic concediu postcriza“ un certificat medical fals. Probabil ca s-ar fi ajuns si mai departe daca, de la inceputul anului in curs, la conducerea colegiului nu ar fi venit alt director.

„Cunosc toata situatia domnului profesor Sgrabunta. Are la mine un dosar de reclamatii si de procese-verbale de la sedintele cu parintii. Masurile pe care le-am luat in privinta sa sint in conformitate cu regulamentul si cu noul cod al muncii. Primul pas a fost sa i se opreasca 15% din salariu. Ceea ce s-a si intimplat, si nu o data. Acum citva timp am facut adresa la Inspectorat pentru a i se ridica dreptul sa participe la vreun examen sau sa ocupe functie de conducere. Inca nu am primit nici un raspuns. Daca domnul Sgrabunta nu-si va schimba atitudinea la locul de munca, atunci vom trece la urmatoarea etapa prevazuta in Codul Muncii, si anume desfacerea disciplinara a contractului de munca“, declara Gabriel Birau, directorul Colegiului National „Tudor Arghezi“ din Tirgu Carbunesti.

Pedeapsa: sa sufle si-n nasul umanistilor!

Cea mai aspra sanctiune de pina acum se pare insa ca a fost interzicerea de a mai preda la clase de profil real.

„Cind am fost numit in functie, l-am inviat la o discutie particulara. L-am avertizat ca, daca mai continua, i se vor lua orele. Ceea ce s-a si intimplat, la urmatoarea abatere. Acum are doar citeva cursuri si la clase de alt profil. Ceea ce este cu siguranta o lovitura pentru el, avind in vedere capacitatile sale“.

Cu toate pedepsele la care a fost supus, profesorul Sgrabunta nu si-a revizuit comportamentul. Si inainteaza cu pasi repezi spre un concediu definitiv, in ciuda incercarilor directorului – in cea mai mare parte indreptatite – de a-l menaja.

Etapa viitoare va fi, dupa toate probabilitatile, o adevarata piatra de incercare. Pentru ca, spune directorul, sint mai multe formalitati de indeplinit. Prima data, daca nu se produce nici o schimbare pozitiva, se vor intruni Consiliul Profesoral si Comisia de Cercetare a Abuzurilor. Se va lua decizia de a-i desface contractul de munca lui Corneliu Sgrabunta si i se va comunica, in scris sau verbal, acest lucru. Daca profesorul nu va actiona in instanta – legea ii da acest drept -, propunerea va ajunge la Inspectorat, care va lua decizia finala, in urma careia, probabil, Corneliu Sgrabunta isi va incheia cariera de profesor de matematica.

Tinut in brate de director

Cum lesne se poate observa, exista citeva retineri in a trece la aceasta drastica masura. Citeva au la baza motive personale: avind aceeasi specialitate – matematica – directorul colegiului il cunoaste suficient de bine pe Sgrabunta, ca sa-si asume riscul de a-l indeparta. „Am fost colegi de liceu. Stiu ce valoare are acest om. Este de exceptie. Iar desfacerea contractului de munca ar fi un prejudiciu adus, pina la urma, liceului..“

Pe de alta parte, trebuie luata in considerare starea sanatatii – psihice reale – a lui Corneliu Sgrabunta. „Este un om bolnav. Daca la inceput a fost doar un obicei prost, acum consumul de alcool a devenit un drog. Este pur si simplu un alt om. Si ce ma doare cel mai tare este ca nu vrea sa fie ajutat. Din punct de vedere psihic este la pamint, pentru ca, in rarele lui momente de luciditate, este imposibil sa nu-si dea seama de efecte. Doar e un om inteligent, nu? Sint sigur ca scoaterea lui din invatamint nu ar face altceva decit sa-i agraveze starea. S-ar putea sa-i fie chiar fatal, si nu exagerez cu nimic“, afirma Gabriel Birau.

„M-am lovit la cap si am dusmani!“

Daca este sau nu labil psihic Sgrabuta se poate observa dintr-o foarte scurta discutie cu el. Nu foarte inalt de statura, slab, cu parul incaruntit si fruntea brazdata de riduri. Ochii blajini si obositi nu au curaj sa-l priveasca in fata pe interlocutor.

„Sint niste speculatii, va spun eu, niste interese la mijloc…“ Isi rasuceste nelinistit mustata intre degete. „Da, am fost bolnav. La cap m-am lovit. Si ma mai doare citeodata. Ma internez din cind in cind la Neurologie, la Tirgu Jiu… La meditatie?… Pe fiu-meu. Si poate vreun copil al unui prieten. Pai cum sa iau la meditatie elevii, cind ei abia au bani sa-si ia un suc? … Nu sint intregi la minte? N-am spus eu ca nu-i mai primesc la ore! Este o exagerare. Va spun, am dusmani. Multi si periculosi, care au alte interese…“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS