17.2 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Paza intarita, atentia sporita!“

„Paza intarita, atentia sporita!“

Iminenta razboiului da fiori lumii intregi, mai putin autoritatilor doljene care, dupa citeva intilniri cu factorii responsabili cu apararea populatiei (armata, jandarmeria, politia, protectia civila, SRI etc.), au decis sa intareasca paza doar la anumite obiective de pe raza municipiului Craiova. „I-am atentionat pe conducatorii unitatilor respective, ELECTROCENTRALE Isalnita si Simnic, Combinatul Chimic, Daewoo, ELECTROPUTERE, AVIOANE, Regia de Apa, Aeroportul Craiova si altele, sa ia masuri, sa intareasca paza pentru ca traversam o perioada delicata. De atunci nu am avut nici un semnal ca a aparut ceva neplacut pe raza judetului Dolj si nici a municipiului Craiova“, a spus Cornel Mondea, prefectul judetului.

Numai jumatate dintre craioveni au loc in adaposturile antiaeriene

Spatiul din adaposturile antiaeriene este suficient doar pentru jumatate din populatia Craiovei, in eventualitatea unui atac aerian. In municipiu sint 170 de asemenea locuri special amenajate la subsolurile blocurilor si ale principalelor insitutii din Craiova. Reprezentantii Inspectoratului de Protectie Civila Dolj spun ca adaposturile care si-au schimbat scopul pentru care au fost construite sint functionale.

„Adaposturile antiaeriene de la subsolurile caselor particulare, care au devenit baruri, magazine sau discoteci, sint functionale. Deci nu este o problema. Singurul cartier craiovean care nu are adaposturi antiaeriene este 1 Mai“, a spus maiorul Petre Grigorescu.

In conditiile unui atac aerian, Inspectoratul de Protectie Civila alarmeaza populatia prin intermediul sirenelor amplasate pe acoperisurile cladirilor.

„O data la doi ani se efectueaza exercitii de protectie civila, ocazie cu care se verifica si functionabilitatea acestor sirene. O alta metoda prin care se anunta populatia despre un atac aerian este prin intermediul posturilor de radio si TV“, a spus maiorul Gogu Stanciu, ofiter in cadrul Inspectoratului de Protectie Civila Dolj.

De asemenea, ofiterii mai precizeaza ca adaposturile existente in Craiova sint suficiente, pentru ca, daca ar izbucni un conflict armat, barbatii cu virste cuprinse intre 20 si 40 de ani ar fi mobilizati, iar o alta parte a populatiei ar fi evacuata.

Cetatenii pot identifica cladirile unde se afla adaposturi antiaeriene printr-un insemn specific: la intrare este vopsit cu alb un cerc discontinuu, iar in mijlocul lui se afla litera „A“.

Cine ajuta totusi Crucea Rosie?

Un alt serviciu aflat in subordinea Inspectoratului de Protectie Civila Dolj este Crucea Rosie. Aceasta institutie are rolul de a ajutora victimele dezastrelor, indiferent de cauza acestora. Crucea Rosie se confrunta insa cu grave probleme financiare. Are un singur angajat, are un fond din care se poate cumpara apa minerala si analgezice de 50 de milioane de lei, iar membrii nu si-au platit cotizatiile.

„Am avut un spatiu in care aveam depozitate imbracaminte, incaltaminte si corturi, dar, din cauza conditiilor proaste de acolo, multe s-au deteriorat. Corturile puteau adaposti o mie de persoane, dar le-am dat la Dimbovita, ca ei au unde sa le depoziteze. Noi am solicitat un spatiu corespunzator, dar autoritatile nu ne-au acordat atentie. Cu banii stam foarte prost si nu putem cumpara nimic: anul trecut am avut 6.000 de membri la nivelul Doljului, dar pina acum au platit cotizatia de 20.000 de mii de lei pe an numai 150 de persoane. Ca sa facem rost de bani pentru intretinere si pentru celelalte cheltuieli vindem prin scoli calendare si orare scolare, ca noi trebuie sa ne intretinem singuri“, a spus Maria Vintila, director la Crucea Rosie Dolj.

Cortul care mai exista, in acest moment, in Craiova, poate adaposti numai 25 de persoane, iar cele patru detasamente de interventie in caz de dezastre nu ar putea face fata. Directoarea Crucii Rosii face apel la persoanele care pot sa ajute acest centru cu orice suma de bani, sa-i depuna in contul 2511.1-1583.1/ROL deschis la Banca Comerciala Romana, sucursala Jiul.

Irakienii pot ramine in Dolj

In conditiile izbucnirii unui conflict armat, irakienii din Dolj nu sint obligati sa paraseasca Romania, daca respecta scopul pentru care au venit. Ei isi pot prelungi dreptul de sedere, singura conditie impusa fiind respectarea legilor tarii.

„In Dolj sint citiva irakieni veniti pentru studii, comert sau care au cerut azil. Pina acum, nu am primit ordin sa-i dam in consemn. Ei pot ramine aici, iar pina acum nu am avut probleme cu ei. Trebuie numai sa respecte scopul pentru care au intrat in tara. Cei care sint in Dolj sint oameni seriosi si sint tratati ca si ceilalti cetateni de origine straina“, a spus inspectorul principal Danut Voicu, sef Birou Straini si Probleme de Emigrari.

De asemenea, irakienii care doresc pe viitor sa intre in Romania o pot face ca si pina acum, iar singura conditie este aceea de a nu fi o persoana urmarita pentru incalcarea legii pe alte teritorii.

Protectia Civila Mehedinti nu are cartuse filtrante pentru mastile de gaze

Inspectoratul Judetean de Protectie Civila Mehedinti nu are in stoc nici un cartus filtrant pentru mastile din dotare, motiv pentru care solicita consiliului judetean fonduri necesare dotarii cu echipament. Potrivit capitanului Florentin Dragomir, de la Protectia Civila Mehedinti, mastile aflate in dotarea institutiei sint nefunctionale, iar in perioada urmatoare vor fi scoase din uz. Nici centrul de comanda care ar trebui sa functioneze la subsolul inspectoratului nu este operational, deoarece nu au fost achizitionate cartuse de filtrare speciale. Mai mult, pentru reabilitarea adaposturilor antiatomice existente in Drobeta Turnu Severin nu s-au alocat fonduri suficiente. „Va trebui sa identificam locatiile care ar putea fi folosite pentru preluarea temporara a persoanelor dispersate, pina la inlaturarea unor actiuni teroriste, si sa le spunem cetatenilor ce au de facut in cazul unor atacuri cu mijloace chimice, bacteriologice sau radiologice“, a spus capitanul Florentin Dragomir.

Singura solutie, o masca de la magazinele specializate

Seful Inspectoratului Judetean de Protectie Civila Mehedinti, col. Pavel Ungureanu, a spus ca, pentru bunul mers al activitatii, ar avea nevoie de un costum izolant pentru interventii in caz de accident chimic, de un costum pentru pirotehnistii care actioneaza in cazul munitiilor neexplodate si de sprijin pentru achizitionarea unor cantitati suficiente de materiale antichimice. In cazul in care mehedintenii intentioneaza sa-si achizitioneze masti de gaze, care sa-i protejeze impotriva agentilor chimici si bacteriologici, ei pot suna la numarul de telefon 982, unde vor fi informati care sint societatile care comercializeaza astfel de produse si in ce conditii. Pretul unei masti de gaze variaza intre 1,5 milioane de lei si 1,8 milioane de lei, produsele fiind comercializate de societatile ROMCARBON Buzau si Cristprestserv SRL Bucuresti.

Uzina de apa grea, monitorizata 24 de ore din 24

Populatia nu trebuie sa se teama de producerea unui accident chimic la Combinatul pentru producerea apei grele de la Halinga. Potrivit directorului combinatului, Marius Preda, sistemele de avertizare in caz de accident chimic sint puse in functiune si vor alarma populatia in cazul unui pericol: „Sucursala ROMAG a intensificat, impreuna cu unitatea de jandarmi care asigura paza perimetrului si societatea care asigura accesul si protectia produsului finit, masurile de control pentru accesul personalului si al autovehiculelor in si din interiorul combinatului. Unitatea este asigurata si masurile de securitate ramin o prioritate pentru noi. Sistemele de alarmare chimica si de asigurare a securitatii modulelor si instalatiilor GS functioneaza permanent“. Uzina pentru producerea apei grele este echipata cu un sistem de alarma si gestiune informatizata a activitatii de raspuns in caz de urgenta, sistem care monitorizeaza 24 de ore din 24, intreaga suprafata a uzinei de apa grea. Sistemul de supraveghere este constituit dintr-o retea de senzori de detectie a hidrogenului sulfurat (H2S) si propan, analizoare de H2S in apa si statie meteorologica automata. Toate rezultatele sint achizitionate si prelucrate de calculatoare, in scopul de a fi evaluat impactul asupra mediului la emisii peste limita admisa. La Combinatul chimic ROMAG PROD Drobeta Turnu Severin se va desfasura maine o aplicatie complexa de interventie in caz de accident chimic, urmata de explozii si incendii, actiune in care vor fi angrenate forte ale pompierilor, protectiei civile, jandarmeriei si serviciului de ambulanta.

Olt / Un atac terorist de natura chimica ar „linisti“ definitiv situatia

Iminenta declansarii razboiului impotriva Irakului a pus deja autoritatile romane pe jar. Practic, un atac terorist declansat oriunde in Romania ar prinde pe picior gresit autoritatile si populatia. Si cel mai periculos ar fi un atac chimic.

Comandantul Inspectoratului de Protectie Civila Olt, mr. Marin Raduica, a declarat: „Toate subunitatile de protectie civila din judet au primit ordine sa fie in alerta permanenta, paza obiectivelor vitale a fost intarita, iar accesul in institutiile publice a devenit mai restrictiv“. Cu toate acestea, Marin Raduica nu a putut sa ne ofere un raspuns clar si, mai ales, linistitor cu privire la urmarile unui eventual atac terorist de natura chimica. Foarte putini locuitori ai judetului poseda o banala masca de gaze. Din pacate, magazinele care comercializeaza astfel de produse in judet sint foarte putine si, mai ales, necunoscute. Oricum, pretul piperat al unei masti de gaze-1,5 milioane de lei- ar pastra in vitrinele magazinelor aceste produse. Astfel ca, in eventualitatea unui atac chimic, locuitorii din zona afectata va trebui sa se multumeasca si cu o… batista, pe care o vor imbiba cu apa (sau spirt) si o vor pune la nas ca… masura de protectie.

In Olt s-au luat masuri de siguranta la societatile comerciale de interes strategic pentru economia judetului. Masurile respective se refera la suplimentarea efectivelor de paza din preajma intreprinderilor SC ALRO SA, SC ALPROM SA Slatina, ELECTROCARBON Slatina, PULSOR Scornicesti, Schela de petrol Potcoava, SOVECORD Slatina, statiile PECO si ELECTRICA etc. In afara de aceste firme, se numara insa si alte obiective, pe care colonelul Ion Gheorghiceanu, comandantul jandarmilor din Olt, a spus ca nu le poate face cunoscute. Motivul: „prietenii“ stiu de ce!

Gorj / Masuri speciale de securitate la Uzina Mecanica Sadu

Autoritatile judetului Gorj vor lua masuri speciale in ceea ce priveste Uzina Mecanica Sadu. Aceasta este o unitate strategica atit pentru judet, cit si pentru tara, fiind una din putinele uzine care vor ramine in proprietatea statului. Aici se produce munitie de razboi, armament, dar si frigidere de mic litraj. UM Sadu deruleaza in prezent un contract cu o firma din Statele Unite ale Americii. Surse din cadrul conducerii uzinei au declarat ca, in functie de evolutia evenimentelor din Irak, vor fi luate masuri speciale de paza a obiectivelor. Directorul comercial Boian a refuzat sa comunice vreo informatie legata de masurile de paza care vor fi luate: „Noi respectam ordinele si legislatia. Nu se discuta si nu se fac publice masurile de paza. Nu este treaba dumneavoastra“.

S-a stabilit planul de aparare a judetului

Singura companie din Gorj care are ca actionari cetateni americani activeaza in domeniul constructiilor si nu a solicitat pina in prezent nici un fel de sprijin. Prefectura Gorj, Inspectoratul de Politie al Judetului Gorj si Protectia Civila au stabilit planul de aparare a judetului.

„In primul rind am urmarit protejarea zonelor de risc- barajele, alimentarile cu apa si principalele institutii ale statului. In principal sint vizate masuri de paza care vor fi luate diferentiat, in functie de evolutia unui eventual conflict. Noi ne-am luat toate masurile, inclusiv informationale. Zona cu riscul cel mai mare si cu un potential risc este Uzina de Armament. Ea reprezinta un pericol. De acolo se poate sustrage armament“, a precizat prefectul Toni Mihail Grebla.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS