17.2 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateStatele membre NATO vor avea roluri noi

Statele membre NATO vor avea roluri noi

Guvernul Cehiei este incintat sa gazduiasca summit-ul de importanta istorica al NATO, care se va desfasura in aceasta saptamina la Praga, se arata in editia electronica de ieri a publicatiei britanice The Guardian. In contextul in care Statele Unite intentioneaza sa transforme Alianta Nord-Atlantica, stimulind abilitatile actualelor si viitoarelor state membre, expertizele Cehiei in domeniul industriei grele de arme chimice si biologice sint percepute ca fiind prioritatea industriei militare cehe. In afara de o firma care se specializeaza in protectia fata de armele nucleare, biologice si chimice (NBC) si care a cooperat cu Statele Unite in Kuwait, in ultimul an, Cehia pune la dispozitia NATO baza din localitatea Brezina pentru antrenamente privind combaterea armelor nucleare, biologice sau chimice.

„Oamenii nu au motive sa se teama de nimic“, a declarat ministrul ceh al apararii, in urma temerilor privind antrenamentele de la singura baza de acest fel din Europa. Administratia Bush a declarat ca puterea NATO de a participa la conflicte militare este diminuata si ca Statele Unite vor opta pentru coalitii diferite in functie de tipul de conflict. Viziunea Washingtonului in privinta NATO pare un meniu multinational in care statele membre pregatesc fiecare specialitatea sa la masa Statelor Unite.

Stephen Hadley, adjunctul consilierului prezidential american pentru securitate nationala, declara luna trecuta ca NATO trebuie sa obtina fonduri pentru a folosi noile capacitati. „Unele state vor avea nevoie de o mai mare specializare a propriilor armate. In unele domenii, unele state va trebui sa isi coordoneze activitatile. Putine state vor dispune de toate aceste forte, dar fiecare tara trebuie sa fie in stare sa dezvolte unele dintre acestea“, a explicat Hadley.

Cele sapte state din estul Europei, care saptamina aceasta urmeaza sa devina membre NATO, contribuie foarte putin la eforturile Aliantei, din punctul de vedere al bugetelor si capacitatilor militare traditionale. Avind in total o populatie de sase milioane, cele trei state baltice si Slovenia sint prea mici pentru furnizarea unor resurse militare. Statele balcanice, Romania si Bulgaria, sint slabe din punct de vedere economic, cu un nivel ridicat al coruptiei, iar fortele militare ale acestora nu sint foarte dezvoltate. Slovacia isi imagineaza ca aderind la NATO isi poate revigora industria militara, care in trecut era destul de dezvoltata.

Cu toate acestea, strategii de la Pentagon vad utilitatea noilor state membre in capacitatile restrinse ale acestora: ciini de urmarire de la statele baltice, o unitate de vinatori de munte din Slovenia, in timp ce Romania poate participa cu batalionul de lupta „Scorpionul Rosu“ care a fost alaturi de trupele americane in Kandahar (Afganistan). Acestea sint capacitati extrem de limitate in comparatie cu capacitatile militare ale Statelor Unite.

Extinderea NATO este un proiect politic american, care sporeste securitatea si stabilitatea in Europa, oferind resurse geostrategice, in special in zona Balcanilor, utile pentru influenta Statelor Unite in Orientul Mijlociu si in Asia Centrala. Mai mult, in prezent est-europenii au pozitii mai apropiate de Statele Unite decit statele din Europa Occidentala. Extinderea NATO ajuta Washingtonul sa isi asigure pietele si sa consolideze democratiile aflate la inceput, iar NATO va ocupa o pozitie strategica in zona resurselor petroliere din Marea Caspica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS