17.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate7.000 de tirgujieni solicita debransarea de la agentul termic

7.000 de tirgujieni solicita debransarea de la agentul termic

• Peste 5.000 de apartamente din Tirgu Jiu sint debransate de la centralele de cartier • Pentru ca nu vor avea cu ce sa isi plateasca intretinerea, tirgujienii vor pastra fie numai un calorifer, fie nici unul • Uniunea Asociatiilor de Locatari din Tirgu Jiu cere subventionarea intretinerii cu 50% • AQUATERM a stabilit la 600.000 de lei pretul gigacaloriei, tariful fiind avizat si de consiliul local

Pentru ca se afla in situatia de a nu avea cu ce sa isi plateasca intretinerea si nu au nici posibilitatea de a-si instala centrale de apartament, peste 7.000 de cetateni din Tirgu Jiu au solicitat debransarea de la retea a blocurilor in care locuiesc. Acest lucru este putin probabil, din cauza ca debransarea in totalitate a blocurilor de la centralele de cartier ar putea produce, conform specialistilor AQUATERM, dezechilibre hidraulice sau blocarea coloanelor interioare de incalzire. Pentru a veni in sprijinul celor care nu si-au instalat centrale, Uniunea Asociatiilor de Locatari Tirgu Jiu a solicitat primariei sa subventioneze intretinerea cu pina la 50% din costul total.

CET ar fi putut rezolva problemele

Uniunea Asociatiilor de Locatari din Tirgu Jiu a intocmit un raport in care se analizeaza starea sistemului de termoficare al orasului. In Tirgu Jiu, ca, de altfel, in majoritatea localitatilor urbane din judet, s-a adoptat solutia centralelor termice de cartier. Exceptie fac localitatile Rovinari si Turceni, unde agentul termic ar trebui sa fie livrat de la cele doua termocentrale. In aceeasi situatie este si municipiul Motru, unde agentul termic este asigurat de catre centrala termica aflata in apropierea exploatarilor miniere din zona. In anii ’80, Tirgu Jiu a intrat in programul localitatilor care urma sa beneficieze de centrale termice de zona, cunoscutele CET. In acest context, au inceput si lucrarile de termoficare a municipiului, care in 1989 erau realizate in proportie de 60%. CET-ul avea doua grupuri energetice. Primul dintre acestea trebuia sa fie dat in functiune in anul 1990, insa lucrarile au fost oprite. Se realizasera si o parte din magistralele care urma sa transporte agentul termic la centralele de cartier, viitoare puncte termice. Nu s-a mai facut nimic.

Modernizarea centralelor de cartier

Inainte de anul 2000, Primaria Tirgu Jiu a inceput un program de realizare a trei centrale de zona, din lipsa de fonduri, fiind construite doar doua. In prezent, acestea alimenteaza blocurile din Popa Sapca si Victoria Sud. Consiliul local a alocat la data respectiva pentru construirea celor doua centrale 12 miliarde de lei, bani suportati de toti contribuabilii din Tirgu Jiu. Investitia s-a dovedit costisitoare si de ea au beneficiat numai o parte din cetatenii din oras. Intre timp, solutia adoptata in fiecare an a fost modernizarea centralelor de cartier, fara ca acest lucru sa se resimta in costul intretinerii, pierderile pe retea fiind la fel de mari. Din acest an, primaria a venit cu o noua solutie, si anume centralele de bloc, care au fost instalate la capetele de retea, tocmai pentru a reduce din pierderi.

Subventia – singura scapare

Constantin Retezeanu, presedintele Uniunii Asociatiilor de Locatari, a propus administratiei din Tirgu Jiu acordarea de subventii celor care nu vor avea cu ce sa isi achite intretinerea. La Tirgu Jiu, in cele 22.566 de apartamente locuiesc peste 70% din populatia orasului, existind peste 7.000 de cereri de debransare. Noua ordonanta de guvern care reglementeaza regimul centralelor de apartament ii obliga si pe cei care detin deja astfel de echipamente sa achite 30% din costul incalzirii, conductele centralelor de cartier trecind in continuare prin apartamente.

„Toti consumatorii bransati la sistemul centralizat de incalzire sa fie subventionati, in functie de venituri, cu sume cuprinse intre 30 si 50% din valoarea consumului lunar pe timpul sezonului friguros intrucit vor mai ramine racordati la aceste instalatii numai cei lipsiti de venituri sau cu venituri modeste. Reprezentantii primariei trebuie sa le spuna oamenilor ca tariful unitar pentru gigacalorie este de 600.000 de lei, inclusiv TVA, cu exemplificari la cit pot ajunge cheltuielile de intretinere in sezonul rece pentru apartamente cu una, doua, trei sau patru camere“, a spus Constantin Retezeanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS