17.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrefectul Dan Trancota a solicitat si obtinut modificarea unui text care sfida bunul-simt

Prefectul Dan Trancota a solicitat si obtinut modificarea unui text care sfida bunul-simt

Consilierii severineni, obisnuiti cu principiul „eu centrez, eu dau cu capul“, au adoptat, in luna mai, in majoritate, Hotarirea nr. 47 privind aprobarea programului cuprinzind obiectivele edilitar-gospodaresti, care se vor realiza in municipiu, cu sprijinul agentilor economici, al persoanelor juridice si al cetatenilor, precum si sanctiunile contraventionale ce se aplica in cazul neindeplinirii acestora. Cu alte cuvinte, orice agent economic sau persoana fizica avea obligatia de a participa la realizarea obiectivelor edilitar-gospodaresti din municipiu, fara ca acestia sa fie chemati la un referendum, in care sa fie prevazute aceste obiective. Hotarirea a ajuns si pe masa prefectului de Mehedinti, Dan Trancota, acesta solicitind consiliului local, printr-o adresa, modificarea si incadrarea ei in limitele legii.

Hotarirea care prevedea si posibilitatea cetatenilor sau agentilor economici de a plati o taxa, in loc de a presta zile-munca, a avut la baza Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 21/2002, care la art. 13 prevede ca obiectivele edilitare, stabilite de consiliile locale, se supun aprobarii locuitorilor prin referendum local, organizat in conditiile legii.

Majoritatea consilierilor locali au refuzat insa sa mai ia in calcul obligativitatea organizarii referendumului. Gazeta de Sud a prezentat, la vremea respectiva, abuzul consilierilor severineni, care au incalcat drepturile fundamentale ale cetatenilor, in ciuda faptului ca, in calitatea pe care o au, trebuie sa le reprezinte acestora din urma interesele.

Reprezentantul guvernului in teritoriu, prefectul de Mehedinti, Dan Trancota, a sesizat incalcarea legii si a trimis catre consiliul local adresa nr. 6065, prin care se preciza ca adoptarea Hotaririi nr. 47 s-a facut cu incalcarea prevederilor articolului 13 din Ordonanta Guvernului Romaniei, in sensul ca au fost stabilite unele obiective vizind buna gospodarire, intretinere, curatenie si infrumusetare a localitatilor, care in mod obligatoriu se supun aprobarii locuitorilor, prin referendum local, organizat in conditiile legii.

„Fata de cele aratate, solicitam reformularea art. 4 din hotarirea sus-mentionata, in sensul de a aprecia in mod clar obiectivele care se supun aprobarii locuitorilor prin referendum local, modalitatile de efectuare a contributiei cetatenilor, intinderea acesteia, precum si celelalte dispozitii procedurale prevazute la art. IV din ordonanta. Prin urmare, consideram ca Hotarirea nr. 47/2002 este partial nelegala si solicitam reformularea art. 4, conform celor mentionate mai sus. In caz contrar, vom ataca hotarirea respectiva la instanta de contencios-administrativ“, se arata in adresa respectiva.

O palma pe obrazul consilierilor, cit o ordonanta de urgenta

Consilierii severineni au luat in serios adresa prefectului Dan Trancota, dar numai in parte. In ultima sedinta a consiliului local, ei au introdus pe ordinea de zi un proiect de hotarire privind modificarea Hotaririi nr. 47, aprobat, dar fara a preciza obiectivele care urmeaza sa fie realizate cu contributia cetatenilor, asa cum se solicita in adresa prefecturii. In noua varianta, textul precizeaza ca referendumul va fi organizat numai in privinta modalitatii de prestare a activitatii – prestarea unui anumit numar de zile de munca sau plata unor taxe care sa finanteze realizarea acestor lucrari.

Chiar si asa, pe obrazul gros al consilierilor care au votat Hotarirea nr. 47, neobisnuiti sa le tulbure cineva deciziile, prefectul Dan Trancota a dat o palma cit o ordonanta de urgenta a guvernului. Printre cei care au votat articolul partial nelegal s-a numarat si Liviu Nicolicea, consilier local si expert guvernamental, fratele deputatului Eugen Nicolicea, iar functia acestuia presupune chiar activitatea de verificare si control la nivelul structurilor administratiei publice locale(e drept, in judetele Caras-Severin si Timis – n.r.). In Mehedinti insa, totul decurge, se pare, dupa lozinca: „Unde-i lege e si tocmeala!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS